Berta Sándor

Adatfelhőre épül egy új kereső

Fejlesztői szerint a Hulbee nevű új kereső az alkalmazott adatfelhőnek köszönhetően jóval pontosabb lehet, mint konkurensei. A Hulbee vezetői kimondva-kimondatlanul ambíciózus célt tűztek ki maguk elé: a Google babérjaira törnek.

Első hallásra ez talán kicsit furcsának tűnhet, hiszen egy új szolgáltatásnak először a lábát kellene megvetnie a piacon, de Andreas Wiebe, a szoftvert fejlesztő Grossbay ügyvezető igazgatója rendkívül optimista. Az ok rendkívül egyszerű: a program a világ első olyan keresője, amely az úgynevezett adatfelhőket használja és ezáltal sokkal pontosabb eredményeket tud szállítani, ráadásul a konkurenseinél gyorsabban.

A megoldás segít a találatok finomításában és pontosításában, valamint rendszerezésében, ezáltal időt lehet megtakarítani. Ugyan egy keresésnél az így megtakarított idő csupán néhány másodperc, de a különbség érzékelhető. Az emberek ugyanis könnyebben jutnak az őket érdeklő információkhoz és elkerülhetik egy újabb keresés indítását. "A felhasználó ezáltal maga határozhatja meg a kívánt témát és elkerüli a találati oldalak átlapozását" - jelentette ki Andreas Wiebe. A programba elég beírni a keresett szót, majd az első találatokkal együtt a Hulbee - egy virtuális felhőben elhelyezve - megjelenít számos címszót is. Ezek kiválaszthatók és ötvözhetők a kereséssel, ami által a folyamat tovább leszűkíthető és pontosítható. A szolgáltatás a Yahoo indexén alapul, amely körülbelül 46 milliárd oldal adatait tartalmazza.

"Minden egyes vizsgált fogalom összefügg más címszavakkal. A Hulbee segít a felhasználóknak és olyan kapcsolatokat is megmutat, amire eredetileg lehet, hogy nem is gondolt. Ez a megoldás leginkább adatfelhőként írható le. A Hulbee a keresett szót szemantikus összefüggésekkel egészíti ki. Az új témákkal az emberek ismeretlen összefüggésekre bukkanhatnak. Ráadásul így sikerül a weben lévő információs áradatot is szabályozni és áttekinthetővé tenni" - hangsúlyozta a szakember.

A fejlesztők már 14 éve dolgoznak az alkalmazáson, amely reményeik szerint forradalmasítani fogja az online kereséseket. A szakemberek azonban nem csak a webre koncentrálnak, hanem már készítik a Hulbee asztali változatát is. Ez lehetővé teszi majd a felhasználóknak, hogy úgy találjanak meg egy dokumentumot, hogy nem ismerik sem a nevét, sem a tárolási helyét.

Wiebe elmondta, hogy a megoldás előnye, hogy bármilyen rendszerbe integrálható, így a lehetőségek száma szinte végtelen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eredeti0 #15
    Ezt próbáljátok ki
  • Tsol #14
    Nekem simán kidobott magyar oldalakat is. Ígéretesnek tűnik.
  • pasi29uk #13
    Jót kellene látni, nem azonnal rosszat...
    Kéne használgatni, mert a keresések logjából tudják optimalizálni a kódot. Minden kezdet nehéz ugyebár.
  • vatuszi #12
    annak idején az AltaVistáról is azt hitte mindenki, hogy sose lesz jobb kereső nála... altavista.com, jééé, még működik :DDDDDD

    szóval simán lehagyhatják a Google-t, de ahhoz ötletek kellenének, és félkész demók helyett erős indulás
  • Dr Adee #11
    Rákerestem az "Élet értelme"-re
    első 3 találatban: Élet értelme - Depresszió - öngyilkosság
    Fura..
    De a gugli is kihozza erre. Lehet velünk van a baj, magyarokkal?
  • Ranbó #10
    nekem ez a felhő dolog kissé ködösítésnek tűnik !
  • Midas #9
    nekem tetszik nem rossz.
  • AzUs #8
    Ez jóóó! Csak tényleg lehetne még 1 kicsit pontosabb... De van 1 olyan érzésem, hogy ez nem fog semmilyen babérokra se törni..
  • Sir Quno Jedi #7
    Lehet, hogy minden 3. munkanap foglalkoznak vele 17 másodpercet. Úgy könnyen kijöhet.
  • snorbi #6
    14 éve?!? Nemá :)
    Valahol meg lehet nézni, hogy 14 év alatt mennyi kutatási eredmény született?
    Vagy a szövegkiemelős Javascript-et írták ennyi ideig? :)

    Nem piszkálódni akarok, csak azért 14 éves kutatómunkától már nagyon komoly eredményeket vár az ember.