SityiSXT#86
Nem vagyok Linux-ellenes, de kételyeim vannak afelől, hogy a Linux annyira az irodába való lenne. Kis cégeknél (10-20 gép) még talán igen, de egy közepes, illetve nagyvállalat már nem fog ezzel szívni (hacsak nem ISP vagy serverhosting cég). Miért is? Először is: support. Legyet, hogy az óperenciás rendszer maga ingyenes, de kell valaki, aki beállítja, helyrerugdalja, segít átállni az új gépekre, stb. Ez meg már nem kevés pénz, és a Linux pont arról híres, hogy leginkább a hackernövendékek fusiban supportálják, míg a Windowsnál ott a hivatalos, előfizetéses 24/7 support. (Tudom, Linuxnál is van ilyen, RedHat, SuSE és társai, de én úgy gondolom, nem jellemző, hogy sok magyar cég megvenné). A másik dolog pedig az Active Directory: míg a Linux marhajól elvan magában, illetve hálózatban, a közös management (több gép piszkálása, monitorozása, stb. egyszerre) nem megoldott pont a decentralizált jellege miatt. Az AD meg pont erre lett kitalálva: sok gépet kordában tartani egyszerre. Ráadásul az NTFS ACL-je is sokkal kifinomultabb lehetőségeket ad, mint az ext3...