Gyurkity Péter

Szakadások a vízalatti internetkábelekben

Egyszerre több nagy tengeralatti optikai kábel is sérüléseket szenvedett, elsősorban a távol-keleti régióban, ahol azonban a legtöbben megúszták az átviteli sebességek csökkenésével.

A több egyidejű szakadást a szakemberek és a szolgáltatók a Tajvan környékén nagy pusztítást végző Morakot tájfun számlájára írták, amely helyenként 130 km/h-ás sebességgel száguldott át a szigeten, majd pedig Kína felé vette útját. Ennek következtében több fontos tengeralatti kábel is kiesett a forgalomból, a javításokat szinte azonnal megkezdték.



Különösen érzékenyen érintette a Kínát és Tajvant összekötő APCN2 kábel elszakadása a szingapúri és fülöp-szigeteki felhasználókat, akik szerda délután már komoly sebességcsökkenésre és magas csomagveszteségi mutatókra panaszkodtak. Ez annak volt köszönhető, hogy az APCN2 kiesésével a szolgáltatók mellékvonalakra terelték át a forgalmat, miközben a javítási munkálatok befejezését csütörtök estére ígérték. Egészen pontosan az APCN2 hetes szegmensét érte a kár, ami már csak azért is kellemetlen volt számukra, mert az első szegmens éppen javítás alatt állt, így a munkálatokat csak ennek befejezése után kezdhették el.

Az InternetTrafficReport oldalán jól látható, hogy az általában 75-85 pontos intervallumban mozgó adatforgalom ezúttal egészen 35 pontig esett, ezt azonban a gyors javulás követte. A Cable & Wireless telekommunikációs cég ezalatt azt jelentette, hogy a kelet-ázsiai csomópontként működő EAC, valamint a Nyugat-Európát, Ausztráliát és a Távol-Keletet összekötő SMW 3 kábel szintén több helyen megszakadt, ami nyilván hozzájárult a lassuláshoz. Ezen szakadások túlnyomórészt Tajvan környékére koncentrálódnak, a tájfunnak köszönhetően.

A mostani eset komoly figyelmeztetés, hogy a tengeralatti összeköttetések olykor sebezhetőnek bizonyulnak, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy teljes internetkiesésről egyetlen szolgáltató sem volt kénytelen beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    es ezek csak a nagyobb es publikus kabelek..
  • halgatyó #6
    Egyébként eddig nem is gondoltam bele, hogy ilyen kábel-dzsungel van már a tenger alatt. Most hogy ezt a térképet láttam, egészen meglepett.
    És lehet hogy még több lesz.
  • halgatyó #5
    Eegen, ezt a több esetbeli hajóhorgonyos esetet közben megtaláltam, tényleg!
    Ez megmagyarázza az ilyen esetek többségét.
    Persze mondhatnánk, hogy a hajóskapitányok szegezzék a szemüket a térképre, vagy fizessenek de nagyon! Úgy látszik, valami miatt ez nem működik, nem tudom hogy mitől de ez általános lehet (itthon is sűrűn tépkedik a földalatti műtárgyakat a földmunkagépek)

    A hullámzás azonban -- bármilyen erős is -- nem hatol túl mélyre, az áramlások iránya pedig nem változik egyik óráról a másikra oda-vissza-oda-vissza.
    Az apály-dagály pedig előre teljesen ismert, betervezhető.
  • moikboy #4
    Én olyan esetről is olvastam, mikor oszlásnak indult bálnát találtak az elszakadt kábelbe gabalyodva, igaz ez egy múltszázadi eset volt, és telefonkábelről (vagy morse?) volt szó.
  • Carsee #3
    Így van, ezek a kábelek nincsenek azért annyira komolyan a fenékhez rögzítve. Például ha alattuk szétnyílik a föld - ami egy durvább földrengésnél elképzelhető - akkor szakad az biztos. Jó próbálják fennsíkokon vezetni a kábelt, de azért ez nem mindig lehetséges. Ha jól emlékszem, kb fél éve egy hajó horgonya tépte szét az egyik kábelt.
  • kvp #2
    A szel csak az egyik tunet, de valojaban a tenger is nagyon hullamzik az ilyen nagy viharok alatt. A kabelek a tenger aljan futnak, de nincsennek beagyazva a tengerfenekbe, igy szabadon mozoghatnak a tektonikus lemezekkel egyutt. A gond ott van, hogy mivel nincsennek beasva, ezert barmi tonkreteheti oket, legyen az a hullamzo tenger keltette aramlas, ami nekidorzsolheti oket a kozeli sziklaknak, vagy egy hajo ami a vihart ugy akarja meguszni, hogy a parttol tavol, de viszonylag sekely vizben megprobal lehorgonyozni.

    ps: A egyik serult szegmens a Tanshui - Shantou kozotti, legalabbis ez a ket erosito allomas erzekelte a szakadast.
  • halgatyó #1
    Valószínűleg sokakban ugyanaz a kérdés vetődik fel: hogyan szakadhat el egy vízalatti kábel akármilyen erős szél hatására is?
    A cikkbeli linket visszakövetve sem derült ki számomra. Valami szegmenseket emlegetnek, de térkép nem volt hozzá.
    Persze feltételezni lehet, hogy valahol le kell vezetni ezeket a kábeleket a víz alá, itt lehet a gyenge pont. De: ezeket a helyeket meg lehetne erősíteni, a kábel teljes költségéhez képest -- szerintem -- jelentéktelen áron.
    Az utólagos javítás meg forgalomkiesés költségeit is beszámítva talán gazdaságosabb lenne úgy vezeti a kábeleket, hogy a víz alá már eleve egy mélyebb földalatti árokból lépjen ki, a víz alatt.