Berta Sándor

Afrika: érkezhet a web 1.0

Minden idők legnagyobb infrastruktúra-fejlesztési programja zajlik Afrikában, így szinte minden helyi lakosnak lehet majd szélessávú internethozzáférése. A foci VB felgyorsította a folyamatokat.

Brian Herlihy optimista, a Seacom nevű cég 35 éves vezetője biztos abban, hogy a kontinensen hamarosan internetforradalomnak leszünk szemtanúi. A mauritiusi székhelyű vállalat jelenleg egy 15 000 kilométer hosszú optikai kábelt fektet le a tengerfenéken Dél-Afrikától egészen Indiáig és Nagy-Britanniáig. A vezetékhez egyelőre öt afrikai ország csatlakozik, de ez még csak a kezdet. Mindez azt jelenti, hogy Kelet-Afrika lakói először kapcsolódhatnak majd nagy sávszélességgel a világhálóhoz, Dél- és Nyugat-Afrika számára pedig ez immár a második optikai kábel, amely további 1,2 Tbps adatátviteli kapacitást biztosít.

"Ezekkel a beruházásokkal Afrika végérvényesen csatlakozik a 21. század online világához" - jelentette ki Herlihy. A kontinens eddig csak amolyan megtűrt szereplőnek számított az online piacon. Az egyes országokban többnyire monopolhelyzetben lévő állami vállalatok kezében volt az irányítás, a fejlesztési költségek az egekbe rúgtak és az adatátviteli sebességek is finoman szólva botrányosak voltak - feltéve, ha épp volt működő kapcsolat.

"Kelet-Afrikában másodpercenként egy 1 Megabit továbbított adatmennyiség ára 2500-3000 dollárt tett ki havonta. Az adatátviteli sebesség gyakran 15 Kbps volt, ami a tíz évvel ezelőtt európai sebességeknek felel meg. Egy kenyai befektetőnk nem tudta megnyitni egy e-mail csatolt fájlját, mert az internethozzáférése annyira lassú volt. Számos országban már a 100 Kbps-os sebességet is szélessávnak tekintették. Dél-Afrikában ugyan némileg jobb a helyzet, de azért az árért Londonban egy felhasználó 20-szor nagyobb sebességű csomagot kap" - összegezte a tapasztalatokat a Seacom vezetője.

Dél- és Nyugat-Afrikát jelenleg egyetlen kábel, a dél-afrikai Telkom által ellenőrzött SAT3/SAFE köti össze Európával. A keleti parton 7000 kilométer (!) hosszúságú szakaszon egyáltalán nincs DSL-hálózat. Itt marad a műholdas kapcsolat és a hagyományos telefonkábel. Az afrikai országok különösen a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság miatt határozták el, hogy véget vetnek az áldatlan állapotnak. A Seacom által fektetett vezeték mellett a tervek szerint a következő hónapokban több milliárd dollárért további 9 optikai kábelt helyeznek el a tengerfenéken. A West African Cable System (WACS) Londontól Fokvárosig, az Eassy-kábel Dél-Afrikától Szudánig, a Teams-kábel pedig Mombasától az Arab-félszigetig húzódik majd.


Nem mindenki osztja ugyanakkor Herlihy optimizmusát. "A Seacom mellett csak két további vezeték készül el a futball-világbajnokságig, négy vezetéket csak 2011-től lehet majd használni. Három program esetében pedig tisztázatlanok az időpontok, a műszaki és a beruházási adatok" - mondta Arthur Goldstuck, a World Wide Worx tanácsadó cég igazgatója. Az afrikaiakat azonban nem érdekli Goldstuck véleménye. Ők már a három kábelnek is örülnének. A Seacom vezetékének ugyanis ötször, az Eassynek hatszor, míg a EACS-nek 15-ször nagyobb kapacitása van, mint a mostani SAT3/SAFE kábelnek. Ez pedig már bőven elegendő lenne például a YouTube tartalmainak megtekintéséhez.

"A gyorsabb és olcsóbb internethozzáférések forradalmasítani fogják nem csak a piacot, de a kommunikációs lehetőségeket és a teljes afrikai üzleti életet is" - prognosztizálta Mark Buwalda, az Amanzi dél-afrikai kereső vezetője. Elterjedtté válhatnak a videokonferenciák, az online telefonbeszélgetések és a nagy sávszélességű interneteléréseknek köszönhetően új lehetőségek nyílhatnak az oktatásban is. Az árak azonban egy ideig még magasak lesznek és szintén kérdéses, hogy miként fogadják majd az új lehetőségeket a kontinens lakói. Az Africa Next amerikai intézet azzal számol, hogy öt éven belül a négyszeresére nőhet az afrikai internetezők száma, de félő, hogy egy darabig csak a tehetősebbek engedhetik majd meg maguknak a szélessávú internetet.

Dél-Afrikában jelenleg a lakosság 9,5, Kenyában 7,9, míg Nigériában 6,9 százalékának van internethozzáférése. Herlihy bizakodó, mondván: "Még a szegényebb országokban is relatív sok pénzt adnak ki az emberek mobiltelefonra. A folyamatosan csökkenő árak miatt a szélessávú internet is vonzó lesz a számukra."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VoneOut #39
    "Igen, és ezt kinek kell megoldania, te szerencsétlen? A távközlési cégeknek? Ha ennyire akarsz rajtuk segíteni, akkor takarodjál el Afrikába vizet hordani nekik!"
    Nem az a baj, hogy fejlesztik a távközlést, hanem, hogy az afrikaiaknak nem ez a legnagyobb gondjuk...hűű odatelepülnek a nagy cégek az internet miatt és mindenkinek kurva jó lesz.

    "Mit lehet Afrikán még lelakni? A lerobbant városokat? Nézd meg, mi a különbség egy külföldi cégekkel telezsúfolt Pretoria meg egy random afrikai multinélküli város között. Az egyik úgy néz ki, mint a csoda, a másik meg mint egy rothadó szemétdomb."
    Ásványi kincsekről: olaj, gyémánt vagy az olcsó munkaérő kihasználása...stb. még nem hallottál te májom?

    "Nem a szerencsétleneknek kell a net te szerencsétlen, hanem hogy modernebb ipari/szolgáltató struktúra jöhessen létre. Több és jobb minőségű munkahely -> több befizetett adó -> több szerencsétlenen lehet segíteni. EZ a sorrend."


    A lényeg az bazmeg, hogy ebből nem az afrikaiak fognak főképpen profitálni. De biztosan úgy lesz, hogy rengeteg tanulatlan fekete fog az internet miatt odaözönlött multiknak dolgozni. És annyi adó folyik majd be, hogy legközelebb az usa már tőlük kér kölcsön...

    Egyébként meg takarodjál te ahova gondolom te pöcshuszár és ne személyeskedjél ok?

    Mindenkinek van egy nézőpontja, és nem a trágársággal kéne ráerőltetnie azt a másikra. Az ilyen stílusú véleményt tartsd meg magadnak, köszi.
    Részemről a vitát lezártam...legalábbis nem folytatom ki tud ízesebb trágárságot a másiknak írni.
  • atomkrumpli #38
    milyen illegális cél , fizetnek érte... ezek a linkek hogy kapcsolódnak a telcom cégekhez meg az internethez mi közük nekik például az ivóvízhez meg a foci-vb hogy a pics*ba jön ide ?

    "Látom te se látod a lényeget" olyan vagy mint az egyszerű ember a piacon mikor politizál mindent hülyeséget belekever hogy neki bizony igaza legyen
  • Kain #37
    "Vízellátás, öntözés, mezőgazdaság, AIDS felvilágosítás, fogamzásgátlás, oktatás...stb. akkor mind másodrendű?"
    Igen, és ezt kinek kell megoldania, te szerencsétlen? A távközlési cégeknek? Ha ennyire akarsz rajtuk segíteni, akkor takarodjál el Afrikába vizet hordani nekik!

    "Csak az számít, hogy odamenjenek a külföldi cégek lelakni Afrikát is?"
    Mit lehet Afrikán még lelakni? A lerobbant városokat? Nézd meg, mi a különbség egy külföldi cégekkel telezsúfolt Pretoria meg egy random afrikai multinélküli város között. Az egyik úgy néz ki, mint a csoda, a másik meg mint egy rothadó szemétdomb.

    "Érdekes szemlélet...profitorientált legalábbis."
    Mer BAZMEG a cégeknek milyenorientáltnak kéne lenniük? Most mit csináljanak a dél-afrikai kormányok, tiltsák ki ezeket a cégeket, mert nem az AIDS-est gyógyítani jöttek?

    "Nem az internet miatt ágálunk, hanem azért mert nem lételemük a szerencsétleneknek. Sorrend ostobenkó, sorrend..."
    Nem a szerencsétleneknek kell a net te szerencsétlen, hanem hogy modernebb ipari/szolgáltató struktúra jöhessen létre. Több és jobb minőségű munkahely -> több befizetett adó -> több szerencsétlenen lehet segíteni. EZ a sorrend.
  • VoneOut #36
    , remélem a következő lépés a mobilhálózat fejlesztése lesz a rengeteg telefon mellé.

  • smv #35
    De ez pont olyan dolog mint amikor arról folyik a vita, hogy az a sok hülye miért dolgozik az űrprogramon amikor akár a rák ellenszerét is kutathatnák. Az, hogy van AIDS, sokan éheznek és sokaknak nem jut ivóvíz, az nem azt jelenti, hogy legalább más területeken ne lehetne elkezdeni a fejlesztéseket.
  • VoneOut #34
    Látom te se látod a lényeget, de sebaj...egyébként meg kit érdekel mennyi mobilt használnak fel illegális célokra? :)
  • atomkrumpli #33
    Ennyi erővel senkinek sem lételeme, de szerencsére a távközlési cégek nem így gondolkodnak. Érdekességképpen Afrikában már 2008-ban több mobil előfizető volt mint Észak Amerikában, pár éve még röhögtek itt a fórumon hogy mit kezd egy afrikai a mobil készülékekkel...
  • VoneOut #32
    Vízellátás, öntözés, mezőgazdaság, AIDS felvilágosítás, fogamzásgátlás, oktatás...stb. akkor mind másodrendű? Csak az számít, hogy odamenjenek a külföldi cégek lelakni Afrikát is? Érdekes szemlélet...profitorientált legalábbis. Nem az internet miatt ágálunk, hanem azért mert nem lételemük a szerencsétleneknek. Sorrend ostobenkó, sorrend...Az Asus EeePC-ken is csak a pornót nézték, pedig ott is volt internet.
  • Kain #31
    Az ostobenkóknak üzenem:
    Igenis jó, hogy lesz értelmes netkapcsolat Kelet-Afrikában. A nyugati cégek szívesebben települnek meg olyan helyen, ahol normális a sávszélesség, és ezáltal 21. századi munkakörnyezet teremthető. Kelet- és Dél-Afrika lehet az új Kína/India a gyártás és szolgáltatás terén, ami eléggé megnöveli majd az életszínvonalat. És ha nemzetközi cégek pénzről lesz már szó, akkor azok szó nélkül lefizetik/kiirtatják a bajkeverő milíciákat. Végül a transznacionális cégek profitorientáltsága miatt fog megtisztulni a kontinens. Rövidtávon fontosabb, ha megeteted őket, de akkor a következő ötezer évben is oda kell adni nekik a kaját. Sokkal jobb nekik is, ha az infrastruktúrát fejlesztik, aminek egy nagyon fontos része az internet.
  • butuska66 #30
    Senki sem állít ilyesmit, nézd meg a 21. kommentbe beszurt képet....