Gyurkity Péter

Dell: itt a legvékonyabb notebook

A Dell új megoldása még az eddig rekord vékonynak számító Apple MacBook Air készülékeket is lepipálja, bár súlya csak a második helyre jó. A netbookok terén eközben a Linux drasztikus visszaszorulását várják.

A gyártó nagyon komoly szerepet szán az Adamo névre keresztelt notebookoknak, amit azzal is jelez, hogy külön hivatalos weboldalt indítottak útjára, kifejezetten a népszerűsítést megkönnyítendő. A cél az otthoni felhasználók szívének meghódítása, amit elsősorban a vékony kialakítással igyekeznek elérni - ezzel rekordot is döntöttek, az Adamo ugyanis az eddigi legvékonyabb notebook megoldás a piacon.


A készülék még az MacBook Air változatokat is maga mögé utasítja, igaz ezt némileg ellensúlyozza, hogy utóbbiak könnyebbek. A burkolat teljes vastagsága mindössze 1,7 cm, míg az Apple megoldásánál ez 1,9 cm, amivel utóbbi eddig kiérdemelte a legvékonyabbnak kijáró titulust. A Dell tehát most rekordot döntött, ami az áron is meglátszik majd, hiszen az olcsóbb változat 1200, a drágább pedig 2700 dollárt kóstál. Előbbi a hivatalos információk szerint 13,4 hüvelykes kijelzőt, valamint 128 GB-os SSD-meghajtót kap - arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a drágább változat pontosan milyen belsővel érkezik.

A cég marketingigazgatója a bemutató kapcsán elmondta, hogy szeretnék meglepni a vásárlókat, mégpedig egy olyan kialakítással, amely a kétkedőket is a Dell mellé állíthatja. A név alapján nyilván azt várják, hogy rögtön szerelembe esünk a készülékkel, nem mellesleg pedig ezzel megerősíthetik pozíciójukat az ultramobil készülékek szegmensében, ahol szinte az összes fontosabb laptopgyártó jelen van már.


A netbook megoldások terén eközben nagy változásokra számítanak a szakértők, legalábbis a kínai Economic Daily cikke szerint. Itt ugyanis a Linux alapú változatok aránya a tavalyi 70 százalékról az idei év végére akár 10 százalékra süllyedhet, miközben a leszállított készülékek száma a 2007-es 300 ezer, majd pedig a 2008-as 11 millió után egészen 23 millióra szökhet fel idén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #32
    Ment a privát üzenet :)
  • torcipepe #31
    Acer Aspire One-om van, olvastam tesztet még a legelső, linuxos verzióról és nagyon lebutítottnak mondják, úgyhogy azt nem szándékozom feltenni.
    ubuntu telepítőm viszont van, hirtelen azt kaptam mikor kellett régebben valami, ami fut cd-ről. az megteszi?? kb mennyi hely és milyen file-rendszer kell neki?? valamint valami ötlet jó partícionálóra. a beépített lemezkezelője első blikkre az xp-éhez hasonlít, nemhinném hogy lehet vele "leharapni".
  • mousee #30
    Amúgy lehet adatvesztés nélkül is telepíteni linuxot, természetesen. Annyi a dolgod, hogy a mostani partíciódból "leharapj" egy adagot (bármely particionáló program megoldja), és azt adod meg a linuxnak telepítéskor. És láss csodát, máris nem bántja a dolgaidat. Sőt, a wines partíciót neked tetsző helyre fel is csatolhatod bárhova a rendszerbe, így könnyen eléred a fájljaidat is. Ha komolyabban érdekel, akkor írj privátba, segítek.
  • mousee #29
    Oké, így érthető :) Ez estben dual-boot :) Ha lanozol, akkor jöhet a win, egyéb esetbe minek melegedjen feleslegesen? :)
  • torcipepe #28
    nekem pl arra kell netbook, hogy 3-4 órát buszocskázva hazafelé tudjak filmet nézni és ne álljon be a karom a súlyától. persze erre jó a linux is, sőt jobb, ebben igazad van.
    de mikor haverokkal akarunk egy kicsit játszani CS-t vagy colin2-t, vagy mikor egyébb játékot akarok futtatni, mert halálra unom magam, akkor a directx miatt kell az xp. persze játékra tarthatnék külön asztali gépet, de lanozni vonszoljam mindig azt, bukom a mobilitást?? netbook XP-vel nekem megteszi, mert elsősorban nem a legújabb szuperjátékokat akarom futtatni , hogy nagyzolhassak velük, abból kinőttem, hanem amiket szeretek, azoknak elég az 1.6-os proci is. + akikkel lanozok, azoknak se jobb az asztali gépük.
    na meg PDA-hoz használom rendszeresen.
    játékon kívül én is szabad szoftver párti vagyok, a vírusírtón és a DVD-írómhoz kapott nero-n kívül minden nyílt vagy free.
    DOS 6.22, win3.1, 3.11, 95, 98, me, xp. mindet tucatszor telepítettem és javítottam már, így nekem már nem okoz problémát az xp. registry és rendszerfájl bújás nem az erősségem, sem az összetett hálózatok beállítása vagy akár a programozás, de mást se ilyenre akarok használni.

    ha a lan, játék, pda okomra tud bárki okosat mondani + megmondja, hogy tudok linuxot feltenni úgy, hogy a vinyón lévő dolgaim ne vesszenek el, akkor számomra is meg fog felelni.
  • mousee #27
    Cserébe bukod a netbbok előnyeit. Miért jó egy netbook? Gyors, tiszta rendszer, netezésre verhetetlen, keveset fogyaszt, sokáig bírja akksiról, stb.
    Windows-os verzió: Jöhetnek a vírusirtók, tűzfal, antispyware, és egyéb nyalánkságok. Már nem tölt olyan gyorsan, egyre lassabban bootol, viszont a sok védelem miatt jobban melegszik, jobban kajálja az akksit. És még így is be lehet nyelni valamilyen kártevőt csont nélkül :) Cserébe mit kapsz? Viszi a jól megszokott wines programodat... Akkor erre minek netbook? :P
  • torcipepe #26
    netbook linuxal szerintem annak ajánlott, aki csak arra akarja használni, amire kitalálták, mail és net. ha alkalmazásokat is akarsz futtatni rajta, akkor már az xp a nyerő, ráadásul alig drágább.
  • mousee #25
    Szerintem nem értetted meg amit mondani akartam. Nem fikáztam egy szóval se a windowst, csak a mostani "szakembereket". Active directory-t most tanultam éppen (sztech felsőfok), az nem egy nagy ördöngösség, de szerintem most ez nem lényeg. Arra akartam utalni, hogy manapság már minden hülyének lehet papírja arról, hogy ő rendszergazda/rendszerbuzerátor/sztech zseni (nemsokára nekem is), azt közbe fogalma sincs semmiről. Példának a mostani sulimat tudom felhozni. Igaz, hogy "Felsőfokú számítástechnikai képzés" folyik itt, gyakorlatilag meg egy vicc. Mit tanulunk? Vállalatgazdaságtan, EU ismeretek, Adatbázis kezelés ELMÉLET. Bár mondjuk ez még belefér, hátha gondolkodásra készteti az embert.

    A lényeg, hogy az oktatást akartam csak fikázni, mert ma már minden hülye számtekes papírral járkál, mer ő elvégezte.

    Amúgy amiket írtál: Ha megtanítod, szívesen megtanulom :)
  • torreadorz #24
    "Azért őket szakembernek hívni elég kérdőjeles :) Mit tud ma egy windows "szakember"?"

    Hát nézzük csak.
    -Tudod-e hogy kell active directory-s tartományt csinálni, úgy hogy a cégednek különböző telephelyei vannak és a rendszernek ezek között is müködnie kell? Természetesen a cégnek különböző internet elérései vannak, neked kell belőni hogy az AD hová melyik vonalat használja és hogy hová mit frissit le, esetleg vpn kapcsolat is a telephelyek közé.
    -Tudod-e hogy hogy kell olyan "rendszergazdát" csinálni akinek csak egy adott csoportra vagy ldap elemre van testreszabható jogosultsága?
    -Tudsz-e parancssorból windows core servert konfigurálni?
    -Tudsz-e konfigurálni isa servert?
    -Be tudod-e állitani hogy az isa servered átengedje a kivülről jövő rdp kapcsolatokat, ami ssl-en jönnek a belső terminal service gateway-hez?

    Ez most csak néhány példa volt, az az igazság hogy a "windowsban csak kattingatni kell" mentalitás elég gyorsan megbosszulja magát mihelyst nem gányolni kell hanem a tervezetett folyamatokat megcsinálni. Tehát a fenntiek esetén az nem megoldás hogy van valami összetákolt ki tudja hogy müködö valamink amik még 200 más dolgot is átenged pl a tüzfalon miközben az nem volt tervezve.

    Hidd el nekem, elég gyorsan a porba lehet alázni a linuxos szakikat windowson, és igen gyorsan kiderül hogy totál nem ért hozzá és totál nem tudja megcsinálni a megadott feladatot mert nem ért a windowshoz, és mit ad isten az összevissza kattingatásától sem oldodik meg magától a feladat.

    Inkább a probléma csak az, hogy manapság minden vérpistike aki már egyszer is újrarakta az xp-jét rendszergazdának titulálja magát, és hogy minden vérjózsika aki már egyszer is kipróbálta az ubuntut linuxos szakembernek hivja magát..
  • szivar #23
    Szerintem azt a linux CD-t még Noé nyomta a kezedbe amikor lejött Ararát hegyéről...

    Három vagy négy év kihagyás után linux telepítésre adtam a fejem (kényszerből - Kubuntu), s csak kellemes meglepetések értek - eleinte. Aztán jött az hogy joypad megemésztetése, meg ilyenek. Kernelt forgatni nem kell(ett volna:)). Ha nem a legújabb vassal rendelkezik az ember, akkor a nyomtatókat és társaikat is felismeri ez az óperenciás rendszer - méghozzá mindenféle driver-CD és újraindítás nélkül. Bár a telepítés óta minimális késztetést érzek a win elindítására...

    Na mindegy. Van akinek a pap, van akinek a papné. Csak ne az egyház modja meg hogy kinek s mi...