Berta Sándor

Teljes kudarc a német elektronikus betegkártya?

A tervek alapján - három év késéssel - idén október elsejétől vezetnék be Németországban az elektronikus betegkártyát. A program azonban ismét komoly kritikákat kapott.

A beruházást gyakran emlegetik a német kormány legambíciózusabb IT-projektjeként. Ennek ellenére közel sem kis problémákkal küzd. Erre utal az is, hogy Daniel Poeschkens, a programért felelős Gematik vállalat szóvivője kijelentette: akár 8-10 évbe is telhet, mire a rendszer teljesen működőképessé válik és minden funkciója elérhető lesz.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a Booz Allen Hamilton tanácsadó cég felméréséből kiderült: a program költségvetése öt évre minimum 2,8 milliárd eurót tesz majd ki, míg a teljes büdzsé a legrosszabb esetben megközelítheti a 14,1 milliárd eurót. Cserébe a német kormány kap egy túl lassú és túl bonyolult rendszert. Jürges Wasem professzor, a német kabinet tanácsadója az ARD Monitor című magazinjának még élesebben fogalmazott: "A kártyát elsősorban politikai okokból vezetik be. Gazdasági szempontokból egyértelműen egy veszteséges üzlet lesz, aminek költségeit végeredményben a biztosítottak fogják megfizetni. Mivel a kártya nem képes minden paramétert teljesíteni, így egyelőre le kellene mondani a tervezett bevezetéséről."

A Bochum-Essen régióban a napokban lezárult, 10 000 beteg bevonásával végzett teszt számos hiányosságot tárt fel. Az orvosok többek között amiatt panaszkodtak, hogy az elektronikus receptek írása kétszer annyi időt vett igénybe, mint amikor kézzel írták meg őket. Emellett hiányzik az orvosok közötti digitális kommunikáció lehetősége is és a vészhelyzetekben továbbítandó adatok bevitele bonyolult, sokáig tart, ráadásul az információk gyakorlatilag használhatatlanok. Ennek ellenére az egészségügyi minisztérium továbbra is ragaszkodik az október elsejei starthoz.

Érdekesség, hogy tavaly 2008 márciusban a Chaos Computer Club tagjai megállapították, hogy jelenlegi formájában komoly biztonsági kockázatot jelentene a bevezetendő rendszer. A Német Orvosi Kamara pedig 2008 augusztusban számos változtatást javasolt a tervezett betegkártyával kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #7
    A valós okát mégsem lehet elmondani. Ezek a dumák jól eladhatók. Gépelni meg nem az orvosnak kell tudni hanem az aszisztensnek. Ha nincs ott a beteg nem tudja kezelni az orvos, amit eddig papíron futtatva néhányan megtettek és jó pénzt kaszáltak. Csak azt nem tudom, hogy ha kiszámolta volna valaki, hogy ezek az orvosok mennyi időt fordítottak betegek kezelésére, akkor rájöhettek volna, hogy ennyi beteget ellátni képtelenség. Végre igazság lenne az orvosok között és nem a minden hájjal megkent orvosok jutnának előbbre, hanem a becsülettel dolgozó orvosok is megkapnák a tisztességes fizetésüket. Ezek szerint nem csak magyar specialitás a betegbiztosítás lehúzása.
  • haxy27 #6
    Itt is be lehetne vezetni valami hasonlót.
  • LizzyKathy #5
    *kézzel írni
  • LizzyKathy #4
    Talán azért,mert nem gyors- és gépírni tanulnak/unk a suliban,hanem kézzelírni évekig.;)
  • KillerBee #3
    A belinkelt két német oldal egyikén leírják, miért. Beteg bemegy, kártya bedug gépbe, beteg PIN-kód beír. Ezzel a gép blokkolva, mert egyszerre csak 1 kártyát kezel, a többi beteggel a nővér nem tud foglalkozni. Nővér és beteg vár orvosra, orvos saját PIN-kód beír (minden kártyánál újra és újra), recept begépel (eddig sokszor az orvos csak aláírta), kártya ki.

    Biztos, hogy a rendelőkben az orvosoknak változtatniok kell majd a munkastílusukon, pl. annyiban, hogy egyszerre csak egy beteggel foglalkozhatnak, ami önmagában nem baj. A baj inkább az, hogy a fontosabb funkciók, pl. hogy az orvosok írhassanak egymásnak, még nem működik és évekig nem is fog. Így nagyjából sikerült egyesíteni a régi és az elektronikus rendszerek hátrányait, azok előnyei nélkül. A tesztben részt vevő orvosok visszajelzéseit nem vették figyelembe, így meg nem biztos, hogy jó és gyorsan használható lesz az egész.
  • Piel #2
    Ellenőrizhetővé válnak az orvosok a társadalombiztosítás számára. Arról nem is beszélve, ha visszaír egy szaki a másiknak: Félrediagnosztizáltad a beteget! A lába nem azért fáj mert sokat táncolt, hanem azért, mert eltörött. Ez mind benne marad a gépben.
  • B0nFire #1
    "Az orvosok többek között amiatt panaszkodtak, hogy az elektronikus receptek írása kétszer annyi időt vett igénybe, mint amikor kézzel írták meg őket." - Nono! Én még emléxem gyermekkorom orvosi receptjeire, ami olyan ronda firkálmány volt, hogy talán csak a patikus tudta elolvasni. Volt is erről sok vicc, pl.

    Kérdezi a beteg a patikust:
    - Abban a fehér dobozban mi van?
    - Abból egy adag szódabikarbónát szoktam kimérni, ha nem tudom elolvasni a receptet.

    Miért tart kétszer annyi ideig elektronikusan megírni? Ez bullshit.