Dojcsák Dániel

Elszakadt több tenger alatti gerinckábel

Néhány nappal ezelőtt több helyről is érkeztek olyan hírek, hogy tengerfenéki optikai gerinckábelek szakadtak el. Nos, azóta kiderült, hogy nem tengeri szörny és nem is terrorista támadás áldozatai lettek a vezetékek, hanem egyszerűen a szállítóhajók vasmacskái szakították szét az interkontinentális netkapcsolatokat.

Sajnálatos tény, hogy az Indiai-óceánon állomásozó néhány hajó valamilyen oknál fogva 8 km-rel messzebb kötött ki a parttól, mint a megszokott és nem volt tudomásuk arról (vagy nem érdekelte őket), hogy ott fontos telekommunikációs vezetékek futnak. Ennél viszont jóval érdekesebb, hogy a nehezen lefektetett kábeleket ilyen esetekben hogyan javítják meg, hiszen a több tíz/száz méter mélyen fekvő kilenc réteg vastag, acéllal megerősített, súlyos kábeleket nem lehet olyan egyszerűen kicserélni, mint egy irodai UTP kábelt. A feladat viszont gyors beavatkozást igényelt, mivel az elszakított két vezeték India európai sávszélességének 75%-át jelentette, és mivel rengeteg cég szervezte ki vevőszolgálatát az olcsó munkaerőt biztosító szubkontinensre, a kérdés súlyosan érinti a multinacionális vállalatokat.

Az első eszköz, mellyel a szakemberek megkezdik a javítást, egy úgynevezett Optical Time Domain Reflectometer. A mérnökök ezen eszköz segítségével egy fény impulzust küldenek el a kábelen, ami a szakadás helyéről visszaverődik majd, s a fény oda-vissza útjának nagyon pontos mérésével akár tízméteres pontossággal is behatárolható, hogy hol történt pontosan a baj. Manuálisan ez a művelet szinte lehetetlen: elég csak belegondolni abba, hogy a kábelt belepi a tengeri üledék, amitől nem valószínű, hogy egyáltalán látni mindenhol, hogy merre fut a vezeték.

Miután beazonosították a környéket, egy körülbelül 50 fős akcióbrigád indul a helyszínre, és rögzítik a hajójukat a szakadás felett. A kábelhajón természetesen rendelkezésre állnak távirányítható járművek (ROV), melyeket a merülés után leküldenek a tengerfenékre, s a néhány tíz méteres körben, amit korábban bemértek, elkezdik keresni a két csonkot. Mivel ezek a kábelek nem teljesen folytonosak, hanem rövidebb szegmensekből állnak, ezért a két legközelebbi csatlakozásnál lenyisszantják a leszakadt végeket. Ezeket nem emelik ki a vízből, hanem ott hagyják játszótérnek Némónak és barátainak. A két véget viszont felhúzzák a hajóra, ahol a megfelelő szakemberek megtisztítják a végeket és pontosan beillesztik, odaforrasztják az új csatlakozást, majd az egészet visszadobják a helyére.


Előfordul az is, hogy nem találják meg a kábelvégeket a robotok. Ilyenkor egy régimódi megoldással, egy csáklyával megfogják a kábelt és kirángatják egészen attól a két ponttól kezdve, ahol még megvannak. A javítás menete egyszerűnek tűnik, de a hét centiméter vastag kábelköteg összeillesztése hosszadalmas, aprólékos és komoly szakértelmet igénylő feladat. A javítás akár napokig vagy egy hétig is eltarthat, így a tengeri kábeljavítók nem pihengetnek a tengerparti bungalójukban túl sokat. Főleg, hogy gyakran szükség is van rájuk, mert folyamatosan történik valami a kábelekkel, de a mostani eset, miszerint egyszerre két fontos kábel is elszakadt, még nem fordult elő korábban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • picurmanoo #25
    Anno pár éve asszem volt, hogy a vietnámi kormány engedélyezte a halászoknak, hogy felszedjék a kábeleket a tenger alól, mert az jövedelmezőbb :) Bár utánna kaptak a fejükre :D
  • djw #24
    háború esetén ha én támadnék elsőnek a kommunikációt gyaknám le, másodjár a katonai célpontokat... tehát előbb nem lenne net, mint lepüpőgépfelszállópálya

    másrészt tenger alatt egy taktikai atom... minek elásni? :-) jóskapista úgyse fog azzal játszani, hogy 100m mélyre merüljön egy kombinált fogóval optikát vágni
  • Xantia #23
    Háború esetén nem fogunk szexlapokat nézegetni és nem kapunk viagra és növeldmegpéniszed leveleket. A maradék katonailag fontos távközlést a műholdak és a felszini rövidhullámú berendezések elviszik.
  • CybeRick #22
    Háború esetén ugyancsak mindegy lenne milyen mélyre ássák be a kábelt, ha az lenne a célpont. Azért több ezer Km kábelről beszélünk, ne felejtsük el. Ennek ráadásul nagy része több száz méter mélyen húzódik. Egyébként katonai célokra valószínűtlen, hogy ezeken a rendszereken menne a kommunikáció.

    Természetesen a "műhódak" sem képesek kiváltani a forgalomkiesést, csupán a minimális szinten biztosítanak kapcsolatot, és mindezt marha drágán.
  • kernerster #21
    Akkor mi van ha teszem azt háború van, aztán ezeket csak úgy elvagdossák??? Vgay mondjuk az USA-Or.o.-Kína-NBr. négyes közül az egyik csak be akar tenni valakinek, aztán tengeralattjáróról elvágja???

    lehet h naiv vagyok, de akkor is. A műholdakon meg nem lehet megoldani azt a sávszélt amit a hirtelen támadt igény alátámasztana.
  • kecskeszeme #20
    Talán "gáz beásni a kábelt", de nevetségesen néz ki a kábel a képen, ahogy csupaszon ott hever a fenéken... ez az igazán gáz. Rengeteg pénzt jelent a netszolgáltatóknak meg mittomén' kiknek, hogy létezik az a kábel. Nem hiszem el, hogy nem lehetne normálisan elhelyezni. Ilyen szinten, ekkora sufnituningot még nem láttam...
  • irkab1rka #19
    úgy tűnik, ez az egyetlen mód, hogy megállitsuk a spam-et

    gz a cikkhez!
  • shabba #18
    A probléma most inkább az volt hogy alig két hét alatt 5 szakadás is volt és mind ugyanazt a régiót érintette. Ráadásul sorra az új, nagyobb kapacitású kábelek szakadtak, és ami megmaradt tartaléknak azok mind régi kábeleket, amik helyette pont azért építettek újat mert már elérték a kapacitásaik végét. Épp ezért az átterhelések is komoly problémába ütköztek. Anno január végén amikor az első két szakadás volt közel-kelet és India felé egy 620 Gbps-es forgalom csökkenés következett be, ami a teljes forgalom 75%-a volt. Ezt a mértékű kapacitást nem lehet műhódakra átterhelni, azok ehhez kevések mint mackósajtban a brummogás.
  • kiisb #17
    És abból a hét centiből is vagy 6,95 csak szigetelés, merevítés, szigetelés, merevítés, szigetelés, merevítés, szigetelés, merevítés és szigetelés. Ugyanis ennek a kábelecskének csak a közepén lévő néhány darab pár tized milliméternyi vastag üvegszál viszi a zadatot. A vizben viszi a fény a zadatot. Teccikérteni?
  • Zivos #16
    Ja, mint a szuz lany: Ez 25 centi :-)?