92
  • FlyingV
    #92
    hmm... Ooo-ra ha valaki azt mondja, hogy 100%-ig kompatibilis az MS Office-cal, vagy csak annyit, hogy teljes mértékben használható megoldás, az valószínűleg nem használta. Az Open Office egy jó nagy kalap sz@r.

    Politikáról csak annyit, hogy ha lenne normális ellenzék (ez most oda-vissza, bár a F mocskosabb), akkor mindjárt jobb helyzetben lennénk. De igazából az összes férget oldaltól függetlenül ki kéne kergetni a Naprendszerből is.
  • Sanyix
    #91
    Erről van szó. Az emberek hülyék, szeretik a szart :)
    Ha jól reklámozzák még a kakit is megenné a legtöbb.

    Példaként írhattam volna a győzike chowt meg a maunikát is, és a többit.
  • A1274815
    #90
    Nem csak csaltak, hanem manipuláltak és hazudtak is, de emelett én sem értem hogy kerül a csizma az asztalra. Ma Magyarországon nem hiszem, hogy létezik egy olyan "épeszűpárt" szélsőbaltól szélsőjobbig amely azt mondaná, hogy Linux-ot (mellesleg sokkal drágábbért, na nem a Linux maga a drága, bár biztos, hogy szupportot is akarnak, így azért is fizetnének, hanem inkább a software környezet és az átképzések), Microsoft termékek helyett.
  • tomcsa4
    #89
    Az a párt 2x nyert választást. Ama bizonyos másik pártot kétszer is leszarták. A nép szarta le. Hiába volt a bitang nagy "jöjjön mindenki, arrggg" politika, mégis elvesztették. Ja tudom, csaltak...

    Sanyix, a politikát be kéne fejezni. Vagy téged halálosan zavar valami? Megbántottak?
  • tomcsa4
    #88
    Ja és a cégekről: meg van véve a céges szoftverkörnyezet, amelyek Windowsra szólnak. Meg van a közeli jövőre a szerződés is. Szerintem ezek a cégek nem fognak váltani Linuxra. Lehet nem is ismerik a cégnél. De ha ismernék is, átképzés, meggyőzés. És mi garantálja, hogy működni fog? Ugyanis megveszed a Windowst és kapsz hozzá supportot is (hibaelhárítás, segítség stb).

    Látom alattam még valaki írt, nem olvastam még el (ő is ezt boncolgatta, ahogy beleolvastam), ezt elküldöm és elolvasom, amit írt.
  • tomcsa4
    #87
    Félnek a Linuxtól? Igen elképzelhető. De miért is? Mert aki Linuxozik, állandóan teszi a mestert, semmiféle segítséget nem képes adni. Ez egy.

    Jön a kettő (és ami a legfontosabb): a legtöbb ember (átlag user) a Windows-zal találkozik. Ez több, mint egy évtizedes gyakorlat az MS jóvoltából. Lehet fikázni, de mégis ők nyerték meg az átlagfelhasználókat. És letettek egy egységes operációs rendszert az asztalra (azóta már többet is).

    A laikusokat maximum ez a sokféle Vista változat bolondíthatja meg, de elintézik egy "a legnagyobbat"-tal és el is van intézve.
  • SityiSXT
    #86
    Nem vagyok Linux-ellenes, de kételyeim vannak afelől, hogy a Linux annyira az irodába való lenne. Kis cégeknél (10-20 gép) még talán igen, de egy közepes, illetve nagyvállalat már nem fog ezzel szívni (hacsak nem ISP vagy serverhosting cég). Miért is? Először is: support. Legyet, hogy az óperenciás rendszer maga ingyenes, de kell valaki, aki beállítja, helyrerugdalja, segít átállni az új gépekre, stb. Ez meg már nem kevés pénz, és a Linux pont arról híres, hogy leginkább a hackernövendékek fusiban supportálják, míg a Windowsnál ott a hivatalos, előfizetéses 24/7 support. (Tudom, Linuxnál is van ilyen, RedHat, SuSE és társai, de én úgy gondolom, nem jellemző, hogy sok magyar cég megvenné). A másik dolog pedig az Active Directory: míg a Linux marhajól elvan magában, illetve hálózatban, a közös management (több gép piszkálása, monitorozása, stb. egyszerre) nem megoldott pont a decentralizált jellege miatt. Az AD meg pont erre lett kitalálva: sok gépet kordában tartani egyszerre. Ráadásul az NTFS ACL-je is sokkal kifinomultabb lehetőségeket ad, mint az ext3...
  • Sanyix
    #85
    "Kicsit sem elfogultak a kurva Linux-szal szemben, aminek a piaci részesedése 0,6% (azaz az 1%-ot sem éri el, pedig már 8 éve "jobb", mint a Windowst)."

    Nézd csak milyen párt ül most az országon? :D Na akkor gondolkozz kicsit a népszerűség és a minőség kapcsolatáról...
  • Sanyix
    #84
    de bizony teljes értékú. Lehet vele netezni (ja persze ebben a 400 mb-ban benne van a flash player is ofc, filmet nézni, stb. Amikor egy vindózzal ezt még nem is éred el, már bőven több gigabyte.
    És eközben a vindóznál kérés nélkül telepített programok többsége használhatatlan, gagyi (ie, wmp, múvi méker, paint), a másik része meg a szintén nagyrészt használhatatlan "program segítőjének a betöltő segítő információellátó" "mütymütyfeltekerő kiegészítő szolgáltatás" "zabhegyező szolgáltatás" szerű igen hasznos szolgáltatások, harmadik részben meg rejtély hogy mi foglal tárhelyet, valósznűleg a dll dzsungel.

    100 megás vista? Nehéz elképzelni úgy, hogy egy vlite-al jól megritkított vista is 5 gbyte-ot foglal kezdésnek, hibernálófájl, és pagefile nélkül.
  • mousee
    #83
    Akkor én is reagálok, de csak néhányat, mert én is elfáradtam :)

    Mezei iroda: Akár 10, akár 100+ irodáról beszélünk, igazából nem nagyon tudok olyan indokot mondani, ami miatt szükség lenne a winre (belső hálót pingvin alapon is teljesen jól fel lehet építeni, persze ehhez is tudás kell :P), de majd valaki biztos mond nekem valami hasznosat :)

    Ofisz. Felteszed az oo3-at, ami 100%ig kompatible az ms office-al. Ehhez se kell nagy hekkernek lenni :). Böngészőt azért írtam, mert elég általánossá vált dolog manapság. Viszont a levelezőklienst kihagytam, szóval még az előző poszthoz képzeljetek hozzá egy thunderbird-öt is :).

    Saját fejlesztésű alkalmazások: Rengeteg helyen használnak valamilyen dos alapú cuccot mint a mai napig, ezeket a dosbox prímán viszi. A legtöbb ilyen belső program eléggé primitív (bár ezt is fajtája válogatja), egy próbát megér a wine. Ha meg nem, akkor ahogy írtam is: vagy alternatíva, vagy marad a win. Nem véletlenül kezdtem azzal a hozzászólásomat, hogy nem mindenhova jó a linux.

    Oké, hogy 3év ez a bizonyos ÉCS (ezt pl nem tudtam, de mindig tanulok vmi hasznosat :P), de ha egy cég gépet cserél, akkor megint jöhet a macera hogy az egész régi gépet "átpakolni" az új gépre, ami megint tökölős, akármi közbejöhet éljen a technika ördöge alapon. Meg ugyebár a migrálás is időbe telik. Ha egyszer egy ilyen linuxot felraksz, és tényleg jól belövöd(ide kell a sok tapasztalat), az addig marad rajta, amíg a gép el nem porlad :) (más kérdés, hogy ehhez úgy kell beállítani. A lefagyaszthatatlan linux pedig legenda, én is öltem már meg jópárszor. su mindent megtehet. Le is lőheti magát :D)

    Közvetlen netes dolog: Elég sokat mozgok privát végek körében, ahol pont ilyen 15-20gépes irodák működnek. 10 esetből 10-ben úgy vannak a gépek a neten, hogy routerbe be, az meg kint a neten. Persze ez saját tapasztalat, lehet hogy pont rossz cégeket fogtam ki :)

    És még az egyszerűen kezelhető soft-ról: Mindent kiraksz ikonra az asztalon, és csak rá kell kattintani. Menteni ugyanúgy a FÁJL menüből lehet :)

    "...és nem érdekli őket, hogy egy 5 éves vasra óriási hákolások árán mit hegesztettél fel..."
    Még ezt a mondatodat kiragadnám: vboxban az egész hókamóka beletelt másfél órába úgy, hogy közbe beficcent egy vacsora, meg közbe msn/net/zene :)

    UI: Pasziánsz igenis kell. Punktum. :)
    Jóéjt
  • mrzool
    #82
    Csak néhány reakció, mert fáradt vagyok... Lehetne többet is írni, majd mások.:)

    azt magyarázd már el nekem, hogy egy mezei irodába miért is van szükség windows-ra

    Define 'mezei iroda'. Tíz ember? Száz? Ezer? Bár első blikkre mindegyik variációra lehetne olyan mondani, ami alátámasztja a vindóz használatát.

    akkor feldobsz neki egy desktop ubuntut, azon van ofisz, böngésző, meg pasziánsz.

    Ofisz, ami vagy kompatibilis vagy nem a beérkezett doksikkal. Ha már annyira a kis cégekre hegyezted ki a posztod, ők nyilván megengedhetik maguknak, hogy ügyfeleket veszítsenek egy esetleges kompatibilitási hiba miatt... Böngésző meg aztán igen ritkán kell a munkához, passziánsz meg főleg nem. Ellenben saját fejlesztésű alkalmazások, könyvelő, ügyfél-kezelő, számlázó program, stb szinte biztosan szükségesek.

    Iroda. Pl kis cég: Nem mindegy, hogy egy ilyen ősi konfigból

    Ha jól tudom, 3 év a számítógépek ÉCS-je. Szerinted ki fog ősi konfigokat tárolni, ha az újakat ígyis-úgyis le lehet írni az adóból? Pont arról híres a magyar vállalkozó / KKV, hogy adót fizet az államnak, mi?:))

    Mivel neten van, ezért dukál a vírusírtó/spyware gyilkoló/tűzfal.

    Kis cégek mióta vannak közvetlenül a neten, publikus IP címmel mindegyik gép számára?

    Egyébként technológiailag van szépség abban amit leírtál, respect érte. Néhány bitagyúbb kocka el is élvezhet tőle:)), de a való életben az emberek egyszerűen, könnyen kezelhető szoftverekkel akarnak dolgozni, és nem érdekli őket, hogy egy 5 éves vasra óriási hákolások árán mit hegesztettél fel. Biztosan van pár százalék, akinek ez számít, igen. Mert ugye nem akarunk általánosítani... Ám a nagy többségnek tökmindegy, majd rájössz.
  • mousee
    #81
    Ez a tipikus "Együnk szart, több milliárd légy egyszerűen nem tévedhet!!" esete.

    Miért is olyan alacsony a részesedése?
    Az oké, hogy nem mindenhova jó a linux (pl aki főleg játszani akar a gépen, annak hülyeség feltenni), de azt magyarázd már el nekem, hogy egy mezei irodába miért is van szükség windows-ra (nopláne vista/w7-re). Ha lusta dög vagy, akkor feldobsz neki egy desktop ubuntut, azon van ofisz, böngésző, meg pasziánsz. Kicsit szoknia kell, de hamar bele lehet tanulni (anyám a legjobb példa erre. Tipikus titkárnő kategória, mégis elvan az ubival).

    Ha nem vagy lusta, akkor fogod magad, és cli install. Csak azt rakod fel, ami kell. (épp most raktam össze unalmamban egy ilyet vboxban) Pl: átlag iroda: xorg, graf felületnek egy mezei LXDE is megteszi (keveset kajál, és hasít). openofisz write/calc/impress, igény szerint base/draw. Mehet mellé még egy firefox/opera, pasziánsz (a titkárnő faj alapvető életszükséglete). Ha van valami régi program, ami dos/win specifikus, akkor dosbox/wine (persze előfordulhat az is, hogy speciális szoftver fut, amit nem visz a wine. Ez esetben vagy alternatíva, vagy marad a win). Még a végére felmászhat a restricted extras csomag (flash, java, empéhárom és barátai), egy video/audiolejátszó.

    Virtualboxban ez a rendszer 256 rammal grub-tól firefox első megnyitott oldaláig 45 másodperc alatt rajtol (automatára tett login-al). Ha nyitsz egy htop-ot, akkor látod hogy az alaprendszer betöltés után 50mb memóriát eszik, ha nyitsz mellé egy openoffice-t, és egy firefoxot, akkor se megy nagyon 130mega fölé.
    Azért gondoltam megszivatom a rendszert, firefox frissen telepítve tartalmaz egy ilyen news fülecskét. Nyomtam neki, hogy nyissa meg az összeset külön tabon. Kb 5 sec töltés, memóriahasználtság 175mb, swap-re pedig kirakott 30 megát.

    Iroda. Pl kis cég: Nem mindegy, hogy egy ilyen ősi konfigból ilyen teljesítményt hozol ki, egy teljesen legális, ingyenes szoftverrel, ahol nem játszanak be a vírusok és barátaik, vagy:
    Teszel rá mondjuk XP-t. Mivel neten van, ezért dukál a vírusírtó/spyware gyilkoló/tűzfal. Ez már eléggé megöli a gépet, és még így is (főleg ha nagyon iq betyár a titkárnő) simán becsalinkázhat egy vírus, ami gajra vághatja az egészet. Arról nem is beszélve, hogy XP-t már nem is nagyon kapsz legálisan, lassan eltűnik a support is.

    Na de lényeg, amiért megírtam ezt a kisregényt (amiért bocsánat):
    Azért, mert ~1% körüli a részesedése a linuxnak, az nem azért van, mert szar, hanem azért, mert az emberek nem ismerik. Sőt, sok nagy infózseni fél tőle, mert be lett adva neki, hogy a win iz da' best, meg hogy a linux az egy ilyen parancssoros szar, ami még a 486osok idején volt a hekkerek játéka, de semmi másra nem jó.

    Most gondolj bele: Az irodák 90%ában, ha nem többen, csak ennyire használják a gépet. Ha már csak oda bekerülne a linux, egyből megugrana az az 1% :)
  • mrzool
    #80
    Tehát én nem azért ragaszkodom foggal-körömmel az XP-hez, mert elvakult fanatikus vagyok, hanem azért, mert amire nekem kell, arra tökéletesen megfelel.

    Így van jól. Ki állította az ellenkezőjét? Adott feladathoz adott eszközt használj.

    Szerintem itt néhányotoknak komoly üldözési mániája van. Senki sem fog odamenni hozzátok csőre töltött fegyverrel, hogy mostmárpedig azonnal felteszed a win7-et a 10 éves vasadra. Ismétlem: senki, ezt csak ti képzelitek bele. Ha meg álmatlan éjszakákat okoznak ezek a cikkek, akkor nem kell őket elolvasni, és kész...

    Tök egyértelmű, hogy a 2002-ben vásárolt gépemen XP fog futni amíg fel nem robban. Mint ahogy az is, hogy a tavaly ősszel vett masinán már eleve a Win7-et futtatom.
  • tomcsa4
    #79
    Hibernáció mindig annyit, amennyit a fizikai memória. De nálam off. (8 éve van számítógépem, mindig gyári win megy fel, semmivel nincs zsűkítve vagy kiegészítve, teljesen gyári.)

    Swap nálam 512mb-3072 Mb-ig adom meg. Volt egy időszak, amikor fixen 2048MB volt, de leszoktam róla. A windows kezeli, az sem rossz, csak annak van egy minimum értéke (asszem 200 mega) és egy maximum (ez 4 giga). Ugye amikor a win kezeli, akkor a fizikai memória*1,5, de 4 giga a plafon.

    Nulla marketing? Te ezt komolyan írtad? Több marketinget kapott, mint a Windows valaha is fog.
  • gkalcso
    #78
    Pedig az ~1% az M$-hez képest nulla marketinggel nagyon is szép eredmény. Örülhetsz neki, hogy a "kurva" linux miatt kisebb a win7 hardverigénye. Ha nem lenne, akkor a 4 mag meg 4 Giga memória lenne az alap.

    Ha van 4 Giga a gépedben, akkor mennyit is foglal a swap és a hibernáció alapértelmezett beállítás mellett?
  • tomcsa4
    #77
    Az is baromság. Én a full setupot választottam Ubuntuból 1 éve és 1,5 gigát evett. És akkor ott a suse a maga 10 egynéhány GB elfoglalt tárhelyével. Kicsit sem elfogultak a kurva Linux-szal szemben, aminek a piaci részesedése 0,6% (azaz az 1%-ot sem éri el, pedig már 8 éve "jobb", mint a Windowst).
  • cateran
    #76
    Hát nálam a teljes értékü op. rendszer: a perifériák kezelése és alkalmazások futtatására való környezet biztositása....
    az hogy be van épitve 100ezer alkalmazás még nem tesz 1 op.rendszert jobbá...max nagyobbá
  • tomcsa4
    #75
    Nem szerencsés vagy, hanem nem vagy balfasz! Egy épkézláb ember vagy versenyképes gondolatokkal, véleménnyel.
  • A1274815
    #74
    Az mondjuk igaz, amúgy ha elég trükkös az ember az a Live CD OS szépen üzem képes HDD-ről is. (Ráadásúl a 32 bites változat gyönyörűen futtat Total Commander-t, vírus írtot is, képes hálózatra is kis kézi konfigolás után).

    Az a 400MB Ubuntu meg nem biztos, hogy teljes értékű, hiszen mint mondta speciális válogatás hatására jön létre, bár minden attól függ hogyan definiáljuk a teljes értékűt.
  • MiZY
    #73
    Nem vedeni akarom Sanyix-et, de o teljes erteku operacios rendszerrol beszelt, nem pedig Live CDrol! :)
  • Garrett27
    #72
    Egyetértek. És az előbbi hsz-del is.

    Az újabb gépemen azonban vista fut, a régin xp, de ami a vistát illeti, nincsenek vele gondjaim - talán csak a szerencsésebbek közé tartozom.
    Mind a videó szerkesztés, mind zene-szerkesztés jobban fut a vistán, mint az xp-n futott (próbaképpen az xp-t tettem rá először az új gépre..) Tán egyetlen "megoldatlan ügy"-em maradt: az összes USB-s hardver közül csak egy régebbi bluetooth kulcs nem műxik a vista alatt, ami még abban az évben volt megvásárolva, amikor vista híre-hamva publikusan nem létezett (a többi külső hardver - kamera /régebbi!/, fényképezőgép, kulcsok stb... prob nélkül futnak, sőt, az adatok feldolgozása hamarabb fejeződik be vistán - mégha ez így erősen szubjektívnek is tűnik).
    Ha ettől jobb lesz a win7, akkor már várom..
  • efraim
    #71
    Felesleges hisztizned, siman lehet gyorsabb ugyanolyan gepen a Windows7 mint az XP, felteve ha az a gep ujabb technologiai megoldasokkal rendelkezik, ugyanis a Windows7 kepes kihasznalni ezen technolgiakbol fakado teljesitmenytobbletet, mig a 2001-ben kiadott XP egy bizonyos hardverkornyezeten tul mar nem mutat fel erdemi javulast.
  • A1274815
    #70
    Ha már itt tartunk van egy kb. 100 MB-os minmalista Vista 64-bit is, ez fut a DVD-ről. 8MB-os boot CD nincs Vistaból, visont XP-hez lehet szerezni 4 Floppys telepítő indítót, amiről aztán recovery consolba mehetsz. És igazából az a 8 MB az 24 MB lenne ha nem lenne tömörítve néhány fontos rendszer cucc zippel (illetve gz-vel), mint pl. a kernel + driverek, boot folyamatok, init image.
  • Sanyix
    #69
    Szerencsére nem annyira. Ubuntunál van cd-s desktop, server, vagy ugyanez dvd-n több dologgal, és van 8 megás boot cd-vel... amin van egy kernel, hálókártya driverek, meg apt-get. Driverek letöltődése után, gui, vlc firefox telepítés és kész egy otthoni rendszer, ami a VINYÓN összesen 400 mb körüli helyet foglal, memóriából meg úgy 68 megát (128mbit ramos gépen ment)... 8.04-es.
    Ilyen vindóz sajnos nincs, max vlite, meg nlite-olás után lehet összehozni valami hasonlót.
  • hottold
    #68
    hogyan lehetne gyorsabb egy ugyanolyan gépen a Win7 , mint az XP te idegbeteg, mikor ab ovo 8x annyi RAMot és 5x akkora processzort igényel, alsóhangon ???!?!?!?!?!!!
  • A1274815
    #67
    Na ja csak hogy egy tisztességes ubuntu ami pont anyíra demokratikus telepítésnél, mint akármelyik Windows 2000-Vista között, nem 400 MB tesz fel a vinyóra, sőt ha már itt tartunk a 8.04-es Ubuntu meg eszik lazán 400MB-tot, vagy akár a 10-es Suse is, de mindegy.
  • Sanyix
    #66
    Az de szép lenne ha vinyóból ennyit foglalna. Csakhogy te memóriáról írtál, és vinyóról volt szó :D
  • hottold
    #65
    ...teljesen úrjagondolt, trójai megfigyelőrendszerre épülő OS lesz...

  • MiZY
    #64
    Azt a Blikkes hetszentsegit!

    Az ablakok miniaturjeit megjelenito funkcionak nem is nagyon volt ertelme, mivel volt/van ra egy effekt az Aeroban, ha jol tudom Window Preview neven. Egy mozdulat az egesz, es viszonylag nagy meretben mutatja az ablak tartalmat. Kiprobaltam W7, Ubuntu alatt is ezt a funkciot, de 1-2 specialis esettol eltekintve nincs annak sem ertelme! Birom azokat a Youtube-huszarokat, akik ezekre csorognak! :D
  • NintendoGC
    #63
    ganyús=gyanús
  • NintendoGC
    #62
    B0nFire ez korrekt!!

    Bárcsak mindenki így írná le a véleményét anyázás és mások hülyének nézése valamint felsőbbrendűségi tudat nélkül, teljesen hétköznapi és emberséges hangnemben, ahogy te is tetted.

    Csakhogy ezt egyesek egyszerüen nem képesek megtenni -> elsősorban hottold=gettoharcos=vajon kiki és még a rosebb tudja hány nickneve van /már ez a sok nicknév alapesetben is ganyús a srácot illetően/
    Ráadásul még senkitől sem látam olyan profin összeegyeztetni a Vista és W7 utálatot az antiszemitizmussal, mint ahogy az kedves barátunk AllNickName (hottold, stb...) teszi....

    ehhez komám csak gratulálni tudok!
  • B0nFire
    #61
    Én egyébként megértem a gamereket, nekik állandóan meg kell venni a jobb videozsugát, procit, több ramot, és a többit, ami ezzel jár. De aki egyáltalán nem játszik, mit mondjuk én, max sakkot, ahhoz nem kell félévente új hardverbe ölni a pénzt, a jelenlegi programok meg igen jól elfutnak XP-n. Szó sincs arról, hogy nem kell lépést tartani a fejlődéssel, de nekem egy ideig még nagyon megfelel a konfigurációm. Talán egy esetet tudnék felhozni, ami jelzi, hogy már elavult. a Photoshop CS4 "roncsolásmentes" nagyítási funkciójáról van szó, amit már levettek a CPU válláról, és a GPU végzi el. Na, ez nálam nem működik, mert valszeg nem megfelelő a videokártya hozzá. De mivel egyrészt van nekem CS3 Extended full verzió, a CS4-re nem upgradelek, mert azért annyival nem újult meg, hogy akár egy vasat is fizessek érte. Persze, ha nagyságrendekkel jobb lenne, akkor el lehetne gondolkodni az upgrade-en, valamint azon, hogy beruházzak egy új videozsugába. Ám egyelőre még nem éri meg. Majd a CS5 vagy CS6 esetében. (Ha lesz egyáltalán olyan).

    Tehát én nem azért ragaszkodom foggal-körömmel az XP-hez, mert elvakult fanatikus vagyok, hanem azért, mert amire nekem kell, arra tökéletesen megfelel. Majd ha "kinövöm", valszeg úgyis váltok. Egy OS azért nem megfizethetetlen.
  • A1274815
    #60
    32bit Vista ténylegesen 380MB-tot eszik, csak hát a Superfetch cachet belemérve szép lassan felkúszhat több GB-ra is a ram "fogyasztás". Win7 már okúlt a hibákból: a Taskmanager nem méri bele a Superfetchet a lefoglalt memóriába.
  • A1274815
    #59
    Ha hiszed ha nem én futtatam Vista Beta2-öt egy ilyen gépen:
    Vista Beta2 Ultimate x86
    AMD Athlon XP 2200+
    nForce2 Ultra400
    768MB ram
    Geforce FX5700 Ultra

    Játszottam DOOM3-mal alatta, csak egy-két helyen volt kölönösebb megakadás a swappeléstől. (XP SP2: átlag 32FPS Vista: átlag 26FPS, de még nagyon beta driverekkel, XP driverrel: 30-31 FPS körül volt az átlag, 1024x768-ban)
    Visual Studio 2003/2005-tel fejlesztettem is alatta, Office 2003-ban dolgoztam vele.

    Most a laptopomon fut egy Home Basic:
    1GB ram abból a videókártya el vesz magának 128MB-tot, azaz marad 896MB. Ráadásul egy jó darabig mindössze 512 MB ram volt benne.
    Intel CerelonM 440 1.86GHz
    ATI Radeon M200
    Office 2007-et használok alatta
    Meg fejlesztek Visual Studio 2005-tel.
    HD filmet lazán lehet alatta nézni.
    Illetve egyszer szerkesztettem Movie Maker-rel is alatta.
  • Sanyix
    #58
    Meglepődtem amúgy azon, hogy mindenki szídta a Vistát, hogy 12 giga lesz mire települ...na azért egy Ubuntu is megeszik 6-ot-8-at..

    Ubuntu még akkor se eszik ennyit, ha a dvd-s full telepítőt használod, és emellett az kb mindent felpakol nagy szövegszerkesztőtől profi képszerkesztőig, 5 féle médialejátszót, 3 féle böngészőt, stb... amúgy egy minimál telepített ubuntu, grafikus felülettel driverekkel, apt-get-el, és ahhoz grafikus felülettel, egy vlc playerrel, és egy firefoxxal foglal kb 400 megát.
  • eto demerzel
    #57
    es meg valami: nekem tetszet a w7. jobban mint a vista. kiprobaltam mind ketot.
  • eto demerzel
    #56
    hat nem tudom nekem 768 mb ram van gepben. :( szerinted 1 hasonlo konfigos gepen elfutna a vista? es meg dolgozni is lehetne rajta?
  • roliika
    #55
    Olyan sokszor írod, hogy a win televan trojanokkal...mondj egy konkrét folyamatot, vagy egy registry kulcsot!

    Másik dolog...bemész a Tescóba. Megveszed a legolcsóbb leggagyibb gépet amit lehet kapni PC szinten...olyan 60 000ft monitor nélkül.

    Namost lehet, hogy meglepő mait mondok, de tegyél rá egy XP-t és egy Win7-et...szegény Win7 még csak béta ugye.

    Azt fogod észrevenni, hogy gyorsabban tölt be a Win7 és dinamikusabban indulnak a programok...600MB memó fogyasztás mellett (alap beállítással tesók között is megeszik ennyit az XP is minden driver ha fent van)...és igen..még a tescós gépen is fog menni az aero, ami mellesleg a Win7-ben megkönnyíti az elvégzendő feladatokat...tehát semmi beril rátelepített tvikelt cucc..semmi..önmagában jobb.

    Oszt persze..télleg gyors a folyamat kikapcsolt registry buherált xp...szó se róla, csak erős a gyanú, hogy ha ezekre a folyamatokra neadjisten szükség lenne akkor jönnek a hibaüzik, vagy kékhalál, és akkor deszar az xp (user error).

    Másik elgondolkodtató dolog...tényleg igazad van abban, hogy kétmagos procin jobb csak minden új win, legalább 1 giga rammal(vagyis tescós pc-n)...de engedj meg egy kis hasonlatot...

    1982-ben bementél valami számtech boltba..ha volt. És voltak C+4-esek, C16-osak, C64, C128,Videoton 64, és egy darab IBM 8086-os.
    A Commodore gépek kerültek 100 000Ft-ba mai akkoriban brutális ár volt, hiszen 2000Ft körül mozgott egy havi átlag fizetés...ám az IBM-et megvehetted 150 000-ért.

    Ugye a C64-en Basic programok futottak, nagyon gyorsan indult, szinte azonnal, olcsóbb is volt mint az IBM, sőt sokkal több program volt rá elérhető itthon.

    A másik oldalon meg ott volt az IBM és a DOS...tejlesen érthetetlen, hogy minek egy fél megás rendszer, mikor a C64 a pár kilobájtjában eltárolta a saját oprendszerét...és minek az a fölösleges 20megás HDD...ki sem lehet használni, a programok 1 mega helyet sem foglaltak. Iszonyú drága masina, és sokkal sokkal nagyobb a DOS hardver igénye mint a Commodore gépnek.

    Mégis megszülettek a produktív programozási nyelvek, mint a C,C++,C#(ez már 2000 körül), és a Commodore elég hamar megfakult, pedig már olcsó volt...ám túl kicsit teljesítményű.

    Most is meg fognak születni azok a programok, amihez nem elég az 1 mag és az XP, ezek fognak elterjedni, ez a jövő, és ha nem tartasz lépést a fejlődéssel, akkor az informatikai felzárkózás sikertelen lesz, és a jövőbeli technológiákból semmit sem fogsz megérteni.

    Én is XP-t használtam, és hogy één aztán Vistát kinem próbálom mert maga az ördög...pedig 2 magos gépem van...hát vistát tényleg kihagytam, nem is bánom, de a Win7 igen jóra sikerült még bétasága ellenére is, jobban kihasználja a gépet mint az XP már csak ha a natív 3d támogatásra is gondolok...és sok fícsör van benne ami ma lehet hogy még fölösleges, érthetetlen, de 1 év sem fog kelleni, hogy elterjedjen, és új alkalmazások új eszközök jelenjenek meg a piacon..amihez az XP már harmat kevés lesz.

    Meglepődtem amúgy azon, hogy mindenki szídta a Vistát, hogy 12 giga lesz mire települ...na azért egy Ubuntu is megeszik 6-ot-8-at..sőt ami még meglepőbb, hogy a MAC új oprendszere a 10.6 OS X ....snow leopard vagymi a telepítője 7,6 giga, és 15 giga mire feltelepül....azért nem gyönge. Egyébkétn a Vista/Win7 sem "üres oprendszer" rengeteg program van benne amit a legtöbb felhasználó nem is tud (DVD író, Videó konvertáló...stb). Nee fikázzunk olyan dolgokat mit nem próbáltunk ki ha kérhetném.
  • A1274815
    #54
    Na de ez sem igaz teljesen!

    1., Főleg memória igényben érezni és a Macacben mindig volt szépen memória.
    2., A G4-es PPC processzorod azért elég gyors lazán megfelel egy 2.5 GHz-es egy magos P4-nek.
  • eto demerzel
    #53
    nem igaz. nem torvenyszeru hogy uj oprendszer uj gep. nekem van egy G4-s 1.2 Ghz powerbook-m anno 2002 tajekan lett kidobva. nos emmel gepen fut a 10.5.6 leopard ami a vistanak felel meg (durvan). es dolgozom rajta. fenykepeket retusalok. tehat nem mervado amit irtal.