Berta Sándor

A DT visszafogja a szélessávú hálózat fejlesztését

A Deutsche Telekom eredetileg 300 millió eurót szánt hálózatfejlesztési célokra, azonban ezt a keretet most jelentős mértékben lecsökkentették, harmadával kevesebbet fordítanak erre a célra.

"Kereken 200 millió eurót fogunk beruházni" - jelentette ki Rene Obermann, a vállalat vezetője. Az indoklás szerint a döntés hátterében meglepő módon nem a gazdasági válság, hanem a Szövetségi Hálózatfelügyelet döntése áll. A hivatal ugyanis március végén elutasította a DT-nek azt a javaslatát, hogy magasabb kompenzációt kapjon a hálózatok utolsó métereinek bérbe adásáért. A Szövetségi Hálózatfelügyelet az úgynevezett TAL-díjat 10,20 euróra mérsékelte, ezt a lépést viszont a cég a beruházásokat nehezítő akadálynak minősítette.

A távközlési konszern konkurensei azt akarták elérni, hogy a hivatal még ennél is nagyobb mértékben csökkentse a TAL-díjat, mert így több pénzük maradt volna saját hálózataik fejlesztésére. A Deutsche Telekom eddig 50 német nagyvárosban építette ki a VDSL-hálózatát és idén márciusban jelentette be, hogy ezt megnyitja a konkurensei előtt. A cég keresi az együttműködés lehetőségét más szolgáltatókkal. Tavaly decemberben vált ismertté, hogy a DT és a Vodafone közösen akar VDSL-hálózatot létrehozni számos német nagyvárosban. Idén márciusban pedig nyilvánosságra hozták, hogy a vállalat és az M-net megegyezésének köszönhetően optikai hálózat épül Augsburgban.

Ralph Dommermuth, az United Internet vezetője ennek ellenére nem sok esélyt lát a megegyezésre, mivel szerinte a Deutsche Telekom által kért hálózathasználati összegek még mindig túl magasak. A szakember a mostani 30 eurós díj helyett 25 eurósat tartanak elfogadhatónak. A hálózathasználati díj összegébe a Szövetségi Hálózatfelügyelet nem szól bele, így csak a piaci szereplőkön múlik, hogy sikerül-e megállapdoniuk vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!