Berta Sándor

Svájcban korlátozzák a Facebook-hozzáféréseket

A Svájci Hivatalok Főtitkári Konferenciája (GSK) azt javasolta, hogy a közintézmények tiltsák meg dolgozóiknak a népszerű közösségi portál látogatását.

A GSK ajánlását összesen 7 hivatal, a svájci szövetségi kancellária, a belügyminisztérium, az igazságügyi és rendőrségi minisztérium, a védelmi, népességvédelmi és sportminisztérium; a pénzügyminisztérium, a népgazdasági minisztérium és a környezetvédelmi, közlekedési, energiaügyi és kommunikációs minisztérium fogadta el. A hét intézmény úgy döntött, hogy szeptember 15-től blokkolják a Facebookhoz való hozzáféréseket.

Egyedüli kivételt azok az alkalmazottak jelenthetnek, akik külön engedélyt kérnek és kapnak a Facebook látogatására. Ezt az engedélyt azonban csak azok kaphatják meg, akiknek a munkájuk végzéséhez mindenképpen szükséges felkeresniük a közösségi portált. Az intézkedésre egyébként azért volt szükség, mert a svájci Szövetségi Informatikai és Távközlési Hivatal adatai alapján a Facebook már a második legnépszerűbb honlap a svájci közigazgatásban dolgozók körében.

A problémát a GSK először idén májusban próbálta meg kezelni, amikor kiadott egy közleményt. Ebben felhívták a köztisztviselők és közalkalmazottak figyelmét arra, hogy igyekezzenek mértéket tartani a munkahelyeiken a magán jellegű internetezésben, különösen a Facebook látogatásában. Nos, a közlemény hatására csak kis mértékben csökkent a forgalom és a Facebook még mindig a négy legnépszerűbb honlap között van. Ráadásul a letöltött adatmennyiség még nőtt is.

A GSK ezután hozta meg a teljes tiltásról szóló ajánlását, amit gyakorlatilag az összes svájci minisztérium, valamint számos hivatal és más közintézmény elfogadott és átvett. Az egyetlen kivételt a szövetségi külügyminisztérium jelenti. Érdekesség, hogy hasonló lépésre kényszerült májusban az olasz kormány, majd júliusban a bécsi városháza, néhány hete pedig a zürichi városháza rendelt el Facebook-blokádot. Az ok minden esetben ugyanaz: a túl sok magán jellegű internet elvonja a dolgozók figyelmét a munkájukról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #6
    Soha nem ertettem az ilyen cikkeket. A vilag legtermeszetesebb dolga, hogy a munkahelyen nem a dolgozok szorakoztatasara van internet, ahogy mas sem.
    A cikk cime a lenyeg. Sokan nem olvassak el a cikket, csak a cimet. Ezekben a fejekben az marad meg, hogy Svájcban korlátozzák a Facebook-hozzáféréseket. De a cikke elejebol sem az derul ki, ami az igazsag, hanem azt sugallja, hogy az emlitett kozintezmenyek dolgozoinak tilos lesz feszbukozni. Arrol, hogy ez csak a munkahelyukon lesz tilos, csak a cikk vegen esik szo. Nem is tudom, hogy miert van ennek hirerteke. A szalamis zsomlet is szunetben ehetjuk meg, micsoda gyalazatos sarba tiprasa ez a jogainknak. Megmondjak, mikor ehetunk.
  • Ferrer #5
    Ezért mindjárt megvádolnak kommunizmusért :D
  • Skynet85 #4
    ww3 on the küszöb :D Egyébként ezt itthon is meg kellene lépni sulitól megkezdve minden olyan helyen ahol munka vagy oktatás folyik...
  • willcox #3
    Így van.
  • Sith #2
    Ha jól értem a hivatalokban tiltják az oldalt.. amivel egyet is értek dolgozni járjanak be és ne netezni.
    Ezzel nem tudom mi a baj?
  • phoenix1 #1
    Ugyan már! Össze kellene írni mit lehet még korlátozni, segítsünk nekik. huh.