Berta Sándor

Kununu - munkaadó-értékelő honlap

A bécsi cég segít a munkavállalóknak abban, hogy különböző információk segítségével elemezhessék leendő főnökeiket. A vállalat mottója: A munkák, amiket szeretünk.

A Kununu lényege, hogy segítségével bárki információkat kereshet leendő munkaadójáról. Az adatszerzésben az adott cégek jelenlegi munkatársai segítenek névtelenül. A szolgáltatásnak köszönhetően így mindenki megtudhatja, milyen munkakörnyezetbe kerül, és melyek a főnöke kimondatlan elvárásai a beosztottjaival szemben.

"Maga a Kununu szó a szuahéli nyelvből származik és azt jelenti: üres lap. Ezzel arra utalunk, hogy az állásajánlatokra jelentkezők többségének fogalmuk sincs arról, hogy milyen is a jövőbeni munkahelyük" - jelentette ki Martin Poreda, aki tavaly a testvérével, Markkal közösen hozta létre az oldalt. A portál segítségével mindenki anélkül érdeklődhet a rá váró feladatokról és az állásajánlatot meghirdető cégről, hogy fel kellene fednie magát. Ezenkívül lehetőséget ad arra is, miszerint egy vállalat dolgozói anélkül értékelhessék a munkahelyüket, hogy bármilyen retorziótól kellene tartaniuk és egyaránt megoszthassák másokkal a pozitív és a negatív tapasztalataikat.

A szolgáltatás jelenleg Ausztriában, Németországban és Svájcban érhető el, és használható magánvállalkozások, egyesületek, de hivatalok osztályozására is. A felhasználók tapasztalatait kiegészítik a munkaadók véleményével, így egy objektív képet lehet kapni a cégen belüli légkörről és az emberek viszonyáról. A Kununu jelenleg a legnagyobb ilyen jellegű platform a német nyelvterületen. A honlapot havonta átlagosan 450 000-en látogatják és pillanatnyilag 21 000 értékelés olvasható rajta, ebből 3500 osztrák munkavállalóktól származik.

A felhasználók egy expressz és egy standard nyomtatvány kitöltése között választhatnak, attól függően, hogy mennyire sietnek vagy érnek rá. A dokumentumokban részletes leírás készíthető a legjellemzőbb munkahelyi helyzetekről, a kollégákról, az aktuális bérekről és más juttatásokról. "A legfontosabb, hogy senki sem szidhat senkit és neveket is tilos említeni. Ráadásul az ilyen megjegyzéseknek azért sincsen sok értelmük, mert akár már másnap új ügyvezetőt nevezhetnek ki" - hangsúlyozta Mark Poreda. Éppen ezért van lehetőség a nyomtatványok későbbi módosítására.

Az aktákat két szűrővel fésülik át sértő megjegyzések, hamis adatok, például e-mail címek után kutatva. Általában az összes nyomtatvány 5 százalékában van valamilyen hiba, elírás vagy sértő szó. Ezenkívül vannak korlátozások, így például egy e-mail címről csak egy értékelés adható le. A látogatók naponta átlagosan 100 cégosztályozó véleményt adnak le, ezek 70 százaléka új irat, 30 százaléka pedig módosított szöveg. Naponta 15-20 000-en keresik fel az oldalt, 30 százalékuk osztrák.

A Kununun lehetőség van a munkaadók viszontválaszára, így reagálhatnak a kritikákra. A portált a munkaadók támogatásával működtetik, akik cserébe online hirdetéseket helyezhetnek el, bemutatkozó videókat tölthetnek fel és még állásbörzét is tarthatnak. A honlapot üzemeltető testvérpár együttműködési megállapodást akar kötni a Herold elektronikus telefonkönyv szolgáltatóval, amelynek anyagaiban így a cégek elérhetőségei mellett azok értékelése is olvasható lesz.

Emellett biztosítani akarják a közvetlen anonim kérdezési és válaszolási lehetőséget, valamint lesz majd egy keresőfunkció is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #4
    Na VÉGRE egy jó ötlet ez a kununu !!! A munkavállaló válasszon ne a rabszolgatartó, aki azt mondja ha nem tetszik a meló jön helyetted másik 100 jelentkező oszt te mehetsz az utcára!
  • teddybear #3
    Itt is kéne valami hasonló. Van pár cég, amelyre ráférne a pontos leírás. Persze visítoznának, meg ügyvéddel fenyegetőznének, mint annó a hálapénzes oldalnál.
  • vasziszdasz #2
    Miről számoljon be, Kovács Pistike 1. weblapjáról?
  • passatgt #1
    sg-nek miért kell az összes, új német oldalról beszámolnia?:)