Berta Sándor

Betegkártyák helyett USB-kulcsok?

A német elektronikus betegkártya (eGK) bevezetésért felelős Gematik nevű társaság tanulmányt jelentetett meg arról, hogy vajon az USB-kulcsok mennyire alkalmasak az egészségügyi adatok tárolására.

A vizsgálatokat a Gematik megbízásából a Fraunhofer Intézet Nyílt Kommunikációs Rendszerek Intézetének (FOKUS) munkatársai végezték el. A dokumentum készítői egyértelműen megállapították, hogy az USB-kulcsok egészségügyi adattárolókként való alkalmazása nem lenne jó ötlet. Az indoklás szerint az eszközök kezelése túl bonyolult a laikusok számára!

Az anyag elkészítésére azért volt szükség, mert korábban a német orvosok szakmai szervezete felvetette annak lehetőségét, hogy az elektronikus betegkártya mellett legyen egy másik alternatív megoldás is. Az orvosok azzal érveltek, hogy a keretprogramon kívül több gigabájt adat fér el egy pendrive-on, vagyis egy beteg teljes kórtörténetét fel lehet másolni és az információkat titkosítani is lehet. Ezáltal kiválthatók lettek volna a szerverközpontú rendszerek. A 70 oldalas tanulmányból viszont az derült ki, hogy nem javasolható egy ilyen decentralizált egészségügyi adatrendszer kiépítése. A FOKUS szakértői megvizsgálták nem csak az USB-kulcsok, hanem a még nem is létező 1 megabájtos tárolókapacitású eGK-M, illetve a 100 megabájtos e-GK-M+ alkalmazásának lehetőségét.

A nagyobb tárkapacitásból származó előnyök egyértelműek és a biztonsági kérdések tekintetében sincs különbség a tesztelt öt eszköz között. A szakemberek ezután az egyes adattárolók mögötti filozófiára voltak kíváncsiak, mivel korábban elhangzott kritikaként, hogy a szerverközpontú adattárolás veszélyezteti a betegakták biztonságát. Nos, kiderült, hogy minden jelenlegi európai elektronikus egészségügyi program szervereken alapul és sehol sem találhatók decentralizált alternatívák. Ennek oka, hogy a rendszerek fejlesztői, illetve a döntéshozók nem bíznak abban, hogy egy beteg képes kezelni a saját adatait. Mondjuk egy 80 éves, alig látó pácienstől nem várható el, hogy kódokat adjon meg, fájlokat másoljon vagy titkosítson, kezelje a keretprogramot, esetleg rendszeresen frissítse a kórlapjait.

Ráadásul az adattárolók használata esetén a különböző költségeket a felhasználóknak kellene megfizetniük. Nekik kellene megvenniük az eszközöket és lopás vagy elvesztés esetén biztosítani az új készüléket. A FOKUS munkatársai ennek ellenére az eGK mellett kiegészítő megoldásként, a korábbi egészségügyi információk tárolására alkalmasnak tartják az USB-kulcsokat és a memóriakártyákat. A segítségükkel ugyanis tehermentesíthető lenne a központi rendszer.

A Német Orvosi Kamara tavaly augusztusban javasolt számos változtatást a tervezett betegkártyával kapcsolatban. 2008 márciusában pedig a Chaos Computer Club tagjai állapították meg, hogy jelenlegi formájában komoly biztonsági kockázatot jelentene a bevezetendő rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neoG #5
    Vannak egésze iciri-piciri penek is manapság.KATT
  • pasi29uk #4
    Mindenki hátára rá kell tetoválni a kórlapját ;)
  • JL666 #3
    és a usb-t hogy rakod bele a személyidbe?
  • BlackRose #2
    Volt annak idején egy "vicc", a fiatalabbak lehet nem emlékszenek de kb. igy megy:

    Az USA elnöke látogatást tett a Szovjeteknél, és többek között felmerült a bűnözés kérdése, mire a ruszki azt mondja nálluk nincs bankrablás nincs bűnözés. Persze az amcsit nagyon érdekelte, hogyan lehetséges ez, majd a ruszki elnök terepjárojába ültek és 5-6 órát autóztak valami lakatlan erdőkön, mezőkön... a végén oda értek egy félig romba dölt épülethez. Mikor benéztek, a közepén egy nagy rakáson néhányszáz tonna arany hevert, porosan. Az amcsi elnök csodálkozva bámult, mire a ruszki elnök elmondta neki, hogy nem az aranyat kell kulcs alatt tartani hanem az embereket...

    Látom ez már nem csak a totalitáris komunizmusban nem volt vicc hanem lasan nyugaton is valóság lesz.
  • Amergin #1
    Szerintem egy RFID chipet kéne minden ember halántékába (vagy a keze fejébe) beültetni, hogy bármelyik hivatalos szerv bármikor bármit megtudhasson róla mondani, mert ez "mindenkinek" az érdeke ebben a terrorizmussal terhelt világban...
    Remek dolog, hiszen nem lehet többé házilag kiszedni és nem lehet elveszíteni illetve nem lophatják el!
    Legegyszerűbb ezt csecsemőkorban megejteni, nem kell itt vacakolni holmi USB-kulcsokkal.
    Sőt, megszüntethető a rengeteg visszaélés a készpénzzel vagy a bankkártyával, ha ez a chip bankkártyaként is működne! Így minden tranzakció nyomonkövethető lenne.
    Istenem, de jó lenne, maga lenne a mennyország!