Berta Sándor

Optikai hálózat épül Münchenben

Az M-net által építendő hálózat legnagyobb adatátviteli sebessége elérheti a 100 Mbit/s-ot. A program során minden épülethez - legyen az közintézmény vagy magánház - kiépítik az optikai kábel-hálózatot.

A szükséges infrastrukturális beruházásokat a szolgáltatóhoz tartozó SWM végzi el. A munka először München Au és Neuhausen városrészében kezdődik el. Az első háztartásokat várhatóan már most nyáron kötik rá az új rendszerre. Az M-net elképzelései szerint az idén kereken 3000 épület látható el ilyen módon korszerű, nagy sávszélességű internethozzáférésekkel, ez a szám azonban a következő években tovább nőhet. A cél az, hogy 2013-ig az összes müncheni háztartás körülbelül felének már legyen közvetlen hozzáférése az új optikai hálózathoz. Az M-net a következő években a müncheni és más bajor városokban végrehajtandó fejlesztésekhez összesen több száz millió eurót biztosít.

A cég a legfontosabbnak azt tekinti, hogy ne csak az adatátviteli sebességet, hanem a rendszerbe bekötött háztartások számát is fokozatosan növeljék. A fejlesztések során először a Fibre to the Building (Üvegszál az épületig, FTTB) elv alapján minden elérés legalább 100 Mbit/s-os sebességű lesz, a későbbiek folyamán ezt az értéket - a Fibre to the Home (Üvegszál az otthonokig, FFTH) elv alapján 1 Gbit/s-ra növelik. Ez utóbbi sávszélesség már lehetővé teszi a felhasználóknak a legkülönfélébb szolgáltatások (IPTV, multimédiás csomagok, video-on-demand stb.) igénybe vételét. Költségcsökkentési szempontból az utcákban elhelyezett optikai fővezeték és a lakások között továbbra is a meglévő kábeleket használnák.

"A csomagjainkkal az ügyfeleinknek egy rendkívül korszerű optikai internethozzáférést biztosítunk, amellyel - az innovatív digitális szolgáltatások szempontjából - egy teljesen új világ nyílik meg előttük. Ez a megoldás jóval nagyobb teljesítményt és minőséget jelent a hagyományos technikákhoz, például a DSL-hez képest" - szögezte le Dr. Hans Konle, az M-net elnöke. A cég néhány hete jelentette be, hogy a Deutsche Telekommal közösen épít optikai hálózatot Augsburgban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stefling #1
    Ien net mikor lesz itt... :D