Berta Sándor

E-könyveket dedikálnak az írók

Egyre több jel mutat arra, hogy az elektronikus könyvek és azok olvasókészülékei végérvényesen meghódították a piacot. A The New York Times érdekes cikkben számolt be az e-könyvolvasók területén tapasztalt legújabb fejleményekről.

Az elmúlt hetekben számos szerző hívta fel a figyelmet egy új jelenségre, amely igencsak meglepte és meg is döbbentette őket. Folyamatosan nő azoknak a száma, akik a meghirdetett dedikálásokra a kiadványok elektronikus változataival felszerelve érkeznek és arra kérik az írókat, hogy azokat dedikálják a számukra. Vannak, akik a saját Amazon Kindle vagy az iPod készülékükre kérik az aláírásokat.

David Sedaris amerikai könyv- és esszéíró például elmondta, hogy nemrég egy manhattani olvasóestjén egy Marty nevű férfi kereste meg és arra kérte, hogy ugyan biggyessze már a nevét a Kindle szélére. Sedarist annyira meglepte a dolog, hogy eleinte szóhoz sem jutott, majd mikor észbe kapott, ő kérte a rajongótól, hogy örökítsék meg néhány fotón a nem mindennapi eseményt. A szerző eddig legalább öt Kindle és számos iPod készüléken hagyta ott az aláírását. A humoráról is ismert szakember ugyanakkor közölte, hogy nem ezek voltak a legérdekesebb dedikálásai, egyszer ugyanis egy nőnek a műlábára írta rá a nevét.

A The New York Times szerkesztői megkeresték az Amazon vezetőit, de ott nem tudtak válaszolni arra a kérdésükre, miszerint hány Kindle készüléket láttak el a szignójukkal az írók. A jelenség különösen az elmúlt hónapokban figyelhető meg és egyre gyakoribb, hogy a vásárlók digitális dedikációra kérik a szerzőket.

Holly West e-könyv olvasó például büszkén mesélte, hogy eddig már számos írótól gyűjtött össze ilyen különleges, digitális autogramot. "Amikor egy évvel ezelőtt megkerestem Jennifer Weiner regényírót, még eléggé szégyelltem magam, mintha valami rossz dolgot tennék" - elevenítette fel az első emlékét West. A dedikálásra a Barnes & Noble kiadó egyik kaliforniai könyvesboltjában került sor. A vállalat egy éve maga is árul e-műveket és idén márciusban felvásárolta a Fictionwise e-könyv kereskedő céget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • snorbi #3
    "egyszer ugyanis egy nőnek a műlábára írta rá a nevét"
    Szerintem ez nem is vicces :(
  • Rexhawk #2
    és ki mondta hogy warezolták
  • B0nFire #1
    A kérdés már csupán az, hogy warezolt cuccot illik-e dedikáltatni?