Gyurkity Péter

Már a tervezőasztalon a Windows 8

A Microsoft egyelőre annyit árult el a még el sem készült Windows 7 utódjáról, hogy megkezdték annak tervezését - az idén megjelenő operációs rendszerből ezalatt újabb előzetes szivárgott ki.

A szoftvercég részéről Soni Meinke, a Windows Server csoport egyik programigazgatója beszélt a tervezési fázis elindulásáról, a technikai és egyéb részletekről ezúttal még nem esett szó. Azt azonban az interjúból megtudhattuk, hogy a Windows 8 kezd alakot ölteni a cégen belül, még ha ez egyelőre ki is merül a fontosabb partnerek kikérdezéséből és visszajelzéseik kiértékeléséből.

A Microsoft ugyanis egyelőre azt szeretné felmérni, hogy a kiválasztott partnerek mit is várnak majd a Windows Server 2008 R2, vagyis az idén megjelenő verzió utódjától. Meinke elmondta, hogy jelenleg elsősorban a Windows 7, valamint az azt követő időszakra koncentrálnak, a Windows 8 esetében igazán fontos részletek majd csak valamivel később veszik át a főszerepet - ez nem is csoda, hiszen még a Windows 7 esetében is az előzetesek fázisában járunk. Külső megfigyelők úgy vélik, hogy még éveknek kell eltelnie, míg a vállalat kicsit feloldódik az utód részleteit illetően, ez azonban nem lehet nagyon messze, hiszen a tervek szerint minden 2-3 évben egy újabb generációnak kell majd megjelennie.

Ami a Windows 7 előzeteseit illeti, itt egy újabb példány szivárgott ki az internetre, amely a build 7057 jelzést viseli. A pontos verziószámból kiderül, hogy március 5-én készültek el ezzel a változattal, vagyis nem kellett sokat várnunk az újabb lékre. A felhasználási feltételek ráadásul már a Release Candidate 1 néven említik a verziót, igaz, ez még nem a valódi RC1, hiszen annak megjelenése csak 1 hónap múlva, áprilisban várható.

A szembetűnő változások között az induló-, valamint a leállításnál előugró képernyőt említik, a részletesebb elemzések nyilván később jönnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #65
    Ennyit a szar Vista alapú oprencereitekről...
  • Throme #64
    gothmog: Ezen ne múljon: Bocsánat!
  • gothmog #63
    légyszíves, és ezért kérj elnézést:
    "a linux fanok is előmásznak."
  • Throme #62
    1., Lehet! Mondjuk nekem az OSX nem bejövős annyira, hogy elcsöppenjek tőle. Azonban a linuxnál jobban látszik az ablakos törekvés. Próbál szélesebb rétegnek is tetszetős lenni. Valljuk meg ma már nagyon keveseket hoz tűzbe egy parancssoros disztribúció!

    2.,Örülök ha ma már megoldódott ez az eszközhasználati nehézség és nem kell kerner fordítást - vagy mit - csinálni linux alatt, de mindenkitől elnézést ha tévedek!

    3., felhasználó közelibb nálam annyit tesz, hogy felismeri az eszközöket és újak installálásához nem kell érteni annyira a rendszerhez. Fontos, hogy a melóban vagy máshol használt progik legyenek otthon is. Nem akarok egy feladatra 5 programot megtanulni. Kicsit kinézzen valahogy és kényelmesen használható legyen. Nem érdekel a parancssor. Ok, a windowsnak számos hátránya van 1 lunux-al szemben, de ezek sokakat hidegen hagynak.

    Még mindig nem értem miért kell windows-os hír esetén felhozni a linuxot!?
    Egy windows felhasználót szerintem marhára nem érdekel a linux....
    Persze jó látni, hogy nyitottak és kíváncsiak a microsoft újdonságokra a linuxos emberkék :). Fordítva ez már kevésbé igaz :) !

  • MiZY #61
    Szogezzunk le par dolgot:

    1., A Windows akar olyan lenni kulsore, mint az OSX.
    2., Pendrive hasznalatahoz nem kell mast csinalni, csak mint amit Windowsban csinalnal: csatlakoztatod a gepedre, es hasznalod. Nem tudom miert el az emberekben meg ez a tevhit. Gyorsan szabaduljatok meg ettol a teveszmetol! :)
    3., Mit is jelent a felhasznalobarat kifejezes?

    Nincs tobb kerdesem! x)
  • Throme #60
    Érdekes, egy windows-os hír láttán a linux fanok is előmásznak.
    A cikk olvasásakor nekem eszembe nem jutott a linux. Akinek nem tetszik a sok ablakos oprendszer megjelenése az ne vegye meg, ne töltse le. Ez üzlet. Mármint a microsoft-nak!!! A linuxok meg tepernek, hogy olyanok legyenek mint a windows, vagyis felhasználó közelibb. Ablakok, csili-vili és hasonlók. Csak ez a terep már foglalt. Mac OS és windows. A világon sokkal több az a 'user' aki egy pendrive használathoz valahogy nem akarja átprogramozni az egész rendszerét. Persze az ilyeneket hívják a linuxosok buta embernek. Aztán kikerülnek az életbe és mondjuk céges rendszergazdaként 'végzik' akik egész nap a 'userek' sírását hallgatják, hogy nem jó a ...windows!!! Azért ne haragudjon meg senki! És bocs!
  • MerlinW #59
  • MiZY #58
    Nem a programban van a hiba, hanem a user nem ert hozza. Halvany fogalmad sincs rola, johogy nem fog menni! Egyebkent nem tudom miert nehez hasznalni a Network Managert, nem bonyolultabb mint Windows eseteben. Jahogy az Atheros Wifiket csak 8.10tol tamogatja hivatalosan az Ubuntu? Ki is tehet errol? Megnyugtatlak: a hardver gyartoja.
    De annyit mondok, hogy hasznald a Windowst, mert az legalabb neked valo!

    Next-Next-Finish! :)
  • TonySoprano #57
    Nem értem a linuxosok miért verik a nyálukat folyton.Használjátok azt a szart!Mi meg majd használjuk a másik szart!
    Egyébként még kezdöként is simán feltudtam tenni és be tudtam állitani a win op rendszert anno.De a nagy linux nyavajgásnak engedve,kiprobáltam az ubuntut is.
    Azt már nem régen.Még azt a kibaszott wirelles netemet sem volt képes elinditani.
    2 nap káromkodással egybekötött probálkozás után,örömmel raktam vissza a wint-t.
    Semmi sem tökéletes.
  • phoenix1 #56
    Basszuskulcs... új év új windows? Nem, hogy már nevetséges, de már ... undorító.