Gyurkity Péter

Elindult a Facebook Lite

A népszerű közösségi oldal üzemeltetői elérhetővé tették a portál könnyített változatát, amely a sokak számára felesleges és olykor zavaró funkciókat nélkülözi. Eközben elrendelték forráskódjuk átadását.

A Facebook mára kétségtelenül az első számú közösségi platformmá nőtte ki magát, messze megelőzve az elsősorban az Egyesült Államokban népszerű MySpace-t. Felhasználóik jó része azonban nem kedvelte a túlzottan sűrűnek, tömöttnek ható kezelőfelületet, amelyet számos játék, feladvány, illetve egyéb apróságok töltenek meg, így számukra elkészült a Facebook Lite.

A megoldást eredetileg azon régiók internetezői számára fejlesztették ki, amelyekben nem elérhető kellemes sebességű előfizetés, így elsősorban a modemes elérést használók örülhettek volna a lecsupaszított verziónak. Időközben azonban világossá vált, hogy a megszokott változatot használók közül is sokan szívesen váltanának, hiszen számukra feleslegesek és sok esetben zavarók a hozzáadott funkciók, így a fejlesztők úgy döntöttek, hogy mindenki számára elérhetővé teszik azt. Egészen pontosan egyelőre az Egyesült Államokban és Indiában lenne hozzáférhető a Facebook Lite, ám számos egyéb országban is, így itthon is gond nélkül betölthetjük az oldalt.

A könnyített oldalról a fentieknek megfelelően hiányoznak a játékok, a kvízek, a különféle feladványok, a reklámok, valamint az ajánlók. Azt kapjuk, amire egy közösségi oldal esetében feltétlenül szükségünk van: a barátok listáját, a velük történt események idővonalát, megnézhetjük képeiket és videóikat, ám a chat szintén eltűnt megszokott helyéről.

Időközben a céget immár második alkalommal szólította fel egy amerikai kerületi bíróság a forráskód átadására, mivel ezt szükségesnek tartják egy, az oldal esetében állítólag felhasznált technológia vizsgálatához. A Leader Technologies állítása szerint saját fejlesztésüket használta fel az oldal a szükséges engedélyek nélkül - a szokásos szabadalomsértési perről van tehát szó, amely azonban rosszul is végződhet a közösségi portál számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #4
    Csak azt nem értem, minek kell ehhez külön fejlesztés. Nem lehet kikapcsolni a fölösleges szarságokat? Van Facebook-regisztrációm, de nem használom, nem tudom, mi van ott, katasztrofális azaz oldal, a keresője egy vicc, stb, stb.
  • Viet #3
    Nem.
  • plu604 #2
    Egyedül vagyok azzal az érzéssel hogy mennyire leszarom mi van a facebookkal és egyéb faszságokkal?
    (Menjek a picsába, én konzervatív, begyepesedett, régimódi, divattal lépést tartani nem tudó köcsög)
  • Kingfisher #1
    Végre rájöttek, hogy nem mindenkit érdekel, hogy adott nap melyik zöldségre hasonlítunk :) Bár most felfedeztem a Mafia Warst, csak ezért járok facebookra.