• lammaer
  #36
  "A főiskolát meg nem kéne egy kalap alá venni az egyetemekkel"

  10 éve tolom IT-ben, Kandós diplomával. Többek közt olyan multiknál mint GE, Siemens - senkin nem látszik meg, hogy az egyetemen +1 vagy +2 évet lehúzott. Továbbmegyek, a cégek nem is tesznek fikarcnyi különbséget se hogy egyetemi v. főiskolai diplomád van. Nem kell nagyon elszállni.... :)

  Abban egyetértünk, hogy megfelelő nyelvtudás és egy kis magabiztosság, és a multiknál simán kapsz helyet, még MOST is.

  Más: ahogy már említettek IT != programozás. Őszintén szólva, egy programozó már szakközép/gimnázium magasságában tud annyit (főleg ha hobbi szinten még érdekli is) hogy a multiknál és egyéb nagy IT cégeknél elvégezze a programozói munkát. Ott ugyanis az esetek többségében meglévő rendszerekben kell túrni a szart, mások kódján kiigazodni és rájönni hova kell betenni azt a két IF-et :)
  Nagyon kevés olyan hely van, ahol egy vérbeli programozó kiélheti magát, és ténylegesen fejleszthet valami érdekeset.
  A legtöbb helyen van cirka 15% effektiv programozás, 20% keresgélés egy indiai/német/angol/olasz csávó kódjában, 20% levelezgetés/telefonálgatás, hogy infót szerezz attól a külfölditől aki még ismeri a rendszert, a maradék 45% meetingezés, küzdelem a managerekkel, segged védése, papirmunka, mindenféle céges policyk megtanulása, betartása.

  Amúgy is, egy IT cégnél a programozók csak a létszám egy töredékét teszik ki (max 30%) és mint dolgozók, bizony nem ők a csúcsragadozók :)