Berta Sándor

3D televízió fejlesztését támogatja az EU

Egy mindenki számára használható és elérhető 3D-s televízió megalkotása egyre inkább valóssággá válik - legalábbis ezt állítják az európai kutatók.

"Akár néhány éven belül elkészülhetnek az első, valóban 3D-s kijelzők, amelyek azután szinte minden lakásban megtalálhatók lesznek, mint szabványos kiegészítők" - nyilatkozta Klaus Hopf, a Fraunhofer Intézet Heinrich Hertz Intézetének (HHI) projektvezetője. A HHI kutatói egy európai uniós program keretében összesen öt intézménnyel, köztük egy brit, egy holland és egy cseh egyetemmel közösen dolgoznak egy 3D-s televízió megalkotásán. A német szakemberek feladata az új típusú, úgynevezett autosztereokópikus eljárások kidolgozása, amelyek lehetővé teszik az optimális képminőség elérését.

A HHI korábban már kifejlesztette a Free2c nevű kijelzőt, amely a jövőbeni 3D-s televízió képernyőjének alapjául szolgálhat és amelynek a segítségével a felhasználók képesek holografikus objektumok megjelenítésére és mozgatására. Az itt alkalmazott eljárásokat már biztosan felhasználják majd az új Multi-User 3D TV Display létrehozásakor. A kutatók egy olyan optikai egységet fejlesztenek ki és integrálnak a készülékbe, amely egy kamerának köszönhetően automatikusan követi a néző szemmozgását és így irányítja a sugárzott képet. A megjelenített felvétel ezáltal valóban 3D-snek tűnik, a megoldás ugyanis az agy és a szem sajátosságait és jellemzőit használja ki.


A Free2c-rendszert a Richardson Electronics cég már forgalmazza és eddig főleg nagyvállalatoknak, valamint egyetemeknek adta el. Egyetlen berendezés ára 20 000 euró, vagyis túl drága az átlagos felhasználóknak, de a kiállítóknak vagy rendezvényszervezőknek vonzó lehet, és használható a repülőtereken vagy éppen a múzeumokban is. Utóbbiak esetén például alkalmas lenne a különösen értékes, kézzel nem érinthető, általában üvegek és speciális viszonyok között őrzött, felbecsülhetetlen értékű festmények 3D-s bemutatására.

"A Free2c és a még fejlesztés alatt álló új kijelző sem akarja a teljes képet három dimenzióssá változtatni és 3D-sként megjeleníteni, kizárólag a néző szemei által befogott tartományban és látható szögben alkalmazza a megoldást. A célunk az, hogy olyan készüléket hozzunk létre, amely egyszerre több ember szemmozgását is érzékeli és ezekhez, valamint akár a változó fényviszonyokhoz is tud alkalmazkodni. A kijelző maga egy LCD-panel lesz, míg a fényforrás egy RGB-lézer. Utóbbi esetében nem kell majd károsodástól tartani, hiszen az egység a fényt szét fogja szórni, nem pedig egy helyre koncentrálja. Az első, egyszerre legfeljebb négy személy által használható prototípus várhatóan jövő év végéig készül el, a sorozatgyártás megkezdése után a kezdő végfelhasználói ár 4000-5000 euró lesz" - nyilatkozta Klaus Hopf.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #22
    Hát igen, százzal gázzal építjük az autópályát, meg nyomatjuk a pénzt a teljesen torz struktúrájú mezőgazdaságba, az oktatást meg sikerül teljesen kontraszelektívvá, és minimális hatékonyságúvá alakítani, és mellette az ilyen cégeket, amik körül egész iparágakat lehetne kiépíteni lexarunk.

    Bezzeg a finnek azok mások ugye, lásd Nokia! Jaaa könnyű hiszen mindenkinek mobiltelója van.
    Monnyuk ugye ez a cég is kezdte valahol, 100 éve még gummicsimmákat gyártott, csak náluk nem vót rencerváltás.

    Nekünk is voltak ilyen cégeink, mint Videoton, meg Orion, meg hasonlók. Na most már nincsenek.;(((
  • Dany007 #21
    Na ja ... Itt jön az a dologba, hogy miért külföldön lesz sikeres az összes magyar tudós... Ennyit az államról :S
  • Evil Merodak #20
    Mármint nem lesz tömegesen kapható.
  • Evil Merodak #19
    A multik miatt biztos nem lesz kapható a közeljövőben, mert előbb le akarják nyomni a torkunkon a HDTV-ket meg a Blu-ray-t HD-DVD-t, hogy minél többet költsünk.
  • NEXUS6 #18
    Valahol olvastam egy riportot az egyik fejlesztővel, hogy voltak/vannak viszonylag nagyobb partnereik is, asszem a Sony került szóba. Szal hogy miért nem ez a karácsonyi sláger, hanem pl a Sony hasonlóan méregdrága kb 20 cm-es átlójú simán 2D-s (de viszonylag azért jó kontraszt arányú) OLED megjelenítője, nos ezt csak a nagy cégnél dógozó marketingesek tudnák megmondani.

    Itt inkább az a baj, hogy le vannak védve ezek a termékek és a fejlesztők is szeretnének belőle hasznot látni, a nagy cégek meg inkább a saját cuccosaikat nyomatják, ha nem tudják rátenni egy az egyben a kezüket a szabadalomra. Ilyenkor kéne az az EUs/állami támogatás + hogy egy EUs nagy cég felkarolja a dolgot.
  • pjke #17
    Köszi most vettem észre igen ez a magyar fejlesztés, büszke vagyok rá. Az EU meg ka...be ha nem ezt támogatja. Meg az a megyar kormány is ami nem ad a tudományos fejlesztésekre.
  • pjke #16
    Nekem is ez volt az első kérdésem és mi van a magyar fejlesztéssel?
    A legutóbbi sg infónál utánna néztem, a honlapjukon egy jó pár már kész terméket lehet megveni persze nem olcsó. De úgy tudom orvosi kutatásokhoz, egyetemeknek stb. már adtak is el.
    Bármenyi ember nézheti a képét, nem kell hozzá szemüveg és "szinte" bármilyen szögből 3d akár mozgó képet mutat, sőt képes bármilyen felvételt 3d-ben meglyeleníteni, csak a mai hardver, szoftver háttér nem képes olyan sebbeséggel dolgozni, hogy élvezhető mozgó kép legyen. pl: 4dvi kábel adatátviteli sebessége, teljesítménye is kevésnek bizonyul.
    Kb. ennyire emlékszem belőle, de már nem tudom a cég nevét, és a honlapjukat sem.
  • archelf #15
    "Az első, egyszerre legfeljebb négy személy által használható prototípus..."
    Csak az a kérdés, hogy oké, hogy 4 ember jól fogja látni a képet (valószínüleg), de mit fog látni egy ötödik? Vagy ha egy pillanatra becsukja a szemét az egyik, akkor utána a másik látja a képet?
    Nekem nem tűnik túl jónak a cucc, főleg nem alkalmas nagy tömegben való használatra (lásd a fentebb hozott példákat: repülőtér, múzeum). Vagy bele fognak szerelni 100 lézer egységet, vagy mi???

    AE
  • wOlFbYTe #14
    "úgynevezett autosztereokópikus eljárások kidolgozása" <- sztereoszkópikus...
  • Dany007 #13
    de ezt nem értem én is... Most ha minden megvan akkor mért nem árulják a magyarok ? Nincs még levédetve vagy mi ?
    Vagy mért nem keresnek meg pár befektetőt ?:S Ezt nemvágom....