Gyurkity Péter

160 Mbps a japán háztartásokban

Míg az Egyesült Államokban és Európában a 10 és 20 Mbps közötti otthoni elérések számítanak gyorsnak, Japán jóval a többiek előtt jár - legnagyobb kábelszolgáltatójuk a 160 Mbps-os eléréseken dolgozik.

A múlt hét vége felé megjelent beszámolókból megtudhatjuk, hogy a minden eddiginél nagyobb sávszélességet kínáló otthoni elérések bevezetésén a legnagyobb japán kábelszolgáltató, a J:Com dolgozik, amelynek előfizetői eddig sem panaszkodhattak a sebességre. Az új ajánlat ráadásul igen kedvező áron érkezik a felhasználók otthonaiba.

A J:Com ugyanis havi 55 dolláros áron kínálja a meglévő 30 Mbps-os eléréseit, az új tervekben pedig 160 Mbps szerepel, amihez további fejlesztés és egy új modem beszerzése szükséges. A cég azonban rendkívül kedvező áron, háztartásonként mindössze 20 dollárért elvégzi az átalakítást, a vásárlóknak pedig a maguk részéről 60 dollárért kell megvenniük az új, a nagyobb sebességet is támogató modemet. Így háztartásonként 80 dollárból fedezhető az átállás, ezt követően pedig a havidíj alig érzékelhetően lesz magasabb, hiszen az új összeg 55 helyett 60 dollár.

A japán szolgáltató tervei jóval észak-amerikai és európai kollégáik hasonló elképzelései előtt járnak, hiszen utóbbi két régióban a legtöbben nem is álmodozhatnak ilyen sebességről. Ehhez ráadásul többnyire szigorú forgalomkorlátozás is jár, amiről a J:Com terveiben egy szó sem esik. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rendkívül gyors elérések általában csak a belföldi forgalomra vonatkoznak, a nemzetközi vonalakon ennél jóval lassabb iramban történik a kommunikáció - erről szintén nem ejtenek szót a beszámolóban.

A cikk szerzője a verseny hiányával magyarázza a magasabb árakat a tengerentúlon, amihez hozzáteszi, hogy az elérések már most is a legnagyobb profitrátával bírnak - a szolgáltatók nyilván ennek csökkenését szeretnék elkerülni, miközben ugyanazon technológiát használják, mint japán kollégáik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #56
    Ja most nézem P43on 100megabit van igen, sajnos.
  • [HUN]FaTaL #55
    Alsó katon igen, de azért "a lan kártya nem tud csak 100megát" kijelentés baromira nem helytálló.
  • sathinel #54
    az ok hogy becsületes de nem tud mindenki csak abból megélni. Az internet meg nem csak játékra van mint lentebb leírták meg letöltésre("illegális"). Ilyen alapon korlátozni mindenkit mert az jó arra értettem finoman hogy paraszt, vagy hogy élhetnénk ennyi erővel barlangban is mert az természetes. A földeken dolgozó munkások meg szívnak mióta a mezőgazdaságot elcseszték.
  • carlos05 #53
    Japóknál már elkezdett terjedni az FTTH szóval ez a 160mbites dolog nemtudom most mér olyan nagy szó arrafelé (amugy még elég messze van a docsis 3.0 elméleti maximumától)
  • IMYke2.0.0.0 #52
    Korrekt.
  • narumon #51
    "Persze, persze, az egy becsületes munka! Én is szeretnék majd földet vásárolni, és gazdaságot vezetni."

    Ezt szerintem sokan szeretnék csak magyarországon nem éri meg. Becsületes csinálva kurvagyorsan rájössz, hogy többet kell befizetni mint amennyit kiveszel belőle.
  • Lu #50
    En a sajat tapasztalatomat irom le. (Angliabol)
    1. Sky szolgaltatom, ami adsl-t ad 25-30 font egy honapra es nincs semilyen korlat rajta, bar nem torik magukat, hogy jo sebbeseget adjanak. 16Mb/768kbps csomagom van (megrendelesnel csak erre lehetet sok gepet kotni, azota nincs igy), ebbol elerheto lenne nekem kb 7Mb de adnak 4-et, mert az szinte hibamentesen kijon.(csak erdekes 7 honapig 6 foloti sebbesegem volt, stabilan es majdnem hiba nelkuli)

    2. Virgin, ami cabeles szolgaltato 50Mb/1,65Mb netet ad(50 font), ezert cserebe szuri a forgalmat illegalis dolgok utan, korlatoza a letoltesi sebbeseget azon felhasznaloknal akik sokat toltenek (mindenki sokat tolt?!)es van egy adat limit is naponta 8giga fel 3 le. (bar ulimitednek hirdetik)
    Ez nemtulsok, foleg hogy HD tv nezeshez, es sok geppel rendelkezo csaladhoz ajanljak.

    Mindket esetben a legnagyobb csomagot irtam le. Mint lathato az adsl esteben szbadsagot adnak, mert tudjak jol, hogy nem versenykepes a sebeseguk, mig a kabelesnek az, ezert cserebe korlatoznak, nem is kicsit. (nehogy terheljuk a halozatot)

    En velemenyem, arrol minek nagy sebbeseg?! Peldaul azert mert az angoloknal(mas orszagoknal is elofordulhat) divat hogy ot tagu a csalad, vagy tobb, sot elofordul hogy tobb generacio el egy nagyobb fedel alatt, es nem keves eszkozel csatlakoznak a netre. (Csak az en csaladomban 5 eszkoz megy interneten ha itthon vagyunk. Jatekra, otthoniakal tartani a kapcsolatot, iptv, jatek, filmet/jatekot vasrlok, amit torrent kliensel szedek le (szabalyosan). Kicsit szuk a 4 Mb erre.)

    Nagyvonalakban ennyi, remelem ertheto. :)
  • Sanyix #49
    Ez mindig így van, csak abból a 100% feltöltésből 10% nem "hasznos" :) nálam az a 12k a nem hasznos. Ettől még összesen 120-al ment minden, de a hasznos rész csak 108 kbyte.
  • Ferrer #48
    Milyen régi formád?

    "menjen vissza mindenki a barlangba meg kapálni a földekre?"
    Persze, persze, az egy becsületes munka! Én is szeretnék majd földet vásárolni, és gazdaságot vezetni.

    Látszik, hogy a 21. századi digitális ember szerint minden alsóbbrendű dolog, ami nem numerikus :)
  • Molnibalage #47
    No,no. 100 Mbit-es az integrált cucc. Érdekes nem?