Berta Sándor

Minden iskolába netbookokat akar a Dell

A Dell szabványos oktatási eszközzé tenné a miniatűr notebookokat. Intel Atom processzorra épülő aprócska gépük gumiborítással, érintőképernyővel és webkamerával csábítja a diákokat.

A szakemberek szerint egy számítógép segítségével hatékonyabban tudnak tanulni a diákok. Ezt az álláspontot képviseli James Quarles, a Dell európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős marketingigazgatója is. "Napjainkban a tanulók úgy érzik, hogy amikor belépnek az iskolába, az ipari forradalom korába utaznak vissza" - közölte Quarles.


S valóban. Az oktatási intézmények többségében világszerte még mindig a krétát és a papírt használják, ezzel szemben szinte minden családban van már legalább egy számítógép, mobiltelefon és internethozzáférés. Így az iskola és az otthon közötti ingázás valóban olyannak tűnik, mintha a fiatalok rendszeresen két korszak között utaznának. Pont ezen változtatna a vezető, aki egy kifejezetten diákoknak és tanároknak szánt netbookot fejlesztene ki. A régiós marketingigazgató meggyőződése, hogy egy ilyen készülék társaságában a tanulók sokkal szívesebben járnának iskolába.

A Dell természetesen üzletileg is érdekelt a dologban, a cég egy komplett megoldással jelentkezett. Quarles elmondta, hogy az iskolai netbook tervezésekor több száz diákkal, szülővel, tanárral és IT-adminisztrátorral egyeztettek. A konfiguráció alapja az Intel Atom processzorának az N270-es változata, ehhez társul egy Intel chipset és integrált videokártya, egy merevlemez, WLAN- és Bluetooth-port, egy 10,1 colos kijelző, valamint Windows XP vagy Linux operációs rendszer. A modell neve Latitude 2100 és első ránézésre semmiben sem különbözik a többi netbooktól.


Egyedi viszont, hogy a házat és a kijelző fedelét gumiréteggel vonták be, így ellenállóbbak lettek a környezeti hatásokkal (ütödések stb.) szemben. Az új készülék 5 színben, és megrendelésre akár érintőképernyővel is kapható. Az akkumulátoron elhelyezhető vagy az oktatási intézmény vagy a tanuló neve, és újdonságnak számít az online kapcsolatot jelző LED. Utóbbinak köszönhetően a tanár azonnal látja, hogy az adott diák az interneten van-e vagy sem. A Latitude 2100 alapváltozata 279 euróba kerül. Ez azonban csak 512 megabájt memóriát és Ubuntu operációs rendszert tartalmaz. Felárért minden modell rendelhető előretelepített Windows XP-vel vagy akár Vistával, illetve Microsoft Office programcsomaggal is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kecske2 #12
  • Sir Ny #11
    miért, szerinted most micsinálnak?
  • chuky123 #10
    Ettöl tényleg csak butulnának a kölkök. A házifeladatot is majd ki guglizzák.
    Szépen lobbizik a dell a közbeszerzésért pff...
  • Piel #9
    Az ötlet persze nem rossz, de csak a felsőbb oktatásban lévőknek hozhatna újdonságot azzal, ha e-könyveket is lehetne venni az iskolákban. Nem kell rengeteg könyv nyomtatásával foglalkozni, sőt ha azt veszem, hogy némelyeknek mennyibe kerülnek a szakkönyvek, akkor még lehet, hogy olcsóbb a noteszt és az e-könyvet megvenni. A tandíjban pedig akár benne is lehetne az elektronikus könyv csomag. Persze jegyzetfüzet akkor is kell, de hogy fér el a padokon két spirálfüzet és két netbook. Kellenek nagyobb padok is.
  • 5c0rp330n #8
    én nem akarom, hogy minden kis szaros laptoppal mászkáljon. magamnak viszont lassan kéne egy Dall laptop, de nem ilyen kis atom-os szarság, inkább valami Studio XPS-re gondoltam :) egyébként az is jellemző, hogy ilyen kis szarosoknak akarják állami pénzből finanszírozni az ilyen olyan digitális táblákat, meg laptopokat, amikor kb fűtésre meg nincs pénzük, az egyetemistákat meg basznak támogatni, hogy komolyabb laptopot vegyenek, akiknek igazán szüksége lenne rá.
  • Vogel #7
    Ez aztán kurvafontos
  • Kecske2 #6
    Windows 7 nem lesz rá ?
  • barii #5
    "ha nem akarnak tahók maradni. "

    igen, pont azt látom, hogy nem akarnak: "meik", "meg mond"
  • barii #4
    "Minden iskolába netbookokat akar a Dell"

    meghiszem azt :D helyükben én is akarnék
  • tomat0 #3
    Ubuntut a gépekre!
    Mellesleg marhaságnak találom, mert a számítógép nem arra való szerintem, hogy az általános vagy középiskolákban tanuljanak rajta. Ott még olyan tudást halmoznak fel, amire a továbbiakban sok szükségük lesz, ha nem akarnak tahók maradni.