Berta Sándor

Ősszel már tesztelik a német biometrikus e-személyit

A német belügyminisztérium nyilvánosságra hozta azoknak a vállalatoknak a listáját, amelyeket bevontak az új elektronikus személyi igazolvány tesztelésébe.

Dr. Hans Bernhard Beus államtitkár, a német kormány IT megbízottja közölte: a 30 kiválasztott cég között vannak bankok, biztosítótársaságok, online szerencsejátékokkal, illetve életkor-ellenőrző szoftverek fejlesztésével foglalkozó vállalkozások. Emellett vizsgálják azt is, hogy az új e-személyi mennyire használható szállodákban vagy jegyvásárlásnál. A szaktárcánál ügyeltek arra, hogy a tesztek életszerűek legyenek és a munkába éppen ezért nem csak nagyvállalatokat, hanem számos kisebb szolgáltatót is bevontak.

A programra összesen 100 cég és hivatal jelentkezett. Kivétel nélkül mindegyik vállalta, hogy már idén ősszel megkezdenék az új okmány tesztelését, a hozzá tartozó alkalmazások kifejlesztését és a megoldások integrálását meglévő rendszereikbe. "A sok visszajelzés egyértelműen igazolta elképzeléseink helyességét. Az, hogy ilyen sok cég és hivatal tervezi az elektronikus személyi igazolvány használatát, még túl is szárnyalta a várakozásainkat" - mondta az államtitkár.


A tesztelés október elsején kezdődik és nem csak a dokumentumot, hanem az ahhoz kapcsolódó megrendelő-igénylő rendszert is vizsgálni fogják, hogy kiszűrhessék a hibákat. A 30 cég között van az Air Berlin légitársaság, az Allianz biztosító, a Bajor Adóhivatal, a Német Hitelbank, a Német Betegbiztosító, a Fujitsu online bolthálózata, a Gothaer Általános Biztosító, a T-Systems, a Rajna-Ruhr Közlekedési Szövetség, valamint a bankautomaták és a pénzügyi tranzakciókat minősítő Wincor Nixdorf International.

Az új okmányt a tervek szerint 2010. november elsején vezetik be Németországban, hitelkártya méretű lesz és számos funkciót kínál majd. A személyes adatok mellett a chipen elhelyezhető a digitális aláírás és az igazolványnak köszönhetően könnyebbé válik majd az e-kereskedelmi, valamint az e-kormányzati szolgáltatások szolgáltatások használata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Spirit #6
  Lmntal: Ez tényleg így is lehetne, ahogy írod, de sajnos nem ez történik, csak pozitívan állítanak be minden ilyesmit, de ha a történelmet nézed, ez is csak egy újabb lépés a totális ellenőrzés felé. Folyamatosan egyre jobban hülyítik a népet, a média és a szétvert iskolarendszerek által, hogy a végén még ők könyörögjenek a biometrikus azonosításért, mert az milyen jó. Után majd chip a testedbe, és ha nem azt teszed amit kell, szépen kizárnak egy gombnyomással a rendszerből és megszűnsz létezni.

  Elsőre erősnek hangzik, de nem ez megy már régóta? Ajűnlom figyelmedbe a Zeitgeist című filmet, azon belül is az Addendum részt, amit tavaly készült de igazán csak most aktuális, mert a "válság" is szóba kerül, persze nem a mostani. Mesterségesen gerjesztett az egész.


  El akarok menni erről a bolygóról.:(
 • Lmntal #5
  Egyfelelől igazat adok neked/nektek! Zsigerből én is rühellem az ilyen jellegű méricskélést/beazonosítást/megkülönböztetést!

  De nézzük más szemszögből egy kicsit: Mi köze van bárkinek is ahoz, hogy pontosan hol születtem és kik a szüleim? Ez is csak az örökösödés miatt fontos, illetve nagykorúvá válásodig, hogy legyen kit hibáztatni, mert nem vigyázott rád eléggé...

  Ugyanakkor teszemaszt szar napod van B OnFire: kiömlik a klaviatúrára a kv, kirugnak a nem leadott jelentésed miatt, előbb érsz haza és rajta kapod az asszonyt fakultatív testedzésen elönt a lilaköd és a kv-és klaviatúrával agyonvered a szomszédot, aki pedig a barátja Killer Bee-nek és nagyon szeretné tudni, hogy ki volt az.... :)

  Akkor hasznos dolog. Mindenki követhet el bűnt, még a tudtán kívül is. Nekem csak az adatok kezelésével van a gondom, mee embee ül a végin.

  Visszaélni pedig mindennel lehet, tehát tökmindegy h. mit tárolnak azon a chipen.

  Ha nincs takargatnivalód, akkor nem mindegy milyen nagyfelbontású képeik vannak akárkinek is a retinádról, vagy mozgáselemző felvételeik rólad már a gimi alatt, vagy ujjlenyomataik?

  Tulajdonképpen már az is sérti a személyiségi jogokat, hogy kimész az utcára és van aki téged lát? (nem pont neked mondom, csak így irok)

  Abban meg biztos lehetsz, hogy ártatlanságunktól függetlenül sokkal durvábban nyílván vagyunk tartva (sokkal rosszabb helyeken mint a rendőrség - szerintem)
 • B0nFire #4
  Azért érdekes, hogy míg Svájcban (ha negatív eredménnyel is, de) megnépszavaztatták, addig nálunk csak bejelentették, hogy bevezetik és kész.

  A másik dolog: az ujjlenyomatvétel mindig a rabosításhoz kötődött. Én kikérem magamnak, hogy rendőrségi nyilvántartókban szerepeljek, ha nem vagyok bűnöző. Ez mindig is azt a célt szolgálta, hogy a bűnözőket azonosíthassák, ne XY-t, aki nem követett el semmit.
 • roliika #3
  Ez egy sima smart kártyának tűnik.

  Tehát valami van rajta tárolva...tehát kiolvasható...tehát tárolható.

  Azaz pl a chipet átírom, vagy kicserélem benne, akkor huss az egésznek...meg minek kellenek ezek a szarok???

  Lenne x darab szerver azon tárolva ujjlenyomatok, vagy csak azon mintázatának titkosított példányai...a jómunkás rendőr ember meg mászkálna egy mobil ujjlenyomat olvasóval...mékell digitalizálni azt és hordozhatóvá tenni ami rajtam van?
 • Sanyix #2
  CS.N.A.T.K.K!
 • who am I 7 #1
  Csak nehogy a terr...