Berta Sándor

Elkészült a római kori Köln 3D-s modellje

Egy, a világon egyedülálló projekt keretében sikerült modellezni a római kori Köln városát, amelynek utcáin így bárki virtuális látogatást tehet.

A felhasználók a Colonia 3D nevű hivatalos honlapon tekinthetik meg a 2000 évvel ezelőtti város virtuális 3D-s modelljét, így mindenki megismerheti az akkori település méreteit és elhelyezkedését. Ezenkívül lehetőség van a 3D-s ókori és a jelenlegi várostérkép összehasonlítására is. Az alkalmazás elkészítése során a potsdami egyetem számítógépes grafikusai különleges algoritmusokat használtak. Az egyes modellek több százmillió polygonból épülnek fel. Az ókori település körülbelül akkora kiterjedésű volt, mint a mai Köln belvárosa.

"A kihívás abban rejlett, hogy a nagy pontosságú, részletgazdag és 3D-s épületmodelleket interaktív módon is elérhetővé tegyük az emberek számára. Ugyan már eddig is voltak hasonló programok, azok azonban inkább animációk voltak és nem interaktív módon látogatható megoldások. A római kori Köln modellje ezért egyedülálló. Azt szeretnénk, hogy ha később lehetőség lenne a mai és az akkori település virtuális 3D-s összehasonlítására" - hangsúlyozta Jürgen Döllner.


"Az elmúlt két évezredben természetesen nem csak Köln, de annak földrajzi adottságai is megváltoztak, különösen igaz ez a folyópartokra" - szögezte le Stefan Maaß és Matthias Trapp, akik mindketten a Potsdami Egyetem kutatói. A létrehozott modellek nagyon részletesek lettek, a szakemberek igyekeztek a legapróbb dolgokat megjeleníteni, a munka során pedig felhasználták a ma már rendelkezésre álló ismereteket is. "A régészek és az építészettörténeti kutatók szállították az alapvető információkat a dizájnereknek, akik tudományos szempontból pontos 3D-s modelleket alkottak meg. Az informatikusok pedig ezek alapján hozták létre a virtuális sétát lehetővé tévő alkalmazást" - nyilatkozta Michael Eichhorn.

Döllner és kollégái úgy vélték, hogy mindez csak a kezdet és a jövőben egyre több város jelenteti majd meg a 3D-s modelljét a világhálón. A programot a Kölni Egyetem Archeológiai Intézete, a Kölni Szakfőiskola Nemzetközi Dizájniskola (KISD), a Római-germán Múzeum, valamint a Potsdami Egyetem Hasso Plattner Intézetének munkatársai közösen alkották meg. A fejlesztőmunka Jürgen Döllner professzor (Hasso Plattner Intézet) és Michael Eichhorn (KISD) vezetésével kezdődött és 3 éven át tartott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #5
    http://www.romereborn.virginia.edu/

    Az ókori Róma sokkal jobb 3D-ben.
  • hdo #4
    A németek zusammen értenek mindenhez, hogy eléggé "érdekes" koncepciókat követnek egy-egy projekt vizuális kivitelezésében, az már más tészta.

    Amúgy fordítási és/vagy szövegértési malőr történt a magyar cikk írásánál ugyanis az eredeti honlapon jövőtervként említett projektek is jelen időben szerepelnek itt, valamint szó nincs arról hogy az interaktív térkép publikus lenne, előnézetet látunk a honlapon belőle ... tipikus SG színvonal, és még ők híreznek állandóan németekről, ideje lenne valakit felvenni aki tud is németül!

    Üdvözletem,
    egy NYME-SEK germanisztika szakos bölcsész hallgató
  • Sanyix #3
    ja meg semmi shader 4.0 meg direktiksz 11, meg normál mep, meg hardveres tesszalátor, meg 6543*4232-as textúrák...
  • JTBM #2
    Tényleg nem. De a németek nem értenek úgy zusammen az informatikához, különösen nem a weboldal tervezéshez, ezért lehet, hogy 22 kattintással elő lehet csalni valahogy...

    A grafika, amit mutatnak, szerintem elég gyenge. Nincsenek pl. emberek, állatok, járművek így nem lehet perspektívába tenni a dolgokat.
  • MiQ #1
    Ez f@szán nem mûködik. Van egy video az oldal elején, aztán SEMMI!!!! Lehet, hogy a hír ilyetén tálalása elõtt meg kellene nézni, hogy valóban lehet-e virtuális sétát tenni az ókori Kölnben!