Gyurkity Péter

Elhúzódhat a helyreállítás a Távol-Keleten

Szakértők szerint a múlt heti tajvani földrengés okozta károk helyreállítása jócskán elhúzódhat, ami az internetes forgalomban további késéseket okozhat. Igencsak megrendült a bizalom a tengeralatti összeköttetésekben.

2006 utolsó hetének közepén komoly földrengés okozott károkat a térség országait összekötő vízalatti kábelekben, ami egyes régiókban teljes kimaradást, másutt jelentős lassulást eredményezett az interneten. Nem ez volt az első ilyen eset, a szakemberek mégis az infrastrukturális változások fontosságára, a tartalékrendszerek felállítására hívják fel a figyelmet, miközben azon véleményüket hangoztatják, hogy a helyreállítás ezúttal jócskán elhúzódhat.

A földrengés alapos munkát végzett, kiütötte az ázsiai országokat az Egyesült Államokkal és Európával összekötő Asia Pacific cable network 2 (APCN2) elnevezésű kábelt. Az összesített adatok alapján világossá vált, hogy a Tajvan környékén futó 7 összeköttetésből 6 megszakadt, a Koreát bekapcsoló 10 kábelből pedig 6 sérült meg. Az eddig eltelt néhány nap alatt némileg javult a helyzet, a forgalom átirányításával sikerült elhárítani a nagyobb gondokat, de a komoly lassulás még jó ideig érzékelhető lesz. Hong-kongi információk szerint 5 hajó indult útnak Szingapúrból és a Fülöp-szigetekről a károk helyreállítására, de a tengerfenék elmozdulása, valamint az esetleges újabb rengések miatt elhúzódhat a munka.


Az Internet Traffic Report jelentése a csomagveszteségről

A földrengés okozta károk miatt az ázsiai weboldalak jó része alapos késedelemmel tekinthető csak meg. Egyes szakemberek, elemzők részéről máris olyan véleményeket hallani, miszerint újabb tartalékrendszereket kell beállítani és meg kell találni a megfelelő pótmegoldást a tengeralatti összeköttetések esetleges kiváltására. A probléma jelenleg az, hogy a tengerfenéken lefektetett kábeleknél megbízhatóbb megoldás nem áll rendelkezésre, ez eddig bőségesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A kiváltásnál a műholdak jöhetnének szóba, ezek azonban jelenleg sem a megbízhatóság, sem a teljesítmény, sem a minőség terén nem vehetik fel a verseny a hagyományos módszerrel. Nem véletlen, hogy a nemzetközi összeköttetések 95 százaléka ilyen kábelekre épül. Az már inkább érintheti érzékenyen az egyes országokat, ha kizárólag ilyen kapcsolatokra építenek: India 80-90 százalékban ilyen úton fér hozzá a világhálóhoz, ezért különösen súlyosan érinthetik a földrengések és kábelszakadások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #4
    egyszer láttam egy filmet, hogyan javították a tengeri vezetéket: a hajó megy a vizen ahol feltételezik, hogy a kábel van, az alján pedig valami szenzor mutatja, hogy valóban itt van alattunk (abban a vezetékben ment némi nagyfeszültség is, valahogy azt figyelték), aztán amikor elértek a hiba körülbelüli helyét, leküldtek egy jó két méteres rák formára hasonlító robotvalamit, amivel szépen kimarkolták az iszapból a vezetéket. ezt nagyon óvatosan a felszínre emelték, majd szépen nagyon lassan mentek előre a hajóval. ami elöl felhúztak, azt hátul leengedték. nem tudom, hogy pontosan hogyan találták meg a hibát, de volt benne olyan is, hogy az üvegszál egy rugalmas köntösben van szálanként is, tehát hacsak nem szakad el teljesen, akkor a fény még valahogy átvergődik rajta. kiemeléskor műszerrel mérhetően változik a fény átbocsátása, ezért a két végpontról valahogy addig navigáltak, míg a hajón, a kábelen meg nem találták azt a pontot, ahol tekergetve egyértelműen változik. különben ha csak egy szakadás van, akkor a hiba helyét ilyen méretekben is kb 20 méteres pontossággal meg lehet találni szintén megfelelő műszerekkel(a végpontokról). aztán a legvégén még óvatosan felvágták azt a kb 6 centi átmérőjű kábelt, aminek a nagy része merevítést meg a strapabíróságot növelő huzalokkal meg szigetelésekkel van tele és kibontották a lényeget, a kb fél centi vastag többszáz érrel teli középső részt. kiválogatták melyik szál a hibás és megpróbálták újra összeolvasztani, úgy hogy még a fényt is vezesse. aztán visszacsomagolták kicsit leengedték a vízbe az utolsó pár méteren meg már csak magától esett lefelé. hát a filmben egy egész napjuk elment a srácoknak egy darab repedés lokalizálására és javítására, mert a javítás sem egyszerű. egy harmad miliméter átmérőjű szálacska közepét egy masik hasonló szálacska közepéhez kell illeszteni, az illesztendő felületnek merőlegesnek kell lennie a kábel hosszmetszetére. és ezeket még dolgozza össze az ember. szóval le a kalappal azoknak akik ezt megcsinálják. bár a hírből az jön le, hogy olcsóbban megúsznák, ha új kábeleket húznának ki.. szerintem.
  • lapaleves #3
    "ha nincsa a földhöz rögzítve" - pl. leomlott sziklák törmelékei alatt. legalábbis gondolom ez okozta a károkat, más tippem nem nagyon van.
  • Cat 02 #2
    felhúzzák a felszínre és ott asszem és ahogy mennek új jönm fel és a régi lessülyedd de ez elvielg csak akkor jó ha nincsa a földhöz rögzítve
  • Teppik Amon #1
    Tengerfenéken, X méter mélyen hogyan tudják ezeket megheggeszteni? Esetleg teljes szakaszokat cserélnek? Valaki mesélje el hogy van ez! Érdekes téma szerintem.