Gyurkity Péter

3D-s asztali felületen dolgozik az Apple

A héten több érdekes szabadalmi beadvány került nyilvánosságra, egyikük az igazi háromdimenziós asztali felület kifejlesztését irányozza elő, mégpedig az Apple jóvoltából - nem ők az egyetlenek, akik ezzel egészítenék ki a felhasználói interfészt.

Az Apple által tavaly benyújtott anyag a "Multidimenziós Asztal" nevet kapta, elsődleges feladata pedig a grafikus kezelőfelület újrarendezése, új tulajdonságokkal és funkciókkal való felruházása, amelynek eredményeként a felhasználók három dimenzióban végezhetnék el a megszokott feladatokat. Kérdés, hogy a mindennapokban mennyire van erre szükség.

A beadványt kísérő rajzokból kiviláglik, hogy mindez mit is jelentene a gyakorlatban. Az egyes ikonokat egészen eltérő formában és elrendezésben tárolhatnánk a képernyőn megjelenő különböző felületeken, ezeket pedig akár egymás alá és fölé is helyezhetjük. Lehetővé válna tehát az egyes kezelőfelületek variálása, egyidejű használata, a rendetlenséget kedvelők pedig valóban egy kupacba dobálhatnák az ikonokat, az alkalmazások és dokumentumok fájljait. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt az újítást mikor vezetnék be a Mac OS esetében - a következő verzió (10.6) jövő tavasszal várható, ám ez főként színfalak mögötti változásokat hoz magával, a teljesítmény növelése érdekében.


Nem az Apple az egyetlen, amely meghonosítaná a 3D-t az asztali számítógépek kezelőfelületén. A Sun Looking Glass névre keresztelt projektje például hasonló célkitűzéssel indul, ők pedig korábban egész mutatós videóval is szolgáltak az érdeklődők számára (lásd a beágyazott YouTube-felvételt). A Linux és Solaris operációs rendszerekhez készülő kiegészítés szintén érdekes megoldásokkal szolgálhat a felhasználóknak, az egyes ikonok ütközhetnek egymással, kupacot, vagy akár függőleges oszlopot is alkothatnak, illetve "lepotyoghatnak" a fizika törvényeinek megfelelően.

A csicsás bemutató ellenére sokan kétkednek ezen megoldások valódi hasznát illetően - az is kérdéses, hogy ezen fejlesztések eljutnak-e valaha a kereskedelmi termékekig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #21
    Jaja, ez a video nem mai darab, se nem Apple cucc :). Már az MS is kiadta a saját koppintását asztalformáju asztalra... Mondjuk én személy szerint hülyét kapnék egy ilyen asztaltól, tiszta káosz...

    Az interaktív multi-touch falak már szimpatikusabb ötlet. Igaz nem desktopnak, hanem brainstorming / kommunikációs eszköznek...
  • pex #20
    A kulonbseg, hogy a cikkben levo video mar ket eves, a compiz pedig epp hogy hasznalhato lett az iden.
  • FlyingV #19
    A videón lévő megoldás nem az Apple-é ... :) Mindenesetre szerintem csodálatos és új távlatokat nyithat, ha jól megcsinálják..

    Van egy tippem, hogy az OS XI (11)-ben mi lesz az újdonság :P

    Az Apple annak ellenére, hogy így szokta kb prezentálni az új megoldásait, nem a spanyolviaszt találja fel. Aki meg reklámok/cég általi prezentációk alapján ítéli meg egy szoftver jóságát, az az igazi majom. Arról van szó, hogy az Apple-nél az átlagosnál jóval nagyobb figyelmet szentelnek a felhasználói igények kutatásának, ezért olyan népszerűek a termékeik az azt használók körében. Persze sok esetben a Leopard pl le van maradva jóval egy Windows/Linux mögött, viszont felhasználói élményben mindkettő előbb említett rendszer jó évekkel a Leo mögött kullog (mondom ezt úgy, hogy jó ideje használok Vistát, a Compiz nevű - elnézést kérek, ízlések és pofonok - giccsparádéhoz is volt szerencsém). Én eddigi tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy ha egy ilyesmi megoldással előáll az Apple, az valami hihetetlen komolyság és előrelépés lesz. A Snow Leo érintő képernyős támogatása valószínűleg ennek az előfutára, teszkörnyezete lehet :)
  • smv #18
    Pontosan ezt akartam írni. A videón látható látványos, de használhatatlan. A Compiz viszont király :)
  • zoritan #17
    Ezt illett volna megemlíteni a cikkben:

    COMPIZ FUSION!!!!!!!
    Kell ennél több?
  • Tetsuo #16
    a 3D asztalt, az ablakokkal 1utt hirdettek anno, mint a Vista Aero nagy ujitasa..
  • balee66 #15
    Próbáltátok már a RealDesktopok vagy a ShockDesktop 3D-t?
    Ha próbáltátok volna, akkor nem mondanátok, hogy erőforrásigényes - merthogy egyáltalán nem az.
    Kiváncsi vagyok, mennyivel fog többet tudni, mint az elöbb említett két program - valószínűleg minimálissal több tudással FOG rendelkezni, mint a már LÉTEZŐ programok. De hát ugye ez Apple, és nem valami noname fejlesztő, így muszáj erről (a még nem is létező) termékről cikket írni, amikor már több, kész állapotú multidesktop is van a piacon.
  • Gerygrey #14
    Szerintem meg ez pont ugyanaz, mint a multitouch: baromi látványos, de a mindennapi felhasználás során semmi szükség rá.

    De majd az Apple marketingesei megoldják, hogy a kedves újságírók gagyinak nevezzenek mindent, amiben nincs meg ez a funkció, a felhasználó meg maradinak érezze magát hogy nem ilyet használ.
  • dez #13
    Ja, és mellesleg egy 3D-s felület nem ugyanaz, mint egy használható és jól kitalált 3D-s felület...
  • dez #12
    Szerintem meg egy kezdő ezt sokkal gyorsabban elsajátítja.