Berta Sándor

Már letöltött, kifizetett könyveket törölt az Amazon

Az Amazon számos elektronikus könyvolvasóról törölt két olyan Orwell-művet (1984 és Állatfarm), amiket az olvasók korábban már kifizettek. A lépésre azután került sor, hogy az alkotások szerzői jogi tulajdonosai azt követelték az Amazontól, hogy állítsa le az e-könyvek eladását.

A New York Times tudósítása szerint a vállalat meglehetősen jó munkát végzett, ugyanis nem csak az online áruházából, hanem még az ügyfelei Kindle készülékeiről is törölte a kifogásolt műveket. Ez utóbbi az eszközökbe beépített vezeték nélküli moduloknak volt köszönhető. Ez a kapcsolat teszi többek között lehetővé, hogy két e-könyv olvasó tartalmát szinkronizálni lehessen.

Az intézkedés - érthetően - óriási felháborodást váltott ki a felhasználók körében. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az Amazon egy általuk korábban megvásárolt kiadványt törölt a készülékükről. Vagyis jogosan érezhetik úgy, hogy kártérítés illeti meg őket. A másik érdekes felvetés, hogy miután a készüléket és a könyvet megvette az illető, így a cég gyakorlatilag "feltörte" független személyek rendszereit. Ez pedig elvileg akár bűncselekménynek is minősülhet.


Az érintettek az Amazon hivatalos fórumaiban nem csak dühösek voltak, de az esetet számos ironikus megjegyzéssel kommentálták. "Olyan, mintha a Nagy Testvér még az én Kindle készülékemen lévő tartalmakat is ellenőrizné" - írta például az egyik látogató.

A vállalat már pénteken elnézést kért a történtekért és megígérte, hogy a jövőben nem fog több elektronikus alkotást eltávolítani az könyvolvasókról, de a kedélyek csak nehezen csillapodtak. A hivatalos indoklás szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a platformra a két kiadványt feltöltő szolgáltató nem rendelkezett a terjesztéshez szükséges jogokkal. Ilyen akcióra egyébként nem először került sor, ugyanis a fórumokban többen panaszkodtak amiatt, hogy a készülékeikről eltűnt a Harry Potter-sorozat számos tagja és néhány Ayn-Rand regény is.

A Kindle általános szerződési feltételeiben az szerepel, hogy az e-könyvek megvásárlásával a felhasználó jogot szerez arra, hogy az eszközön huzamosabb ideig tárolja a digitális tartalmat. Bruce Schneier, a British Telecom biztonsági vezetője és nemzetközileg elismert szakértő nem véletlenül jegyezte meg, hogy az eset nagyon jól rávilágított arra, miszerint milyen kevés joguk van az Amazonnál e-könyveket vásárló embereknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #22
    ha budipapír árban adná, akkor igen, nem kéne az újságokat feleslegesen becipelni. bár jobb lenne, ha egy politikusos képeskönyvet nyomtatnának budipapírra.
  • Sir Ny #21
    vasország
  • B0nFire #20
    Lehet, hogy igazad van, de az ilyen kiadó ne csodálkozzon, ha nem vásárolják a termékét. Ennyi erővel azt is kitalálhatná, hogy budipapírra nyomtatva adja ki, ami egy olvasás után cafatokra szakad. Te fizetnél érte?
  • Stirner #19
    "Egy regény nem adatbázis, hogy állandóan frissíteni kéne! Arról nem beszélve, hogy a mai fájloknak olyan idétlen nevet tudnak adni"

    Biztos vagy ebben Bonfire?
    Majd átírják úgy ahogy a Nagy Amazon Nővérnek tetszik..(Mindjárt jobban hangzik mint a hímsoviniszta Nagy Testvér nem? :))
    Egyébként én is utálom a kisbetűs kezdést meg az alávonást.
    Nem Nemecsek Ernő írta azt a könyvet hogy kisbetűvel írják a nevét.
  • AnarchoiD #18
    Nekem sony ebook readerem van, ha a sony megszakadna sem tudna ilyet vegbevinni nalunk ;) kindle sucks!
  • KillerBee #17
    "A könyvet lektorálják, mielőtt a nyomdába engednék. Nem lehet szar helyesírással kiadni, többek között azért nem, mert nem vennék meg."

    Egy ideje már ez sincs feltétlenül így, mert a kiadók ott takarékoskodnak, ahol nem szégyellnek. Nemrég olvastam egy ilyet, hemzsegtek benne a helyesírási hibák. OK, nem j/ly keveréses vagy hasonló hibák, de pl. központozási hibák, földrajzi nevek vagy intézménynevek nagy- ill. kisbetűs írásának keverése stb. Ezt a könyvet láthatóan senki nem lektorálta a fordító után.
  • kvp #16
    Az amazon tokeletesen demonstralta, hogy miert nem szabad nalluk konyvet berelni. Tobbek kozott azert mert mivel csak berelt konyvrol van szo, ezert azt a berbeado barmikor visszaveheti. Gyakorlatilag ugyanaz, mint amikor valaki kocsit berel. Hiaba fizetett erte, a tulaj barmikor visszaveheti azt, legfeljebb koteles visszaadni a fel nem hasznalt ido utani berleti dijat. Az amazon eseten meg ez sem kotelezo, mivel a fizeteskor meghatarozatlan idore adja a konyveket, tehat akar a kovetkezo percben is visszaveheti.

    Lassan ott tartunk, hogy aki szeretne valamit sajat tulajdonban tudni, annak el kell lopnia azt. A windows is ilyen, mivel a microsoft-nak lehetosege van minden legalis peldanyt visszahivni es azokat a windows update-en keresztul letiltani. (kezdetben ez neha elo is fordult egy kis wga hiba miatt) Aki azt akarja, hogy a windows-a hatarido nelkul akarmeddig hasznalhato legyen kenytelen egy lopott es tobbek kozott regisztracio/wga/windows update mentesitett valtozatot hasznalni.

    Az e konyvek eseten is ez a helyzet, ha valaki meg akar tartni egy ebook-ot, akkor jobb ha vagy lopottat szerez vagy drm mentes valtozatot. (tehat olyat amit el is adnak, nem csak berbe adnak, mint a kindle eseten) Ugyanez igaz a zenere es az osszes digitalis formaban tarolt informaciora. Tobbek kozott ezert sem ertem miert berel annyi apple felhasznalo zenet az itunes-on, amikor mashol meg is vehetne oket vagy ha nem aruljak akkor lophatna egy sajat peldanyt.

    Tovabbi gond, hogy a legtobb drm rendszer lehetoseget ad a cenzurara is. Igy pl. barmikor torolheto barmilyen informacio barmilyen halozatra kotott drm-es geprol. Pl. az amazon atirhat egy ebook formaban kiadott ujsagcikket, utolagos cenzurakent. Pont errol szolt a most torolt konyv... ez valami nagyon durva veletlen vagy a jogtulajdonosok ezzel akartak elmagyarazni az amazon vasarloinak, hogy mi is a konyv lenyege...
  • Tetsuo #15
    Ezert nem fizetek SOHA elektronikus konyvert..
  • Pares #14
    We Are In A Lot Of Trouble!
  • Pares #13
    33 év után ez meg ez is aktuális lett... Akár Orwell is rendezhette volna...