Berta Sándor

Facebook-blokkolás a zürichi városházán

Amennyire népszerűek a közösségi portálok az internetezők körében, legalább annyi bosszúságot okoz a használatuk a hivatalokban. Az önkormányzat nincs egyedül, más városvezetők is megelégelték a naplopást.

A legtöbb cég- vagy intézményvezető nem szereti, ha beosztottjai munkaidejükben interneteznek, chatelnek vagy közösségi oldalakat látogatnak. A leggyakrabban az az érv hangzik el, hogy ez a tevékenység jelentősen lerövidíti a munkával töltött időt és a dolgozó nem azért kapja a fizetését, hogy naponta több órán át chateljen vagy a MySpace-t látogassa. Az elmúlt hónapok hasonló európai intézkedéseihez csatlakozott most a zürichi városi tanács is, amely nemes egyszerűséggel megtiltotta a Facebook és más népszerű közösségi portál használatát a városi tanács munkatársainak, valamint az összes városi közalkalmazottnak.

Aki mégis próbálkozik, az azzal szembesül, hogy a honlap elérése a hozzáférés-blokkolás miatt gyakorlatilag lehetetlen. A letiltás alól kivételt csak azok képezhetnek, akik bizonyítani tudják, hogy a közösségi hálózatok látogatása elengedhetetlen részét képezi a munkájuknak vagy ez a tevékenység mindenképp szükséges a munkahelyi feladataik hatékony elvégzéséhez.

A városi tanács már áprilisban kénytelen volt foglalkozni a kérdéssel, mert márciusban a település hivatalnokai havonta átlagosan 3,36 millió (!) alkalommal látogatták meg a Facebookot. Akkor azonban a testület még úgy döntött, hogy egy utolsó esélyt ad a dolgozóknak. Az elképzelés az volt, hogy ezt a számot július végéig átlagosan havi félmillió oldallekérdezésre csökkentik, ez azonban nem sikerült. Májusban 1,149 millió, júniusban 1,598 millió, míg júliusban 1,748 millió Facebook-látogatást regisztráltak, ezek többsége pedig magán jellegű volt. A testület ezután hozta meg a rendkívül szigorú döntést és egyelőre semmi jel sem mutat arra, hogy a közeljövőben feloldanák a korlátozást.

Az olasz kormány májusban jelentette be, hogy szűrőrendszer segítségével akarják megakadályozni, hogy az állami tisztviselők munkaidejükben a Facebook oldalain szörföljenek. Júliusban pedig a bécsi városháza rendelt el a népszerű közösségi portált érintő blokádot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • daneelolivaw #5
    már nem azért, de ki a halált érdekli ez? :D
  • Sanyix #4
    Nekem NEM kell munkahely! Csak annyi pénz hogy megéljek belőle. A munkahely úgy hiányozna mint egy púp a hátamra...
  • Sanyix #3
    meg a tripper
  • vasziszdasz #2
    Fészbúk, iviv, ilyen fasságokért nem kár. Csak a lúzerek használják.
  • phoenix1 #1
    Egy másik cikkel kapcsolatban. Milyen jó, hogy van internet van mit blokkolni, korlátozni, akadályozni, sebességet csökkenteni.
    Nem kérnénk sokat e fajta időtöltés helyett inkább egészségügy, oktatás, munkahely teremtés stb. ébresztő!