Gyurkity Péter

Manchesterben debütálnak a biometrikus kártyák

A külföldi munkavállalók, valamint a légiközlekedésben dolgozók után a nagyközönség számára is megkezdődik az új biometrikus azonosítókártyák bevezetése, mégpedig idén ősszel, elsőként Manchester városában.

A hírt a brit belügyminiszter jelentette be, kiemelve, hogy a város vesz majd részt elsőként a kártyák széleskörű bevezetését célzó programban, vagyis ők jelentik majd az első állomást az idővel minden állampolgárra kiterjedő generációváltásban. Ennek keretében az eddig használt okmányokat felváltják a biometrikus információval kiegészített utódok, amelyeket oly sok kritika ért az utóbbi években.

Arról sajnos nem szolgáltak információval, hogy miért esett a választás Manchester városára, így kénytelenek vagyunk megelégedni a bejelentést követő reagálások közlésével. Egyik oldalon a helyi képviselők és illetékesek azt emelik ki, hogy várhatóan nagyon kevesen vállalják majd önkéntesen az új kártyák kiváltását (amely egyébként fejenként 30 fontba kerül majd a vállalkozó szelleműeknek), mások viszont azt hangsúlyozzák, hogy a város polgárai szívesen kezdeményezik majd a váltást - a bevezetést követő első időszakban ugyanis önkéntes alapon megy majd a régi okmányok becserélése.

A Manchester repülőterén dolgozók számára az ősztől kötelező lesz az okmányok kiváltása, így ők továbbra is speciális kategóriába tartoznak majd. Azok, akik az ország egyéb városaiban nem rettennek vissza az új kártyák használatától, a Directgov internetes oldalon jelezhetik majd igényüket, ezt követően pedig megtudhatják, hogy saját régiójukban mikor várható azok megjelenése.

Idén ősszel tehát megtudhatjuk, hogy mit is gondolnak a britek a 4,7 milliárd fontot felemésztő programról - az első eredményeket nyilván mindkét oldalon érdeklődve várják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kerub #4
    Csak nehogy terroristák... és pedofilok kezébe kerüljön.
  • Tetsuo #3
    Rohadtak!
  • B0nFire #2
    Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön a kártya-olvasó cucc, mert akkor a tulajoknak reszeltek! (Esetleg) Ha nem, akkor is, minek kéne egy trójait az embernek magával cipelnie??? Hogy a rendőr lehúzza, aztán tudja a vércsoportomat is, meg hogy lúdtalpam van-e vagy sem? Hogy jön ahhoz bármilyen hatóság egyáltalán? És hol van ilyenkor a Zombucman? Mér' csak akkor tud ugatni, ha a Google StreetView fényképezi a városainkat? Azér' aggódik, ezért miért nem?
  • Frayer #1
    Hogy mér nem döglik meg az ilyen.
    Minek kell annyira erőltetni ezeket a biometrikus eszközöket?
    Egyeseknek még kötelezővé is teszik. Amúgy meg még úgy tesznek, mintha olyan jó dolog lenne ez ránk nézve és előre kijelentik, hogy ez még csak a kezdet.
    Ez is csak a központi kontroll egy ránk erőltetett része, nyakörv-póráz, bilincs ha úgy tetszik. Alkotmányos jogunk megvédeni a szabadságunkat ezekkel szemben, minden agresszióval szemben, ha kell minden áron. Ezek tényleg börtön bolygót akarnak csinálni a földből, ahol már a megszületésed pillanatában életfogytiglanra ítélnek? Nagyon e felé tartunk. Jobb lesz résen lenni emberek.