Berta Sándor

Ezúttal Kanadában támadják a Facebookot

Hiába érte el a 250 milliós álomhatárt a regisztrált tagok tekintetében a népszerű közösségi portál, az örömben némi üröm is vegyült. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a hivatalos blogban jelentette be, hogy az oldalnak immár 250 millió regisztrált tagja van. Mindez jelentős eredmény, hogy ha figyelembe vesszük, hogy idén áprilisban ez a szám még 200 millió volt.

Hiába volt az örömhír, komoly gondot okozott az üzemeltetőknek, hogy ismertté vált: Németország után Kanadában is bírálták a cég adatvédelmi politikáját és gyakorlatát. "Néhány nagyon komoly adatvédelmi hibát találtunk" - közölte Jennifer Stoddart kanadai adatvédelmi biztos. Mivel a Facebooknak az észak-amerikai országban 12 millió tagja van és gyakorlatilag minden harmadik kanadai rendelkezik legalább egy Facebook-hozzáféréssel, így érthető, hogy a bejelentés igencsak elrontotta a központban uralkodó jókedvet.

Stoddart egy most nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésben többek között azt veti a közösségi portál üzemeltetőinek szemére, hogy rendszeresen megsértik a helyi adatvédelmi törvényt. Az indoklás szerint a Facebook a felhasználókat csak arról tájékoztatja, hogy miként lehet deaktiválni a hozzáféréseket, de arról nem, hogy a korábban magukról megadott információkat miként törölhetik. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a személyes adatokat a profilok deaktiválása után is megőrzik. Ez a gyakorlat sérti a Personal Information Protection and Electronic Documents Act (PIPEDA) nevű helyi törvényt.

A Facebook illetékesei Stoddartnak ezt a módszert azzal indokolták, hogy azért nem törlik az információkat, mert szükségük van később rájuk, lévén a felhasználó fele később meggondolja magát és újra aktiválni akarja a hozzáférését, illetve a profilját. Az adatvédelmi biztost azonban ez az érv nem győzte meg és közölte, hogy a vállalat közel sem tett meg mindent azért, hogy megakadályozza az illetéktelen vagy harmadik fél által történő hozzáféréseket ezekhez az adatokhoz.

A Facebooknak 30 napja van arra, hogy a módosítsa az adatvédelmi előírásait és a gyakorlatba ültesse át Stoddart javaslatait. A cég néhány ötletet már megvalósított, de akad még pótolnivalója. Amennyiben a közösségi portál nem teljesíti a kötelezettségeit, úgy az adatvédelmi bizottság akár a kanadai legfelsőbb bíróság elé viheti az ügyet. Ezt azonban Zuckerberg és társai vélhetően el akarják kerülni és igyekeznek majd kompromisszumos megoldást találni.

A vizsgálatot a kanadai Internet Policy and Public Interestic Clinic (CIPPIC) panaszai után vezették be. A Facebook vezetői mindenesetre siettek leszögezni, hogy számos olyan funkción dolgoznak, amelyekkel tovább erősíthetők a felhasználók magánéletének védelmére vonatkozó beállítások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #5
    Végigolvastad a regisztrációnál bepipált húszoldalas felhasználói feltételeket is?
  • Narxis #4
    Pontosan.
  • Tikal #3
    deaktiválás.. ez a kulcsszó :)
    magyarán kéne egy olyan opcio is ami TÖRÖL, na most ez hiányzik...
    nem kötelező a facebookot használni, persze nem, de ha törölni szeretném magam onnan akkor hadd tehessem már meg...
  • Narxis #2
    Az a baj, hogy erről nem tájékoztat, de egyébként is milyen jogon őrzi az adataimat ha én "töröltem" magam onnan?
  • moikboy #1
    Sosem értettem, hogy miért aggályos az, ha egy oldal üzemeltetője megőrzi az önként regisztrált felhasználók adatait. Nyilván erre figyelmezteti is a usereket a regisztrációkor ill. a felhasználási feltételekben, szóval nem értem az adatvédelmisek problémáit... Nem kötelező a facebookot használni...