Berta Sándor

Egyre több a számítógépekkel kapcsolatos baleset

A PC-k és a notebookok gyakran esnek rá az óvatlan felhasználókra vagy rúgnak véletlenül beléjük. A kórházakban pedig érdeklődve hallgatják a sérülések történetét az orvosok.

Már maga az a szituáció is megmosolyogtató lehet, hogy egy számítógép balesetet okozhat. Hiszen elég érdekes, ugyanakkor meglehetősen veszélyes, ha valakire mondjuk ráesik egy notebook. Tény azonban, hogy előfordulhatnak ilyen balesetek, több is, mint amennyire gondolnánk. Amerikai kutatók a nem mindennapi sérülések nyomába eredtek és arra voltak kíváncsiak: valóban olyan veszélyesek-e a számítógépek, ahogy állítják róluk és hogy ezek a készülékek milyen baleseteket, sérüléseket okozhatnak.

A szakemberek egy tanulmányban foglalták össze, hogy az elmúlt másfél évtizedben miként alakult a számítógépekhez kapcsolódó balesetek száma. A tudósok a US Customer Product Safety Commission (CPSC) által működtetett National Electronic Injury Surveillance System (NEISS) nyilvántartás adataira támaszkodtak.

Már az első adat is megdöbbentő: 1994 és 2006 között az Egyesült Államok kórházaiban 78 000 olyan beteget kellett ellátniuk az orvosoknak és a nővéreknek, akiknek a sérüléseit asztali vagy mobil számítógép okozta. A leggyakoribb sérülések között szerepelnek a húzódások, amiket leginkább a nehéz PC-k felemelésekor lehet összeszedni. Emellett gyakori eset, hogy valaki belerúg egy PC-be, átesik rajta vagy ráesik egy készülék. Minél több PC és notebook van a piacon, azzal egyenes arányban nő a hozzájuk kapcsolódó sérülések száma. Míg az elmúlt másfél évtizedben a háztartásokban a számítógépek száma 309 százalékkal nőtt, addig a hozzájuk kapcsolható balesetek száma 732 százalékkal emelkedett.

Az esetek 93 százaléka otthoni környezetben történt. Különösen a fiatalok és az idősek számítanak veszélyeztetetteknek. A sérülések közel fele 5 éves vagy annál fiatalabb gyerekeknél következett be. Ők leggyakrabban óvatlanok voltak, és földre rakott PC-n estek át. A felnőtteknél a sérülések leginkább a karokat és a lábakat érintik. Az 5 évesnél fiatalabbak háromnegyedénél és a 6 és 9 év közötti korosztály kétharmadánál az arc vagy a fej sérült meg. A legtöbb balesetet a monitorok okozták. Míg a képernyők 1994-ben még csak az összes sérülés 11,3 százalékáért voltak felelősek, addig ez az arány 2003-ra elérte a 37,1 százalékot, 2006-ra ugyanakkor lecsökkent 25,1 százalékra. Az ok egyszerű: a könnyebb TFT-kijelzők kevesebb balesetet okoznak.

Lara McKenzie, a columbusi Center for Injury Research and Policy munkatársa szerint fontos, hogy az emberek ne becsüljék alá a kockázatot és hogy minél biztonságosabbá tegyék azt a környezetet, ahol a készülékeket használják. Nem mindegy, hogy hol, milyen bútoron és milyen módon helyeznek el egy PC-t. Az embereknek mindent el kell követniük, hogy - különösen a gyerekek esetében - mérsékeljék a kockázatokat és megelőzzék az ilyen jellegű baleseteket.

A tanulmány elkészítésében részt vettek a Center for Injury Research and Policy kutatói mellett, a Nationwide Children's Hospital és az Ohiói Egyetem orvosi karának munkatársai is. Az eredményeket az American Journal of Preventive Medicine szakmagazin júliusi számában hozzák majd nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #11
    Miért pont PC???
    -Azért mert azt "testközelből" használják az emberek.
    -Azért mert sok vezeték van körülötte (főleg desktop) aminél fogva jól le lehet rántani valahonnét a házat vagy a perifériákat, ha egyik sem mozdul, akkor nagyot lehet zakózni miattuk.
    -Az olcsó gagyi házakon kívül is vannak eldolgozatlan élek.
    -Takarítás jó háziasszony módra: áramütés veszély (ez nem csak PC-re jellemző).
    -Ezeken felül van rengeteg közvetett veszély, amikor nem közvetlenül a PC okoz balesetet.

    Ezek a veszélyek elkerülhetők lennének, de az emberi hülyeségnek nincs határa... Igazából nem maga a PC veszélyes, hanem az, amit az emberek művelnek vele.

    El lehet helyezni az asztalon úgy egy PC házat (vagy monitort, nyomtatót, stb...), hogy a vezetékeinél fogva könnyen lerántható (pl. beleakad valaki lába). Ha egy 10 kg-os, sarkos fém ráesik valaki lábujjára, könnyen eltörheti, de némely része vághat is...
    A fejmagasságban (vagy magasabban) lévő polcokra tett vezetékes eszközök is veszélyesek...
    A meggondolatlanul elhelyezett vezetékek + guruló-forgó szék kombinációja sem veszélytelen, márpedig ez egy PC környékén könnyen összejöhet...
    De érdekes lehet az asztal alá mélyen betolt ház + hátlapi csatlakozó + éles szélek az asztalon + könnyen szétnyíló fejbőr kombináció is.
  • KillerBee #10
    Az elmúlt pár hétben két számítógépemben is kellett tápventilátort cserélnem. És én balga végig nem voltam tudatában annak, mekkora veszélyben forogtam. Brrr!
  • KillerBee #9
    Mindjárt ki is dobom a számítógépeimet, nem hitrtem volna, hogy ennyire veszélyesek.

    Esetleg kössek kiegészítő biztosítást számítógép okozta balesetre?
  • szombi #8
    brit tudósok...
  • bakagaijin #7
    Hmm, 0-5 éves szerintem nemcsak PC-n esik át, hanem bármin :). Eleve a default speed a lobogó szemű rohanás, mihelyst képes rá valaki :). Valakinek nagyon sok pénze volt kutatásra...
  • roliika #6
    "Egyre több a számítógépekkel kapcsolatos baleset" <- Jaja! Orrba kerül, felszippantják, lenyelik...rettenet.
  • tomcsa4 #5
    Érdekesek. Spektrumon volt egy műsor, melyben az volt, ohgy évente zoknifelhúzásban 4-5 ember hal meg. Kérdeztem, zoknifelhúzásban? Hogy a fenébe? Nem emlékszem tisztán mi volt enne, de a zokni anyagával volt kapcsolatban, meg idősek haláláról volt szó (őket érte a baj).

    Cikkhez: kalapáljunk mindent a helyére és nincs baj.
  • B0nFire #4
    Vásárlói tájékoztató

    1. Az elektromos vibrátor helytelen, nem előírásszerű használata áramütést okozhat.
    2. A készülék használata közben ajánlott gumitalpú cipőt viselni.
    3. A készülék csak kettős szigetelésű, földelt dugaszolóaljzatba csatlakoztatható.

    FIGYELEM! A NEM ELŐÍRÁSSZERŰ HASZNÁLATBÓL EREDŐ BALESETEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK!
  • B0nFire #3
    Húzódás esetében nem a súly számít leginkább, hanem a rossz mozdulat. Lehet a "bűnös" egy krumpliscekker is.

    A belerúgásról meg kíváncsi lennék egy statisztikára, hogy az éles bútorsarkok ragadozóként lesnek az ember meztelen lábujjára. Tehát aki papucs nélkül rohangál a házban, az előbb-utóbb bele fog rúgni valami éles dologba - asztal lábába vagy szekrény sarkába. Én már kétszer törtem így el a lábujjamat!
  • Darth Sith #2
    "a húzódások, amiket leginkább a nehéz PC-k felemelésekor lehet összeszedni."
    Egy átlag számítógépház mindennel eggyütt kb 10-15kg. Egy nagyobb serverház 20kg, telepakolva mondjuk 25-30kg körül, bár ezek otthon már ritkábbak. Ezekkel, hogy tudják meghúzni magukat?

    "valaki belerúg egy PC-be, átesik rajta vagy ráesik egy készülék"
    Ezek már nem orosz mechanikus cuccok (joh tudom az armageddonban működött :D). Ha rugdossa a nyomtatott áramkört, attól még nem lesz jobb :) Hogy eshet valakire egy asztali ház? Még notik se nagyon röpködnek, hát még asztali gépek.

    15-20 éve használok mindennap számítógépet, de összesen egy karcolás sikerült szereznem, amikor a csavarhúzóval véletlenül megszúrtam a kezem csavarozásnál mert lecsúszott :) Nem értem, hogy létezik ennyi béna ember..