Berta Sándor

Szabályoznák a német optikai kábel-piacot

A német 1&1 távközlési szolgáltató óva intette a német hatóságokat attól, hogy elősegítsék az internetpiacon egy dupla monopolhelyzet kialakulását.

A vállalat azt szeretné, hogy ha a Szövetségi Hálózatfelügyelet szabályozná a kábeltelevíziós, valamint az optikai kábelpiacot és így minden piaci szereplő hozzáférhetne a meglévő infrastruktúrákhoz. Robert Hoffmann, az 1&1 elnöke szerint jelenleg kizárólag a Deutsche Telekom optikai kábel- és a kábeltelevíziós-rendszere teszi lehetővé az 50 Mbits-os adatátviteli sebesség elérését. A szakember nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a cége a későbbiekben részt vegyen az infrastruktúra fejlesztésében, illetve kiépítésében. "A fogyasztók érdekében az év végére biztosítani kellene ezen a piacon is a szabad versenyt" - jelentette ki Robert Hoffmann.

A telekommunikációs konszern első embere jelezte, hogy még ezekben a napokban eljuttatja a Szövetségi Hálózatfelügyelethez az álláspontjukat és az elképzeléseiket tartalmazó beadványukat. A javaslatok között szerepel, hogy a szélessávú piac minden szereplője vegyen részt a hálózat bővítésében és fejlesztésében. A legjobb megoldás egy szélessávú társaság létrehozása lenne, amelyben minden cégnek részesedése lenne. Hoffmann úgy vélte, hogy a legnagyobb veszélyt az úgynevezett dupla monopolhelyzet kialakulása jelentheti. Ez azt jelentené, hogy egy nagyvállalat több piaci területen is egyeduralkodóvá válik. A Deutsche Telekom piaci részesedése a DSL-hozzáférések tekintetében már most 86 százalék és nem engedhető meg, hogy ez más szektorban is bekövetkezzen.

Kérdés azonban, hogy a Szövetségi Hálózatfelügyelet hogyan reagál majd a beadványra. Matthias Kurth, a hivatal vezetője ugyanis korábban azzal az indokkal utasította el a kábeltelevíziós szektor szabályozását, hogy az túl kicsi, a 2 millió előfizető a teljes szélessávú piac tíz százalékát sem teszi ki. Ez tény, Kurth csak azt "felejtette el", hogy ez a szegmens évente 80 százalékkal növekszik, ami főleg a DSL-nél olcsóbb csomagoknak köszönhető.

Mindenesetre a Szövetségi Hálózatfelügyelet már keresi a megoldást és előzetes egyeztetésre hívta az 1&1 mellett a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Szövetségi Versenyhivatal képviselőit. Hoffmann erre reagálva leszögezte: "Mielőbb dönteni kell, a határozattal nem várhatunk a következő parlamenti választásokig. az év közepéig meg kell egyeznünk, hogy ne szakadjunk le az európai versenyben."

Szintén a monopolhelyzetben lévő cégek további erősödése ellen emelte fel a szavát Christoph Brand, a Sunrise nevű svájci távközlési szolgáltató vezetője. A szakember kiemelte, hogy elsősorban az új szélessávú hálózatok építését gátló szabályokon kellene változtatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #4
    Egyetértek, vidéki vagyok én is, és csak a szar mikrohullámú van, 10 évig nem is számítok másra, ha csak el nem kotródom a nyomortelepről...
  • Stanlee #3
    Nem hiszem, hogy a DT-ben pl. az 1&1 mint az egyik legismertebb "alternatív" szolgáltató akkora részesedést tudna bármikor is szerezni, hogy a hálózatfejlesztést befolyásolni tudná szavazatával.
    Az összes kicsi "alternatív" szolgáltató többnyire a DT-től bérli a vonalat a felhasználóig. Sajnos az alacsony lélekszámú településeken még a DT sem fejleszti a hálózatát, ott többnyire nincs kábeltv-s szolgáltató, aki teljes értékű alternatívát tudna adni. A nagyváros más, ott a kisebbek is fejlesztenek, mert nagyobb valószínűséggel tudnak a saját hálózatukon új előfizetőket szerezni, akik a fejlesztéseket kifizetik.

    Korábban már írtak itt cikket arról, hogy a lehetőségek között szerepel, hogy a DT kieépíti az optikát, de meghatározott ideig, amíg nem térült meg a beruházása, nem adja ki más cégnek használatra. Vagy ha ki is adja, akkor olyan magas áron, hogy nem éri meg a kicsiknek a szolgáltatást igénybe venni. Erre megoldás lehet, hogy állambácsi mondja: DT fejleszt és engedi a hálózatának használatát az alternatívoknak. De akkor állambácsi sok-sok pénzt fog majd adni a DT-nek a fejlesztésekért - amit tervez is, csak milyen mértékben, azt nem tudom.

    De egy biztos: mi vidéken élők nem mostanában fogunk 1 Mbites netet kapni.
  • szlovákiai hun #2
    Ezért ez pontosan nem így működik, ha pl. DT részvényeket vásárolok mint kis szolgáltató, akkor már van beleszólásom a dolgokba....
  • torcipepe #1
    a DT meg akkor inkább kihúzza a földből és bezúzza azt a kábelt, ahelyett hogy ráengedjen másokat a drága pénzért kiépített hálózatára.