113
-
gopher #113 [url=http://img36.imageshack.us/my.php?image=screenshot7e.png][/url]
Na talán most :) -
gopher #112 Nem bírom ki, muszáj beszállnom :)
[img=http://img36.imageshack.us/img36/9529/screenshot7e.th.png] -
OrdasFarkas #111 Ne add fel ! Én is már vagy 10 éve Linuxozok, mire ez lett a fő rendszerem ! Viszont most már az. Eddig csak próbálkoztam vele, voltak különböző telepítéseim.
Próbáltam elég sok disztrót és még egyazon disztró is különbözőképp viselkedhet más és más gépen... Én mindenképpen azt javaslom, hogy próbálj ki néhány disztrót, esetleg régebbieket is. Általánosságban elmondható, nemcsak a Linukszról, de más szoftverekről is, hogy a régebbi verziók stabilabbak, mert még nincsenek bennük az új , kiforratlan funkciók.
Néhány általános tanács a Linuxokhoz:
-szánj rá egy-két napot, hogy megtaláld a neked megfelelő disztrót, ami elfut a gépeden és megfelel az elvárásaidnak, vagy próbáld meg fordított irányelvvel ! Próbálj ki néhány igényes disztrót, ami minden hardware-edet jól kezeli (vagy a legtöbbet kezeli) és nézd meg, hogy mire tudnád használni.
-szánj rá újabb néhány napot, mikor már megállapodtál egy disztrónál,
hogy telepítgesd fel rá a neked kellő programokat, először, ha kezdő vagy
csak a disztróhoz mellékelt beépített csomagkezelővel és/vagy frissítésmenedzserrel (pl. Ubuntunál: Synaptics) majd ha úgy érzed hogy van még pár progi ami neked kéne, de nincs hozzá a disztródhoz lefordított csomag (.deb , .rpm stb.) akkor töltsd le a forrást (ami rendszerint .tar.gz -be van tömörítve) konzolból indíts el egy mc -t (ezt a legtöbb disztró tartalmazza alapban)
menj bele a .tar.gz -be
jelöld ki Inserttel a könyvtárat,
menj át a Tab -bal a másik oldalra,
F7 -tel csinálj egy ideiglenes könyvtárat, mondjuk id1 névvel,
F5 -tel másold bele a tar.gz tartalmát,
menj át a kibontott könyvtárba a Tab -bal,
menj bele a könyvtárba, itt fogsz találni egy configure nevű fájlt... ekkor (hacsak a help mást nem ír) már csak 3 utasítás a teendő az esetek 98%-ában:
(a pirosak értelemszerűen a parancssori prompt jelei , neked csak a feketével írt szöveget kell beírnod, majd a sor végén egy Enter -t ütni)
# configure
# make
# make install
minden parancs kiadása után jóideig el fog gondolkodni a gép és mindenféle krix-kraxok fognak futni a konzolablakban, de az esetek túlnyomó részében, jó eséllyel rendesen "be fognak fordulni" a progamok... ha bárhol valami error-t ír , még akkor sem biztos, hogy azonnal szét fog hullani a rendszered, de pontosan azért tanácsolom, hogy még az első pár napban telepíts fel (így-vagy-úgy) minden programot, ami neked kelleni fog, mert egy-egy hibás telepítéstől (különösen, ha rendszer, de még inkább ha hardware szintű) SZÉTHULLHAT a Linuxod ! :-((( és egy megszokott, bevállt rendszernél ez elég lesúlytó tud lenni, sok esetben sajnos ez egyet jelent a továbbiakban "áttérek a Windowsra, mert szar a Linux"-szal
Nem szabad feladni, ha ezeket az irányelveket betartod és utána nem fogsz vadul telepítgetni, hanem már csak használod, akkor élvezetes örömteli rendszert tudsz így magadnak kovácsolni !
Jó Linuxozást ! -
#110 széntabletta. az segít. -
Epikurosz #109 Nos, én 1993-ban kezdtem el a melót DOS 3.1.-el és Norton Commanderrel. Régi szép idők... Az a monokrom Herkules monitor... Meg egy kis mainframe is, ugyi, IBM bácsin. :-)
Ahhoz képest csak butultam. Sokat.
Most Xp és Vista, de kb. 8 éve tervezem, hogy legyen Linuxom is. Volt is egy gépen, de képtelen voltam rávenni, hogy bejelentkezzen az internetre. Amikor a HDD meghibásult, szinte örültem neki, hogy nem kell kínlódni a linuksszal.
Az MS-nél az a kurvára zavaró, hogy jönnek az új verziók, és a régi progik egy része mehet a kukába. Olyanok, amelyekért fizetni kellett ugyebár, de az új Windows alatt már nem müxik, venni kell újat. Persze a frissítés olcsóbb, szerintük.
Kb. egy éve megírtam egy fizetős progi fórumán, hogy amennyiben nem készítenek linuxos verziót a progijukból, engem el fognak vezstíeni, mint ügyfelet, mert le meg akarok szabadulni a Windostól. Mert kedvesek az ügyfélszolgálatos fiúk - ha nem éppen az a magyarul alig tudó néni jelentkezik be - de akkor is.
Hát, nagyot néztem: a "third party" szoftverfejlestő srácok kihozták a linukszos verziójukat, egy év múlva. Én meg még mindig nem vagyok felkészülve, hogy levedeljem a windózt. Belegebbedtem ebbe a cifra rabszolgaságba.
Na, megyek is, csak elmondtam a történetem. -
OrdasFarkas #108 Azon fosok folyamatosan 3 órája, hogy Wine-nal hibátlanul fut a Half Life/Opposing Force/Blue Shift fullscreenben is és ez nekem bőven elég. Meggyőződésem, hogy ennél jobb játék (?) nem készült -és nem is fog készülni- soha. Az Ubuntu éppen most alázza rommá a Windowst. -
#107 jogos a dörgés, mondjuk nálam nvidia kártya zakatol :) -
#106 Na nem is azért, csak az ati-zűrök végett. Egyelőre mind a compiz, mind az ati catalyst for linux fejlesztési állapotban van, és akkor még ott a dx a kamulált windowson, a tetejébe. Szóval ha nincs probléma, akkor -őőő- nincs probléma, de ha mégis lenne valami kánya, akkor jól jöhet a compiz kikapcsolása. És a c-f-iconnal ez kettő klikk. Ha szükséges. -
#105 Idáig mindig compizzal wowoztam, most megpróbáltam compiz nélkül. Hát, nálam nincs nagy difi. Minimális 2-3 FPS nyereség van compiz nélkül. Ez az átlag 45-50 FPS-nél engem nem zavar :) -
#104 Ismét köszönöm! :D -
#103 viszont ha wowozni akarsz, lehet, hogy jobban jársz, ha arra az időre a compizt kikapcsolod. (lásd: compiz-fusion-icon) -
#102 compizt használok, xserverrel nem kellett foglalkoznom, valahogy magától jött a compiz dolog :D -
Turdus #101 A gnome és a KDE csak felhasználói felületek, nem kezelnek videokártyát (magasabb szinten dolgoznak). A grafikus megjelenés az xserver dolga, valószínű, ha feltelepíted KDE alatt is az fglrx drivert, akkor ment volna. Az persze már nem mindegy, hogy a gnome élből felkínálta a telepítést, a KDE meg nem :-)
Az, hogy a glxinfo direct renderinget mond, fontos, szükséges, de korántsem elégséges. Ha pl szeretnéd a látványos effekteket, az is kell, hogy engedélyezd az xserver konfigjában a composite extensiont, valamint composite ablakkezelőt kell használnod (mint pl a compiz, beryl stb.). Persze ezzel általában nem kell foglalkoznod, egy kultúrált felhasználói felület megcsinálja mindezt neked. (Ez tipikusan egy olyan példa, ami teljesen más, mint win alatt, ott ugyanis a GUI a kernel része, míg linuxon a kernel csak az alap video funkciókat adja, az xserver kezeli a videokártyát és ad egy X11 protokoll értelmezőt. A programok semmit nem tudnak a videokártyáról, csak X11 protokollt beszélik, és ezek közül van egy kitüntetett, az ablakkezelő, ami meg a többi ablakot kezeli). -
OrdasFarkas #100 Ez egy nagy képernyő... screenshot , a másik , külső monitoromon full screenben fut egy XP VirtualBoxban. -
#99 No komment! XD
De ez csalás mert 2 asztal. XD A második asztalodon megy fullscreenbe a winnyóz! -
OrdasFarkas #98 én meg így tolom :)
-
#97 Uhh, ez hasznos, kösz! -
#96 az ati szívás is erősen hardverspecifikus. van hogy jó a felajánlott fglrx, és van hogy teljesen rossz. nekem a wine-t ennyibe tartott belőni. (directx+ffdshow) szóval nem nagyon másztam bele. Amire kell, az megy. -
#95 glxinfo | grep direct szerint van hardveres gyorsításom, pedig a legkevesebbet az ati driveremmel szívtam, csak annyit csináltam - mindenféle előzetes tökölés nélkül - hogy azt a drivert amit alapból felajánlott első loginkor (ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver) azt felraktam.
Kubuntuval volt gondom, de azt töröltem sürgősen!
Ez a leírás nagyon könnyen emészthető, könnyed olvasmány egy wine dokumentációhoz képest! XD -
#94 épp a minap játszottam végig egy hasonló telepítési szívást, ubuntuval, ati hd videókártyával. de végül a hogyan.org-os megoldás segített. viszont ez tényleg nem "linux kezdő" szint. Igaz, csak egyszer kell eljátszani. -
#93 Ó dehogy káosz ez, mindent azonnal megtalálok! :) A háttérhez passzoló CircleSensors screenlet különösen tetszik!
A tied ahogy mondod, egyszerű, de nagyszerű!
És leköteleznél ha priviben elárulod hogy hogyan sikerült wowot rakni linuxra! xD -
#92 Szép káoszt teremtettél magadnak :)
http://href.hu/x/97bj
Nekem most valahogy ez. Egyszerű. Buta. Szép. Enyiméééé :) -
#91 Kösz! :)
Szerintem a windows előismeretem annyiban segített, hogy bármennyire is különbözik látszólag a kettő, tudtam hogy mibe _nem_kellene_ kezdőként belenyúlni, továbbá párhuzamot tudtam vonni a funkciók között, még akkoris ha a háttérben a linuxos nem úgy működik, vagy máshol van.
Mondjuk neked is igazad van, konkrét példa, hogy nem értettem hogy hol a francban van a fájl társítás, és teljesen logikátlannak találtam hogy egy szem fájl tulajdonságainál találjam a teljes fájltípusra kiható módosítást. -
#90 Kac ... kac. Én esetemben - úgy látszik - szimplán az volt a gond, hogy KDE szarul kezeli az ATI videó karit, gnome meg nem. _Semmilyen_ hátrányom nem származik gnome-ban abból hogy ATI vidkarim van, tehát a hiba NEM az én készülékemben van.
Továbbá nem kell bemutatni, ugyanígy működik nálam is. Ha nem láttad volna a Win7 starteres hírnél a screenshotomat, az Ubuntum köszöni szépen, a legutolsó screenletig jól érzi magát, belinkelem ide is:
http://yfrog.com/5kuploadyp -
Turdus #89 "7 év komoly Windows előismeret kellett ahhoz"
Szerintem ez volt a probléma. Sokkal simábban ment volna, ha mondjuk unix előismereted lett volna. Sok minden elviekben más, ezért elhiszem, hogy sokat szívtál vele. Annak viszont örülök, hogy sikerült! Gratula! (Mindenféle gúny nélkül mondom, tényleg) -
OrdasFarkas #88 ez egy elég szélsőséges és szerencsétlen példa, ami feltehetően csak egy összeválogatott és valószínűleg fos, noname, vagy egyszerűen csak túl új alkatrészekből összerakott ASZTALI gépen fordulhat elő. Az általam leírt példa (ASUS EEE 900-on egy direkte ilyen hacsak nem pont erre a gépre kihegyezett Ubuntu Netbook Remix) pedig a másik szélsőség, amely ékes példája hogy a Linux igenis jobb tud lenni, mint a Windows. Nem is kicsit.
Hogy tovább fokozzam, kapásból kezeli a "System Tray"-ben, ha úgy tetszik a rendszer tálcán a kijelző fényerejét... elég ráálni az egérmutatóval és tekergetni a középső gombot , ahhoz, hogy szabályozzam a kijelző fényerejét... ugyanez a hangerőszabályzóra is igaz. Az asztalon a középsőgomb tekergetésével tudok deszktopot váltani, amihez hasonlóan jó kényelmi funkicóval még a Win7 sem büszkélkedhet. És még hosszasan sorolhatnám az egyedi fícsöröket, csak azokat , hogy miket, milyen okosságokat lehet a rendszertálcához hozzáadni, vagy hogy maga a rendszertálca milyen mértékig testreszabható. Vagy ott van a rendszer-szintű hotkey beállítási lehetőség. hogy paat kérdésére is válaszoljak.. vagy hogy nem kell kodek-telepítésekkel szopnom, hanem majd' minden kodek kapásból bennevan (divx, xvid, mp4 stb..) vagy ha mégsincs akkor lehúzza és telepíti automatán... csak a csíkot kell megvárni.
Napokig ömlenghetnék még , de azt garantálom hogy minimum órákig fosni fog az élvezettől aki egy Netbookra ezt az opercáiós rendszert telepíti fel. -
#87 Talált, süllyedt! xD -
#86 akkor ati videókártyád van. -
#85 Ubuntu 8.10 és utána frissítettem 9.04-re ... Kubuntut raktam fel először de az egy hihetetlenül nagy foskupac volt, ami képes volt - compiz meg minden ilyen grafikai szar nélkül - behalni egy copy-paste, vagy ablakmozgatás közben .. többet láttam szürke crash hátteret, mint kéket. Aztán felraktam az Ubuntut ... szívtam vele eleget, de így 3 nap után már nem nagyon akarok visszabootolni win7-re, mert mindent sikerült működőképesre bírnom ami kellhet!
Most pedig hátradőlök és élvezem a _megoldott_ problémát! -
#84 neked az a bajod, hogy mindent meg akarsz oldani. Ahelyett, hogy néha csak hátradőlnél, és élveznéd a problémát. -
#83 ez melyik disztró? -
#82 Még mindig kurvára nem felhasználóbarát. 7 év komoly Windows előismeret kellett ahhoz, hogy ésszel nekiállva 3 napig szenvedve összehozzak egy stabil kézreálló rendszert. Közben félszázszor gugliztam, nehogy valamit elcsesszek keresgélés közben a rendszeren, és egyszer újraraktam mert megfektette az egyik videó driver, konzolból meg nem tudtam helyreállítani, mert nem tudom hogy kell. -
#81 Azért érdekes, hogy régen -mondjuk három évvel ezelőttig- a linuxszal szemben az volt a legnagyobb problémája mindenkinek, hogy "fú, hát ahhoz diploma kell, bonyolult, stb".
Most meg, hogy ez már nem igaz, valahogy az lett az érv ellene, hogy miért nem lehet 3D modeling/renderingre, mérnöki szintű CAD-re, kiadványszerkesztésre, zeneszerkesztésre meg hasonlókra használni.(de lehet, de most nem ez a lényeg) Mert ezek mind olyan pistike-szintű feladatok, ugye?
Amit meg kellene érteni, hogy a bazár-típusú fejlesztési modell miatt azok a funkciók és eszközök fognak fejlődni, amire sokaknak van szüksége. Ami csak tized százaléknyi felhasználónak fontos, az nem. Ilyen egyszerű. -
Turdus #80 Amiket kérdezel, azokat mind tudja. Konkrétan mathml-t nem használtam, csak olvastam, az svg-t viszont szó nélkül viszi (egyébként majdnem minden linuxos proggi, pl az asztali ikonjaid is lehetnek svg-ben). Tényleg kicsit olvass utánna a doksikban, biztos vagyok benne, hogy megtalálod a választ.
Egyébként én spec azt utálom az MSO-ban, hogy alapvető funkciók sem működnek. Céges licenszű, külön support által karbantartott van, ennek ellenére olyan bonyolult dolgok sem mennek néha, mint az undo-redo. Azért ne hogy má. -
#79 #70 olvastad? -
#78 "de szeretném vhogy gyorsabban megoldani"
A Linux nekem teljesen idegen oprendszerként arról szól, hogy órákig kutakodok egy olyan megoldás után, ami onnantól 2-3 másodperc alatt megoldja a problémámat. Ha neked _csak_ a hatékony képletkezelés miatt kell egy alternatíva, akkor azt kell hogy mondjam, hogy a Linux + OO + nautilus script nem éri meg a vesződést, tapasztalat. :) -
paat #77 Ebben egyetértek veled. Ha teljesen akarod uralni a géped, és mindenről tudomást akarsz szerezni, akkor könnyebb a linuxszal, de ez sem lehetetlen windows-zal, de sokkal nehezebb. Ugye nem volt céljuk az MS fejlesztőknek, hogy egy átlag user buheráljon. Vegye meg a kész megoldást, és kész.
Csak senki ne verje már a mellét, hogy a linux jobb, mert nem igaz. (Legalábbis én érzem magam hülyének folyton tőle.) A linux egyszerűen más, mint ahogy a legtöbb opensource progi. Az azonos célra készültek esetében lehetséges az összehasonlítás, és eredményesség tekintetében gyakran alulmaradnak, igaz, ingyenesek és gyakran biztonságosabbak. -
paat #76 Szal nem értesz hozzá, de azért lekezelő tudsz lenni.
Formátumból is van vagy 20, amit ismert, de úgy igazából a legtöbb használhatatlan, vagy ami megy, azt arra tényleg van 1001 megoldás, szal semmi újat nem mutat (amúgy ez is jellemző: amit könnyű megcsinálni, arra van 1000 alternatíva, amit nehéz, arra meg nincs). Ami nekem kell, az persze nem megy rajta... Muti már, hogy hol tudok importálni Mathml-t! De ok, írtam kis egyenletet tartalmazó doksit, elmenteném xhtml + mathml-be, vagy bármi másba, de hoppá, nincs! Sebaj, akkor xhtml, ez is lefagy írási hiba miatt, akárcsak xml. Tudom, én cseszem el, mert nem vagyok geek és olvasom el a 1000 oldalas leírást és képezem ki magam expert szintre, hogy hogyan lehet megoldani, de szeretném vhogy gyorsabban megoldani. -
#75 Egyet kell hogy értsek ebben, a Linuxot buherálásra találták ki, a Windowst használatra. Ha a testreszabhatóság a kérdés, akkor a Linux a jobb válasz, nem a Windows. -
OrdasFarkas #74 Hogyne tudnék felmutatni, nézd csak meg pl. hogy a hozzászólások túlnyomó része kihez fut be pl. ebben a rovatban ! Vagy nézd csak végig, hogy hányan ismernek fel engem már itt kettőnél alig több karakteremből !