Gyurkity Péter

Vékonyabb és kisebb e-olvasók érkezőben

A jelek szerint néhány gyártó úgy gondolja, hogy az Amazon átesett a ló túlsó oldalára, amikor megnövelte Kindle olvasójának méreteit. A jövőben több, kisebb méretekkel hódítani akaró fejlesztést várhatunk.

Ezek közé tartozik a brit Cool-er olvasó készülék, valamint a francia fejlesztésű CyBook, amely nem számít újoncnak a pályán, hiszen saját megoldásuk harmadik generációján dolgoznak. Mindkét fejlesztőcsapat úgy véli, hogy a kisebb, kényelmesebb használatot biztosító e-olvasókban találhatják meg a kitörés lehetőségét, ezért inkább erre helyezik a hangsúlyt, a kiegészítő funkciók elhagyásával.


Cool-er

A Cooler Books például május 27-én szeretné piacra dobni saját készülékét, amely 183 x 117 x 10 milliméteres paraméterekkel rendelkezik. Ez érzékelhetően kisebb, mint az Amazon által most előnyben részesített új Kindle (203 x 135 x 10 mm), bár azt érdemes megjegyezni, hogy a két újdonsült rivális kijelzőjének mérete nem különbözik egymástól. A Cool-er azonban jóval olcsóbb az Egyesült Államokban hódító Kindle-hez képest, hiszen a cég 200 fontot kér a fejlesztésért, amivel talán az Amazon első generációjának megmaradt példányai vehetik fel a versenyt (a Sony Reader 260 dollárt kóstál a szigetországban, kicsit ducibb és alacsonyabb külsejével).

A CyBook most bejelentett új megoldása 200 dpi-t és egykezes vezérlést kínál, mérete pedig megfelelő ahhoz, hogy akár a zsebünkben hordjuk a készüléket. A cég azonban nem árulta el a pontos paramétereket, így nem tudjuk, hogy valójában mekkora zsebre van szükségünk, emellett pedig egyelőre a kereskedelmi árat is homály fedi. Az azonban biztos, hogy egyik új jövevény sem támogatja a kiegészítő funkciókat, így nincs internetes vásárlási és letöltési opció, text-to-speech szolgáltatás, vagy akár MP3-lejátszás.


CyBook

Egyelőre még kérdés, hogy az e-olvasók piaca valóban két részre oszlik-e majd, mint ahogy azt egyes elemzők sürgetik - a vásárlók még csak most ismerkednek a készülékekkel, nem dőlt el, hogy a kisebb, kényelmes megoldásokra, avagy a nagyobb változatokra van-e igazán kereslet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dilofekete #25
    Ez csak eggy szerencsétlen kijelző, tudom, de szeretném használni is nem csak nézegetni. Én csak ezt hiányolom. Az alaplapom kijelzőjére meg tudok írni csak a biosban, mert nincsen hozzá programom.
    Én is lusta vagyok, azért nem lettem programozó!
  • dilofekete #24
    Nincsen rá pénzem! Meg fentartani sem tudnám a villanyszámlát, másrészről nem kell az a brutál nagy mobiltelefon.
    Ez a gomb meg inkább lehetne a billentyűzeten és minden usb-vel csatlakoztatható kijelzőnek a képernyőjére írhatok, még az mp3-ra is és akkor már kell plusz két gomb is a betű nagyság növeléséhez és csökkentéséhez, meg még esetleg plusz kettő a betű stílusra és talán a színekre is, meg a betű formázási extrákrák kiválasztására is kell kettő gomb. Az én multimédiás billentyűzetemen felül van pár gomb amit úgysem használok.
    Kerestem neten, de még nem találtam ilyen programot ami kezeli az usb driverek kijelzőit.
    Inkább pocket pc kéne, az még olycsóbb is, de nem ekkora a kijelzője, viszont sokkal többet tud és érintőképernyős, de ott sem tudom használni a billentyűzetemet. Ez olyan kiárándító, hogy az asztalomon kismillió billentyűzetnek kell lennie. Eggy nem lenne elég, ahoz hogy játszak a gépen és közben jegyzeteljek, meg netezzek eggy másik monitoron... Ezek a fanatikus embereknek kell, nekem nem!
  • Sir Ny #23
    "most végigfutottam a könyvespolcom"
    és nem tört össze alattad?
  • Tetsuo #22
    LOL minek plusz monitor v bill 1 konyv-olvasora?? miert nem veszel laptopot?
  • dilofekete #21
    Azért elférne rajta eggy billentyűzet opó gomb!
    Nem lenne nagy fáratság és sok haszna lenne, mert kevesebbet fogyaszt, mint plusz eggy monitor, habár árban ugyan ott van.
  • Tetsuo #20
    A "text to speech" alapvetoen hasznalhatatlan, annyira szar hallgatni, h max a vakok olvasnak igy. (Nekik nincs mas ugye.) Ezt is kb vmi mp3 playaban tudom elkepzelni, mert nekik (vakoknak) meg minek kijelzo??

    Szvsz ami fontos
    -konnyu legyen es ergonomikus,
    -a kijelzo minosege, (jo felb, nagy fenyben is olv, kellemes szinek)
    -ne fogyasszon sok aramot (1-2konyvet el lehessen rajt olvasni toltes nelkul)
    -a legtobb formatum tamogatasa
    -a szoftver tuti legyen rajt (gyors, felhaszn barat)
    -nehany Giga konyvtarat gyorsan ra lehessen tolteni, esetleg adathordozokent is funkcionalhat..


    Zenet es kepeket neeee (kepnek max a konyvekben levo egyszeru vonalas abrakat birnam el, kezi rajzokat..)
  • Tetsuo #19
    LOL
    Neked ott az okostelo.. minek mindenbol gagyi hibrideket csinalni ami igazan semmire sem jo??
    Barmily meglepo, en pl olvasni akarok 1 e-olvason, semmi mast.
  • nickwearby #18
    Akkor én még fölértékeltem

    De tényleg oda megy el az egész, hogy már lassan meg se lehet mondani egy kütyüről, hogy mi akar lenni,
    miniPC, laptop, mobiltelefon, fényképezőgép, stb.

    Én csak egy könyvolvasót szeretnék,
    amin a doc-tól a pdf-en jpg -n keresztül szinte mindenféle dokumentum és képformátumot meg lehet nézni,
    pontosabban olvasni.

    Ezen kívül minek bele mp3 lejátszás???
    Ja a hangoskönyvek,,,,
    De már bocs, azt egy köröm nagyságú mp3 lejászón is le lehet hallgatni ....

    Meg jegyzetelés,....
    ha valaki ilyet akar, vesz egy laptopot, azt kész...

  • tenkenorman #17
    Szerintem ne gondoljuk hogy ez csak egyoldalú funkcióval van ellátva. Szerintem biztos lesz benne keresés, könyvjelző. OLED kijelzős remélem, és nagy fényben is olvasható. De nem adnék érte 30 ezernél többet. 30at is alig...
  • nickwearby #16
    én azt djaznám, ha max 50ezerre menne le ezeknek az ára,
    mert amit egyáltalán lehet kapni, az irreálisan drága...