Berta Sándor

Optikai kábel épült Szingapúrtól Franciaországig

A Fujitsu bejelentette, hogy lefektették a tenger alatt a Szingapúrt és Franciaországot összekötő, mintegy 20 ezer kilométer hosszú optikai kábelt. Az óriási hálózat 18 hónap alatt készült el és a projektben összesen több, mint egy tucat cég vett részt.

A munkát a SEA-ME-WE 4 konzorcium felügyelte. A mozaikszó a "South East Asia - Middle East - Western Europe 4" szóösszetételből származik. A Fujitsu az Alcatel Submarine Networks-el közösen 2004 márciusában nyerte el a megbízást az optikai kábel víz alatti lefektetésére. A hálózat összesen 14 országot, Szingapúrt, Malájziát, Thaiföldet, Bangladest, Sri Lankát, Indiát, Pakisztánt, az Egyesült Arab Emirátusokat, Szaúd-Arábiát, Egyiptomot, Tunéziát, Algériát, Olaszországot és Franciaországot köti össze egymással.


Az optikai kábel elméleti legnagyobb adatátviteli sebessége másodpercenként 1,28 Terabit lehet. Ez az érték a következőképpen jön létre: a hálózat 10 Gigabites sebessége úgynevezett optikai hullámhosszosztáson alapuló multiplexelést használ, azaz a kábelben futó fény eltérő hullámhossza következtében egymás mellett akár 64 fénysugár is futhat. Mivel az optikai kábel két ilyen 64-es szálból áll, így jön ki az elméleti 1280 Gigabites vagyis 1,28 terabites érték.

A Fujitsu a program keretében egy nyolcezer kilométeres, Szingapúrtól az indiai Mumbai-ig tartó első szakasz elkészítését vállalta, ehhez biztosította a szükséges berendezéseket és szakembergárdát. A projektben a Fujitsun és az Alcatel tengeralatti építésre specializálódott leányvállalatán kívül még további tizennégy társaság vett részt. Kétségtelen tény azonban, hogy a Fujitsu vállalta a munkák oroszlánrészét, nem véletlenül: a japán konszern eddig összesen közel 90 ezer kilométernyi optikai kábelt fektetett már le a víz alatt, ez a kábelhossz körülbelül kétszer érné körbe a Földet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #11
    igen . végre ők is tudnak majd fórumokon olcsó poénokat lövögetni
  • Alien_AM #10
    ehh ezzel mekkorat lehetne kuldeni :)
  • shabba #9
    Nagy valószínűséggel ezt még fogják fejleszteni hisz a jelenleg is üzemelő előd a SEA-ME-WE 3 dupla ilyen hosszú és 2x ennyi országot ér el. Csak a 3-as már jó 10 éve üzemel így aztán a kapacitása is végletekig ki van használva(az oldala szerint 0.5Tbps-en megy). És természetesen volt 2-es is a 80-as évek végén készült, de az már nem üzemel.

    Az új 4-es kábel kapacitásáról nem igazán találni sehol infot, ami egyedül olvastam az hogy jelenleg tesztüzemben 160Gbps van beélesítve. Az hogy ez egy multi-Terabit link nem jelenti az ami a cikkben szerepel hogy 1.28Tbps a kapacitása.

    Ráadsul elég furcsa az a kapacitást boncolgató bejegyzés. Az optikai kábel elméleti legnagyobb sebesége igen magas érték, fene tudja mennyi az már elég elméleti fizika. Gyakorlatban már a 2000-es évek elején teszteltek laborban 10 Tbps-et meghaladó kapcsolatot. Meg az sem igazán kerek ha egy szálpár 640-640Tbps-et tud az egy 640Tbps-es kapcsolat nem pedig a duplája. És az alkalmazott csatornák száma is lehet több mint 64.

    Egy ilyen tegner alatti kábelben egyébként sem egyetlen szárpárat használnak hanem jellemzően 4-8-at. Pl. 2002 körül a Tyco TransPacific kapcsolódásnál 8 szálpárral és 96 csatornával maximálisan 7.68Tbps-ig bővíthető rendszert hoztak össze. Gyanítom egy vadiúj rendszer minimum ennyit ha nem többet fog majd tudni. Bár ahogy írtam én láttam még sehol arról infot hány szálpárt húztak ki és hány csatornásra tervezik a rendszert.
  • sonicXX #8
    Ez jó. Aki japán pornó oldalakat látogatott eddig, az most sokkal rövidebb idő alatt érheti el majd valszleg :DD.

    Viccet félretéve kimondhatatlan gazdasági jelentősége van egy ilyen hálózatnak. Kulcsfontosságú lehet ezeknek az országoknak a felzárkózásban.
  • hmhm #7
    Ez aztjelenti, hogy a képzett indiai IT szakembereknek, mostmár net is lesz a seggük alatt. :/
  • Cactus #6
    Ezt a hálózatot elvileg te is fogod használni, még ha nem is tudsz róla.
  • mrzool #5
    Megnézném, hogy milyen műholdrendszerrel viszel át ilyen sávszélességet.:)
  • Epikurosz #4
    Én naív, azt hittem, hogy már minden műholdas.
    Az tény, hogy napszélkor jól jön egy ilyen.
  • hypno #3
    Alexandriánál kéne leágaztatni Debrecen felé. Vagy Palermónál.

    Biztos hogy jó ötlet a Szuezi csatornán keresztül bármit vezetni?
  • Emmegki #2
    miért kell srí lankát megkerülni?