Gyurkity Péter

Tovább húzódik a távol-keleti helyreállítás

Az illetékesek szerint csak február végére fejeződik be a megrongálódott tengeralatti vezetékek kijavítása, a jövőben viszont egy új rendszer révén időben értesítik a felhasználókat a kimaradásokra.

A hong kongi OFTA tájékoztatása szerint a hét sérült vezeték nagy részét már helyreállították, ezek újra teljes erőbedobással dolgoznak. A munka egy része azonban a változatlanul rossz időjárás miatt tovább húzódik, így a korábban tervezett február közepi dátum helyett a hónap végére csúszik a befejezés. Állításuk szerint az internetes forgalomra ennek nem lesz kihatása.

A telekommunikációs hatóság szerint ugyanis a szolgáltatások adatai alapján a forgalom és a sebesség szinte teljes mértékben a normális szintre állt vissza, itt csaknem elérték a 100 százalékot. A megmaradó hibák miatt ehhez természetesen némi variálásra volt szükség, ám a fokozatos helyreállítás miatt ezt már könnyebben meg tudták oldani a térség internetszolgáltatói. A késedelmet így szinte teljesen felszámolták, nagyobb fennakadást sehol nem tapasztalnak.

A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés december végén Tajvan körül összesen hét, a térségen belüli és a nemzetközi kommunikációért felelős tengeralatti vezetéket vágott át, a Koreát bekapcsoló 10 kábelből pedig 6 sérült meg. A helyreállítási munkálatok megkezdésével egyidőben azonnal olyan véleményeket lehetett hallani, miszerint újabb tartalékrendszereket kell beállítani és meg kell találni a megfelelő pótmegoldást a tengeralatti összeköttetések esetleges kiváltására. Az egyetlen probléma, hogy jelenleg ez a legésszerűbb és leggazdaságosabb, így a kiváltáshoz további fejlesztésekre és hosszú évekre lesz szükség.

Addig is a lakosság tájékoztatásával igyekeznek elejét venni a hasonló eseteknek, a hatóság tájékoztatása szerint ugyanis egy új riasztó rendszert helyeznek működésbe, amely figyelmezteti a felhasználókat egy nagyobb méretű kiesés, kimaradás esetén. Ezzel elkerülhetőnek tartják a súlyos fennakadásokat, és legalábbis a forgalom átmeneti csökkenésével a fokozott megterhelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    jah ezek tök érdekes dolgok sztán alig hallani róluk
    én is lusta vok utánnakeresni..

  • menpe #1
    Mindig kiváncsi voltam, hogy hogy cserélik ki a kábeleket a tenger alján. Csak lusta vagyok utána nézni