Gyurkity Péter

Indul a brit optikai elérések kiépítése

Jövő év elején kezdi meg a BT a Fiber to the Cabnet elérések kiépítését, mégpedig 29 szigetországi helyszínen - az eddiginél nagyobb sávszélességet ígérnek mind a le-, mind pedig a feltöltések esetében.

A BT hivatalos sajtóközleménye kiemeli, hogy 2010 elején kezdik meg az elérések telepítését, emellett pedig a kiválasztott helyszínek teljes listáját is közlik, a szigetország internetezői tehát már most megtudhatják, hogy hol számíthatnak először a gyorsabb elérések megjelenésére. A cél a brit háztartások 40 százalékának bekötése, legkésőbb 2012 végéig.

A szolgáltató első körben az úgynevezett Fiber to the Cabinet, azaz FTTC eléréseket alkalmazza, amely azt jelenti, hogy az optikai szál a helyi elosztóig fut, az egyes háztartások esetében egyelőre maradnak a jelenlegi megoldásoknál. Ez lényegesen olcsóbb az FTTH-technológiához képest, amelyben az optikai szál a háztartásokban is megjelenik - ez utóbbi valamivel később jelenhet meg, amint csökkennek a költségek. Mindenesetre így is jóval nagyobb átviteli sebességeket kínálnak majd az otthonokban, hiszen a letöltés terén 40, illetve 60 MBps-ot, a feltöltéseknél pedig 10 MBps körüli számokat ígérnek - az előfizetési díjakról egyelőre nem esett szó.

A BT eddig a szabályozó hatóság, vagyis az Ofcom garanciáira várt, utóbbi pedig nemrég közölte, hogy az egyes szolgáltatók mindenféle szabályozói beavatkozás nélkül alakíthatják ki a szupergyors szélessávú csomagok árazását. A cég 2012-ig 1,5 milliárd fontot költ majd a fejlesztésekre, három év múlva pedig - legalábbis a tervek szerint - több mint 10 millió brit háztartás élvezheti majd a nagyobb iramot. A helyszínek között főleg városok (London, Manchester, Edinburgh, Cardiff, Belfast, Glasgow) szerepelnek, ám két vidéki helyszínt is kiválasztottak - utóbbiak esetében részletes esettanulmányra, a költségek, valamint a felhasználás előnyeinek felmérésére is szükség lesz.

A következő részletes listát ősszel közlik majd, ezek ismét háztartások millióinak bekapcsolását teszik majd lehetővé, 2010-ben, illetve 2011-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nirriti #8
    Azért enyhe túlzás, hogy annyira jó a BT, a vonalat tőlk kell venni mert előfeltétel a jobb szolgáltatókhoz ahol nem korlátoznak...
    O2/Bee pl fasza, igaz pár fityinggel drágább, Sky se korlátoz óramű pontossággal, Pipex(ex bulldog előfizusnál)szintén nem szopat, de a BT az 17-24 közt olyan 40k-t alig ad ha pl hirtv-t próbálok nézni szal pl a hirado szaggat ezerrel, youtube is erősen bufferelős ha rendesen akarja nézni valaki, torrentek meg max összesen 8k le meg fel fentebb említett időintervallumban.
    Szal ha ezt a baromságot átültetik így ahogy van a nagyobb sávszélre csak még 1 marék pízt kérnek pluszba mer elméletileg gyorsabb is tud lenni a vonal akkor baxhatjuk.
    Amúgy éjjel meg délelőtt kifogástalanul lehet mindent csinálni.
    És félreértés ne essék ez a legjobb BT-s net csomag akarna lenni...

    Szóval az érintettek csak reménykedhetnek, hogy a számlán kívül jut-e nekik valami kézzelfogható is.
  • qwas #7
    Arrol, hogy semmi sincs ingyen. Szerinted majd a ket szep szemeert a usernak odahuznak uvegszalat? Nyugodj meg mire kiepul a rendszer mar lesz rajta forgalom korlat. Bar szerintem a BT eleg jo ceg azert nem hulyek.
  • nirriti #6
    HD-tv szolgáltatás ip alapon pl eszik rendesen, de ha bluray minőségben akarsz online nézni valamit akkor még 8mb-s nettel is várhatsz mire kezdheted nézni...
    És jobbféle szolgáltatás címszó alatt olyat is lehet, hogy nézel valamit és közben a doboz veszi fel a beépített vinyóra az ugyanabban az időben menő másik műsort ami rögtön dupla sávszélességet igényel.
    Aztán ugye ott a kibaszott youtube ami folyton rekordokat döntöget a szolgáltatónál sávszélességzabálásban, mert igaz nem annyira durva a minősége, de az összes paraszt azt nézi minden este és ugye mint tudjuk sok kicsi....
    Az örökzöld warez témát nem is kell feszegetni tudjuk jól, hogy nincs az a sávszél ami elég lenne...
    Abban meg csak reménykedem, hogy az elérési idők is javulnak majd 1 hangyányit, mert 60-70ms akármerre a pingelés még városon belül is ami valljuk be nem a legjobb, és fogadok köze van hozzá részben a leterhelt Exchange-nek is, nem csak a rézdrót fizikai tulajdonságainak.
    De majd úgyis jön mindjárt egy nálam nagyobb szagértő és mond még pár okosat.
  • B0nFire #5
    De minek 40 vagy 60 Mbit/s??? Én 1 Mbiten is tudok MSN-ezni, e-mailezni, meg böngészni. A többi mire kell...?
  • HM #4
    A feltöltés már eléri az itteni DIGI feltöltés felét.
  • nirriti #3
    Jelenleg csak sebességkorláttal szopatja a BT a kedves ügyfeleit.
    Olyan 17 és 00 közt csak net megy rendesen...
    Szóval miről is beszélsz?
  • qwas #2
    Azt nem tudom mi a rák értelme van ennek, ha van letöltési korlát?
  • Solten #1