Gyurkity Péter

A notebookpiac 15 százalékát akarja az AMD

Az AMD az idén megjelenő mobil platformjai révén a noteszgépek piacán 15 százalékát szeretné meghódítani, ami kellően erős bázist jelentene a további terjeszkedéshez. Növelik a Phenom II X4 chipek csúcs-órajelét.

Tajvani források számoltak be az AMD háza tájáról kiszivárgott, eredetileg belső használatra szánt memorandumról, amelyben a noteszgépek piacával kapcsolatos terveket ismertetik. Ebből megtudhatjuk, hogy a cég vezetése szerint a 15 százalékos részesedés elérhetőnek tűnik az Intel Centrino nyomasztó fölényével szemben, különösen az új termékek révén, amelyek még az év vége előtt bemutatkoznak majd.

Itt természetesen elsősorban a Tigris platformra kell gondolni, amely új AMD processzorokat és grafikus vezérlőket tartalmaz, emellett pedig egy új szlogennel is kiegészül majd. A "Better by Design" kifejezést ugyanis felváltja a Vision platform, amelyen belül eleinte három, később pedig valószínűleg ennél is több, egymástól a felépítés és a várható teljesítmény terén eltérő megoldások érkeznek majd. Belépő szintű, mainstream, valamint csúcskategóriás változatokra egyaránt számíthatunk, a könnyen megjegyezhető, a cég reményei szerint pedig vonzó szlogennel pedig tovább erősíthetik a forgalmat.

Eközben persze az asztali vonalon sem tétlenkedik a gyártóból kizárólag fejlesztővé átalakult AMD, külső források ugyanis arról adtak hírt, hogy a héten megjelenő Phenom II X4 965 révén tovább növelik az eddigi csúcs-órajelet. Az ASRock hivatalos oldalán ezzel az új példánnyal egészült ki a támogatott processzorok listája, ebből pedig kiderül, hogy a 965-ös típus immár 3400 MHz-es órajelen fut, ezt pedig a négymagosok kategóriájában egyedül az Intel Xeon X5492 tudta eddig hozni, 150 wattos jellemző fogyasztás mellett.

Az új változat minden egyéb tekintetben megegyezik majd a 955-ös példánnyal, amely a játékoknál néhol megverte a leglassabb Core i7 chipeket, amelyek 920-as típusjelzéssel kaphatók. A külső szakértők ezért arra számítanak, hogy a Phenom II X4 965 a Core i7 940 processzorokkal is felveszik majd a versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #1
    "Az új változat minden egyéb tekintetben megegyezik majd a 955-ös példánnyal, amely a játékoknál néhol megverte a leglassabb Core i7 chipeket, amelyek 920-as típusjelzéssel kaphatók."

    Aha, 800x600-ban. Felső kategóriához illő felbontásokon (1600x1200, stb.) meg jópár játéknál a nagyobbakat is. (Ki tudja miért, az i7 belassul VGA limitnél. Talán a chipset miatt van.)