Berta Sándor

Elfogyhat a transztatlanti sávszélesség

A Telegeography tanácsadó cég szakértői attól tartanak, hogy a következő években már kevésnek bizonyulhat a transzatlanti adatforgalmat biztosító kábelek kapacitása.

A becslések szerint a következő évtized közepére, 2014 körül a jelenlegi tenger alatti kábelek már nem fogják tudni biztosítani a zavartalan forgalmat. A helyzet kísértetiesen emlékeztethet majd az 1990-es évek végén tapasztalat állapotokra. Akkor szintén a kis adatátviteli kapacitások miatt az Egyesült Államokban található oldalak gyakran csak nagyon lassan töltődtek be az európai számítógépeken. Szerencsére a mérnökök hamar felismerték a problémát, s 2000 és 2003 között hat transzatlanti kábelt fektettek le, amelyek több évre biztosították a szükséges sávszélességet. Azonban a DSL-hozzáférések számának drasztikus növekedésével ez a kapacitás is lassan kimerül.

Jelenleg évente 33 százalékkal nőnek a Földön a nagy sávszélességű kapcsolatok iránti igények. Ez a növekedési arány 2015-ig biztosan megmarad, ami azt jelenti, hogy a meglévő kábelek kapacitástartalékai 2014-re kimerülhetnek. A probléma miatt mielőbbi egyeztetésekre és fejlesztésekre lenne szükség, valamint mindenekelőtt számos kérdést tisztázni kell(ene). A legfontosabb, hogy ki fektesse le az új kábeleket és ki vagy kik finanszírozzák a beruházást. "Egyértelmű, hogy a kábelüzemeltetők és a vásárlók fokozatosan krízishelyzetbe kormányozták magukat. Az új fejlesztések, bővítések költségeit a jelenlegi árak mellett nem lehet finanszírozni" - hangsúlyozta Alan Mauldin, a Telegeography elemzője.

Napjainkban 10 Gbps sávszélesség biztosítása havonta 14 000 dollárt emészt fel. Ez az összes azonban csak az infrastruktúra működtetésére elegendő, fejlesztésére már nem. A szakemberek éppen ezért azzal számolnak, hogy az egyre kisebb szabad sávszélesség-kapacitás miatt az árak hamarosan nőni kezdenek. Természetesen ez a helyzet az új kábelek lefektetése után ismét változhat. A Telegeography munkatársai viszont úgy vélték, fontos lenne mielőbb tisztázni a kérdéseket és megkezdeni az új kábelek lefektetését biztosító programok tervezését és kidolgozását, különben kifuthatnak az időből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #12
    Akkor ma mindenki fektessen le még egy kábelt!
  • Sanyix #11
    nemhiszem el hogy elfogy a sávszél. optikai kábelek. Gyak végtelen sávszélességre képesek, csak a két végen kell az elektronikát fejleszteni, ugyanis mindig az a korlátozó tényező, nem úgy mint rézkábelnél.

    hullámsávon is egyre többet lehet átvinni ahogy fejlődik az elektronika, ráadásul több hullámsávot is lehet használni, aminek mennyisége szintén az elektronikától függ.
    Ma már simán elérhető lehetne 10gbit 1 sávon, 32 sávot használva meg ugye sok gigabit, ez meg még nem is a csúcskategória.

    De tökmindegy, európa egyre belterjesebb a netben, szerintem elég kevesen érnek el ami szervereket. Ha megnézem, azok a szerverek amin játszom, torrentezem, böngészek, szinte mind eu-n belüliek.
  • FoodLFG #10
    Még jó, hogy a franciák is warezolnak
  • AzUs #9
    De szopás,mert a peerek fele így is amcsi...
  • KillerBee #8
    Még jó, hogy nem a tracker, hanem a peerek földrajzi helyzete számít.
  • lajha az igaiz #7
    erdekes, de a cikk elviselt volna egy olvasatot:P
  • FoodLFG #6
    Még jó, hogy a piratebay Európában van. Nem probléma, ha elfogyik a kábel.
  • shabba #5
    Itt valami nagy félreértés lehet. A dotcom válság után pont hogy visszaesett a tenger alatti kábelek telepítése üteme és ez épp az utóbbi években kezd újra normalizálódni. Idén és tavaly több új kábelt fektettek le mint az elmúlt tíz év során bármely másik évben. És az elkövetkezendő évekre is rengeteg már bejelentett project elkészítése van folyamatban amelyekről folyamatosan lehetett olvasni a netes sajtóban.

    Itt egy ábra az elmúlt tíz év tenger alatti kábel fektetések számosságáról:


    És az elmúlt évek során nem csak a lefetetett kábelek számossága növekszik, hanem a meglévő kábeleken nyújtható kapacitásokat is tovább bővítik. A régebbi kábeleken Nx10Gbps-es kapacitásokat alakítottak ki, de újabb technológiákat alkalmazva a jővőben 10Gbps-ről át lehet térni 40 később pedig 100Gbps-re.

    Így a kábelszálak számosságának növelésével és az egységnyi kábelszálon átvihető kapacitás további növelésével a jővőben ugyanúgy biztosítható a kellő kapacitás, ahogy ez az elmúlt évtized során sem okozott gondot.

    Az árak esetleges emelkedését egészen más tényező indukálhatja. Anno a dotcom váltás idején rengeteg tenger alatti kábelt fektettek le, ráadásul a DWDM technológia megjelenésével ezeken akkora szabad kapacitások voltak kialakíthatók ami gyakorlatilag eladhatalan volt. 1xűen túlkínálat volt a piacon ami alaposan lenyomta az árakat. Ráadásul a dotcom váltság idején rengeteg kábelt birtokló cég ment csődbe, akiket mások az infrastruktúrájukkal gyakorlatilag bagóért vásároltak fel. Így igen csekély befektetés mellett jutott hozzá sok cég gerinc infrastruktúrához, ami mellett a túlkínálat egyébként is nyomott árszintjét 1xűbb volt bevállalni.

    Idővel ahogy a netes kapacitások nőttek a korábban alapos túlméretezéssel kiépített kábeleket is kezdték betelíteni. Ahogy egyre kevesebb feslegesen nagy tartalék maradt szabadon úgy a nyomott árszint fenntartásának kényszere is megszünt, ez pedig fefelé viheti az árakat. Persze ahogy telítődnek a kapacitások új kábeleket fektetnek le, de ezek már piaci alapon, piaci árszinten készülő beruházások, nem pedig begóért felvásárolt infrastruktúrák, ami az árban is meg fog mutatkozni. Értelemszerűen a kapacitások tervezésénél is ésszel járnak el kiépítők, nem szándékoznak olyan piaci körülményeket teremteni ami egy túlkínálat miatt mélyrepülésbe vinné az árakat, hisz ez veszélyeztetné a beruházásaik megtérülését.
  • kvp #4
    A google vette meg a tartalek kapacitast, azaz a sotet kabeleket. Azokban van annyi tartalek, hogy jo ideig ne fogyjon el semmi, de fektetnek uj kabeleket is, pl. ausztralia es japan fele. A legrosszabb ami tortenhet, hogy majd toluk kell savszelesseget venniuk a telecom cegeknek.
  • zola2000 #3
    Akkor most fektessenek le néhány új kábelt oszt jó napot. Mondjuk mibe, hogy ebben nagy szerepe van a youtubenak...