Gyurkity Péter

Lemondott a smartbookról az Asus

Nagyon úgy tűnik, hogy a Computex alatt bemutatott smartbook készülékek nem jelennek majd meg a vállalat kínálatában, az Asus ugyanis nem látja a piacot, ahol ezek a megoldások elterjedhetnének.

A tajvani Computex alatt több cég, így például az Asus is lerántotta leplet saját mini laptopjairól, amelyek még a netbook készülékeknél is kisebb mérettel, azoknál olcsóbban jelentek volna meg a piacon. A cég azonban most jelezte, hogy piac hiányában egyelőre nem indítja el ezen fejlesztéseinek gyártását, inkább maradnak a jól bevált netbook sorozatoknál.

A smartbook készülékek nem x86 chipek köré épülnek, többnyire a mobiltelefonoknál is használt ARM processzorokra támaszkodnak. Ez lehetővé teszi a fizikai méretek további csökkentését, a fogyasztás visszafogását, ezzel párhuzamosan pedig az élettartam és a működési idő növelését, a hordozhatóság és a kényelem jegyében. Az árak szintén csökkennének, hiszen elérhetővé válna a 200 dolláros szint, miközben a legolcsóbb netbook megoldások is 300-400 dollárt kóstálnak az Egyesült Államokban.

Az Asus vezérigazgatója azonban most jelezte, hogy nem látja azt a piaci szegmenst, ahol ezek a készülékek sikeressé válhatnának, így egyelőre nem dobják piacra saját fejlesztésüket. Ezen egyébként nem Windows operációs rendszer futott volna (lévén, hogy ARM chipet használnának fel), hanem a Google Android operációs rendszere, amely eredetileg szintén mobiltelefonokra készült, ám egyre inkább kacsintgat a netbook szegmens irányába.

Elemzők szerint előfordulhat, hogy az Asus leányaként működő Pegatron vállalja majd ezen készülékek gyártását, ám erről egyelőre nincs hír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sundance #8
    PDA _nem_ létezik, csak úgy mondom. Vége.
    Akarnék venni ha lenne, de maximum 1-2 féle maradék van... .Van PNA, meg Smartphone, és annyi, PDA mint olyan kb megszűnt :(
  • Epikurosz #7
    Nekem egy Mitac Mió DigiWalkerem van gps-el. WM 2003 van rajta.
    Gagyi. Kis ram, lassú proci, 2 órás üzemidő, maximum.
    Autós navira jó, de azért felesleges volt 95 ezret kidobni 2006-ban is (most használtan 25k).
    Elavult az egész. Nincs benne kamera, pld.

    Igazából, a mobiltelefonokat kell turbózni, mert azok vannak mindig kéznél. Csökkenteni kellene a súlyt, picit növelni a képernyőméretet és az aksi üzemidőt. Ja, és tisztességes térképeket adni velük.
  • galedki #6
    nagyobb képernyő, kisebb ár. ez az értelme. PDA-t az üzleti felhasználóknak pozicionálták már a kezdetektől, ár tehát jóval 100k fölött. gagyik 100k alatt valamivel. mondom én.
  • pixx #5
    Most komolyan létezik ilyen kategória PDA-nak hívják...ennek most mi értelme?
  • Epikurosz #4
    Szomorú vagyok.
  • Matt0123 #3
    már előre látom, hogy "fel fogják találni" a kinyitható handheld pc-t (2000 körül már egyszer divat volt olyan gépet venni)
  • barii #2
    vagy a Microsoftnak?
  • barii #1
    ebben mennyi befolyása lehet az intelnek?