Gyurkity Péter

Ami nem került be a Windows 7-be

Az új operációs rendszereknél általában azok újításait vesézzük ki, arról kevés szó esik, hogy mely ötleteket, megoldásokat ítélték végül feleslegesnek - a Microsoft most erről is részleteket árult el.

Steven Sinofsky, a Windows és a Windows Live Engineering Group munkáját felügyelő alelnök, a MIX09 alatt árulta el, hogy a fejlesztés különböző fázisaiban mintegy 400 eltérő koncepció közül válogathatott (amelyek kizárólag az asztali élménnyel voltak kapcsolatosak), ezek nagy része pedig végül nem került be az új szoftverbe. A rajzokon végigfutva jól látható, hogy miként képzelték el Redmondban az ablakok, ikonok, valamint bélyegképek kényelmes kezelését az egyes időszakokban.

Megtudhattuk többek között, hogy elsőként a tálcán megjelenő bélyegképek rendszerét igyekeztek megfelelő módon kialakítani, mégpedig úgy, hogy az egyes ablakok kicsinyített másai egymás mellett jelentek meg az alsó sorban - amely ezáltal meglehetősen nagyra duzzadt. Erre még 2006 elején kerítettek sort, hamarosan kiderült azonban, hogy a bélyegképeket nem igazán lehet kivenni, így nem sok segítséget nyújtanak a felhasználóknak. A második változatot 2007 februárjában próbálták ki, ez pedig mindig a teljes ablakot jelenítette meg (a Batman-jelhez hasonló effekt kíséretében), amikor a tálcán lévő egyes ikonokon hagytuk az egeret. Ez azonban szintén kényelmetlen volt, különösen azok számára, akik gépelés közben a képernyő alsó részén pihentetik a pointert.


A Bat Signal végül az Aero Peek részeként került be, amely módosította az eredeti elképzelést, hiszen a teljes ablakot csak akkor láthatjuk, hogy előbb az ikonról előhozzuk a bélyegképet, majd pedig ez utóbbira irányítjuk az egérmutatót.

A tálcaikonoknál jobb gombra előugró listák eredetileg gombnyomás nélkül előbukkantak, hol az ikonok mellett, hol pedig azok felett. Ez azonban szintén nem vált be, mivel a korai tesztelők jelezték, hogy sokszor emiatt nem tudtak az ikonra kattintani, magyarul a megoldás ismét csak zavaró volt - ezután döntöttek a jobbgombos változat mellett. Ekkor már szorította őket az idő, hiszen 2008 ősze volt, egyre jobban közeledett 2009 eleje, vagyis a Beta 1 nyilvános megjelenése.

A hivatkozott oldalon számos képet közöltek az egyes elképzelésekről, van bőven miből válogatni, amennyiben érdeklődünk a kimaradt megoldások iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlyingV #92
    hmm... Ooo-ra ha valaki azt mondja, hogy 100%-ig kompatibilis az MS Office-cal, vagy csak annyit, hogy teljes mértékben használható megoldás, az valószínűleg nem használta. Az Open Office egy jó nagy kalap sz@r.

    Politikáról csak annyit, hogy ha lenne normális ellenzék (ez most oda-vissza, bár a F mocskosabb), akkor mindjárt jobb helyzetben lennénk. De igazából az összes férget oldaltól függetlenül ki kéne kergetni a Naprendszerből is.
  • Sanyix #91
    Erről van szó. Az emberek hülyék, szeretik a szart :)
    Ha jól reklámozzák még a kakit is megenné a legtöbb.

    Példaként írhattam volna a győzike chowt meg a maunikát is, és a többit.
  • A1274815 #90
    Nem csak csaltak, hanem manipuláltak és hazudtak is, de emelett én sem értem hogy kerül a csizma az asztalra. Ma Magyarországon nem hiszem, hogy létezik egy olyan "épeszűpárt" szélsőbaltól szélsőjobbig amely azt mondaná, hogy Linux-ot (mellesleg sokkal drágábbért, na nem a Linux maga a drága, bár biztos, hogy szupportot is akarnak, így azért is fizetnének, hanem inkább a software környezet és az átképzések), Microsoft termékek helyett.
  • tomcsa4 #89
    Az a párt 2x nyert választást. Ama bizonyos másik pártot kétszer is leszarták. A nép szarta le. Hiába volt a bitang nagy "jöjjön mindenki, arrggg" politika, mégis elvesztették. Ja tudom, csaltak...

    Sanyix, a politikát be kéne fejezni. Vagy téged halálosan zavar valami? Megbántottak?
  • tomcsa4 #88
    Ja és a cégekről: meg van véve a céges szoftverkörnyezet, amelyek Windowsra szólnak. Meg van a közeli jövőre a szerződés is. Szerintem ezek a cégek nem fognak váltani Linuxra. Lehet nem is ismerik a cégnél. De ha ismernék is, átképzés, meggyőzés. És mi garantálja, hogy működni fog? Ugyanis megveszed a Windowst és kapsz hozzá supportot is (hibaelhárítás, segítség stb).

    Látom alattam még valaki írt, nem olvastam még el (ő is ezt boncolgatta, ahogy beleolvastam), ezt elküldöm és elolvasom, amit írt.
  • tomcsa4 #87
    Félnek a Linuxtól? Igen elképzelhető. De miért is? Mert aki Linuxozik, állandóan teszi a mestert, semmiféle segítséget nem képes adni. Ez egy.

    Jön a kettő (és ami a legfontosabb): a legtöbb ember (átlag user) a Windows-zal találkozik. Ez több, mint egy évtizedes gyakorlat az MS jóvoltából. Lehet fikázni, de mégis ők nyerték meg az átlagfelhasználókat. És letettek egy egységes operációs rendszert az asztalra (azóta már többet is).

    A laikusokat maximum ez a sokféle Vista változat bolondíthatja meg, de elintézik egy "a legnagyobbat"-tal és el is van intézve.
  • SityiSXT #86
    Nem vagyok Linux-ellenes, de kételyeim vannak afelől, hogy a Linux annyira az irodába való lenne. Kis cégeknél (10-20 gép) még talán igen, de egy közepes, illetve nagyvállalat már nem fog ezzel szívni (hacsak nem ISP vagy serverhosting cég). Miért is? Először is: support. Legyet, hogy az óperenciás rendszer maga ingyenes, de kell valaki, aki beállítja, helyrerugdalja, segít átállni az új gépekre, stb. Ez meg már nem kevés pénz, és a Linux pont arról híres, hogy leginkább a hackernövendékek fusiban supportálják, míg a Windowsnál ott a hivatalos, előfizetéses 24/7 support. (Tudom, Linuxnál is van ilyen, RedHat, SuSE és társai, de én úgy gondolom, nem jellemző, hogy sok magyar cég megvenné). A másik dolog pedig az Active Directory: míg a Linux marhajól elvan magában, illetve hálózatban, a közös management (több gép piszkálása, monitorozása, stb. egyszerre) nem megoldott pont a decentralizált jellege miatt. Az AD meg pont erre lett kitalálva: sok gépet kordában tartani egyszerre. Ráadásul az NTFS ACL-je is sokkal kifinomultabb lehetőségeket ad, mint az ext3...
  • Sanyix #85
    "Kicsit sem elfogultak a kurva Linux-szal szemben, aminek a piaci részesedése 0,6% (azaz az 1%-ot sem éri el, pedig már 8 éve "jobb", mint a Windowst)."

    Nézd csak milyen párt ül most az országon? :D Na akkor gondolkozz kicsit a népszerűség és a minőség kapcsolatáról...
  • Sanyix #84
    de bizony teljes értékú. Lehet vele netezni (ja persze ebben a 400 mb-ban benne van a flash player is ofc, filmet nézni, stb. Amikor egy vindózzal ezt még nem is éred el, már bőven több gigabyte.
    És eközben a vindóznál kérés nélkül telepített programok többsége használhatatlan, gagyi (ie, wmp, múvi méker, paint), a másik része meg a szintén nagyrészt használhatatlan "program segítőjének a betöltő segítő információellátó" "mütymütyfeltekerő kiegészítő szolgáltatás" "zabhegyező szolgáltatás" szerű igen hasznos szolgáltatások, harmadik részben meg rejtély hogy mi foglal tárhelyet, valósznűleg a dll dzsungel.

    100 megás vista? Nehéz elképzelni úgy, hogy egy vlite-al jól megritkított vista is 5 gbyte-ot foglal kezdésnek, hibernálófájl, és pagefile nélkül.
  • mousee #83
    Akkor én is reagálok, de csak néhányat, mert én is elfáradtam :)

    Mezei iroda: Akár 10, akár 100+ irodáról beszélünk, igazából nem nagyon tudok olyan indokot mondani, ami miatt szükség lenne a winre (belső hálót pingvin alapon is teljesen jól fel lehet építeni, persze ehhez is tudás kell :P), de majd valaki biztos mond nekem valami hasznosat :)

    Ofisz. Felteszed az oo3-at, ami 100%ig kompatible az ms office-al. Ehhez se kell nagy hekkernek lenni :). Böngészőt azért írtam, mert elég általánossá vált dolog manapság. Viszont a levelezőklienst kihagytam, szóval még az előző poszthoz képzeljetek hozzá egy thunderbird-öt is :).

    Saját fejlesztésű alkalmazások: Rengeteg helyen használnak valamilyen dos alapú cuccot mint a mai napig, ezeket a dosbox prímán viszi. A legtöbb ilyen belső program eléggé primitív (bár ezt is fajtája válogatja), egy próbát megér a wine. Ha meg nem, akkor ahogy írtam is: vagy alternatíva, vagy marad a win. Nem véletlenül kezdtem azzal a hozzászólásomat, hogy nem mindenhova jó a linux.

    Oké, hogy 3év ez a bizonyos ÉCS (ezt pl nem tudtam, de mindig tanulok vmi hasznosat :P), de ha egy cég gépet cserél, akkor megint jöhet a macera hogy az egész régi gépet "átpakolni" az új gépre, ami megint tökölős, akármi közbejöhet éljen a technika ördöge alapon. Meg ugyebár a migrálás is időbe telik. Ha egyszer egy ilyen linuxot felraksz, és tényleg jól belövöd(ide kell a sok tapasztalat), az addig marad rajta, amíg a gép el nem porlad :) (más kérdés, hogy ehhez úgy kell beállítani. A lefagyaszthatatlan linux pedig legenda, én is öltem már meg jópárszor. su mindent megtehet. Le is lőheti magát :D)

    Közvetlen netes dolog: Elég sokat mozgok privát végek körében, ahol pont ilyen 15-20gépes irodák működnek. 10 esetből 10-ben úgy vannak a gépek a neten, hogy routerbe be, az meg kint a neten. Persze ez saját tapasztalat, lehet hogy pont rossz cégeket fogtam ki :)

    És még az egyszerűen kezelhető soft-ról: Mindent kiraksz ikonra az asztalon, és csak rá kell kattintani. Menteni ugyanúgy a FÁJL menüből lehet :)

    "...és nem érdekli őket, hogy egy 5 éves vasra óriási hákolások árán mit hegesztettél fel..."
    Még ezt a mondatodat kiragadnám: vboxban az egész hókamóka beletelt másfél órába úgy, hogy közbe beficcent egy vacsora, meg közbe msn/net/zene :)

    UI: Pasziánsz igenis kell. Punktum. :)
    Jóéjt