Berta Sándor

A Google ellenére is egyre népszerűbb a Firefox

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője nem tekinti komoly konkurensnek a Google Chrome-ot és rendületlenül hisz a Firefox további térhódításában.

"Jelenleg egyáltalán nem aggódunk az Internet Explorer 8 miatt. Sőt, örülünk annak, amikor az emberek az IE 6-ról az IE 7-re váltanak. Utóbbi ugyan nem olyan jó, mint a Firefox, de sokkal biztonságosabb a 6-os verziónál. Az IE 6 egy borzalmas böngésző, az IE 7 már egy fokkal jobb, de az IE 8-as változata nem tűnik igazán innovatívnak. A váltásnak elsősorban biztonsági okai vannak. Biztos vannak ugyanakkor olyan technikai megszállottak is, akik kipróbálják a Google Chrome böngészőjét, elsősorban a sebessége miatt. A Chrome piacra lépése óta azonban csak tovább nőtt a felhasználóink száma. Németországban a piaci részesedésünk már most meghaladja a 40 százalékot." - jelentette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott exkluzív interjújában Mitchell Baker.

A szakember hozzátette: megszokták a versenyhelyzetet. Amikor megjelentek a piacon, akkor az Internet Explorer piaci részesedése több mint 95 százalék volt. Akkor sokan azt mondták nekik, hogy senki sem fog tudni elvenni piaci részesedést egy monopolhelyzetben lévő óriáscégtől. Az eredményt mindenki látja. A Google esetében ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy az alapítvány nagyon jó kapcsolatot ápol a konszernnel.

"A jövőben a böngészők esetében a legfontosabb a sebesség lesz. Ez a verseny fogja meghatározni a következő időszakot. Emellett egyre összetettebbek lesznek a böngészőkben futtatott alkalmazások és a közeljövőben lehetővé válik a fontos információk könnyű átvitele a böngészőből közvetlenül a számítógépre. Az emberek nem akarnak azonban integrált rendszereket. Ezt az esélyt a Microsoft korábban elpuskázta. A felhasználók a legjobb termékeket akarják, ezért jó pozícióban vagyunk" - tette hozzá a Mozilla Alapítvány vezetője.

"A Firefox mellett a Thunderbirdről sem feledkezünk meg, ugyanis több millió embernek ez a kedvenc programja. A Thunderbird 3-ban éppen ezért számos olyan innovatív megoldás kapott helyet, ami bizonyára sokak tetszését elnyeri majd. A levelezőprogram új verziója az idei esztendő első félévében készül el és jelentős mértékben egyszerűsítettük a kiegészítők telepítését. Szintén az idei esztendő első félévében érkezik a Firefox mobil változata" - szögezte le végül Mitchell Baker. A szakember elárulta, hogy a telepíthető kiegészítők jelentősen hozzájárultak a Firefox sikeréhez. Jelenleg már kereken 2800 ilyen program érthető el a Mozilla honlapján. Baker személyes kedvence egyébként a Ubiquity és a GSpace.

A Mozilla és a Thunderbird útjai hivatalosan 2007-ben váltak el, az új cég vezetője a nyílt forráskódú szoftverek szakértője, David Ascher lett. Miután Scott MacGregor, a Thunderbird egyik fő fejlesztője és alapítója, majd David Bienvenu, a fejlesztőcsapat másik vezéralakja is távozott, sokan már a Thunderbird jövőjéért aggódtak. Azonban mint most kiderült, nem kell már sokat várni a program következő verziójára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DcsabaS #43
    Hát én meg egy özönvíz elötti böngészőt használok, a NetCaptor 7.20-at. Összességében meglehetősen jobbnak találom a manapság dicsőített böngészőknél, amelyek egyébként olyan nagyon modernek, hogy már majdnem tudják mindazt, amit a NetCaptor már több mint fél évtizede...
  • slickboy #42
    Félreértés történt, Firefox alatt nincs bajom videóletöltéssel. De Opera alá mutasson valaki egygombos megoldást...
  • Zombee #41
    Én pl. nem tudok 2Gb ramot tenni a gépbe, mert az alaplapom nagy valószínűséggel nem támogat 1Gb-os modulokat, és csak 2 slot van, és pusztán a Firefox miatt semmi szükségem új gépre (egy S478-as, 2.4GHz-es P4 Intel d845pesv deszkában tökéletesen elég mindenre 1Gb rammal). Viszont pillanatok alatt megeszik egy rakás memóriát, ráadásul egyes weboldalak még a processzorteljesítményt is meglökik nála 100%-ra, emellett megint más oldalakon hajlamos arra, hogy hirtelen a memóriakihasználtság 1Gb környékére megugrik. Még az 1.0 előtti Firefox-ot kezdtem el anno 2005 elején használni, mert volt egy gyanúm, hogy az IE6 nem épp a legbiztonságosabb, komoly lassulásaim voltak akkoriban (mint utóbb kiderült, nem vírus okozta, hanem egy elcseszett beállítás a speedfanban). Jó, hasznos program volt akkoriban, a többlapos böngészés jó dolog, gyors is volt. Aztán idővel egyre lassabb lett, ahogy nőtt a verziószám. Az addon jó dolog, van pár olyan, ami kimondottan jó, flash-videókat gyűjtögetőknek ajánlhatom a downloadhelpert. 4 év alatt elég látványosan romlott a Firefox minősége, komolyan gondolkodom más böngészőre való átálláson.
    Operát 8-9 éve használtam utoljára, lehet, hogy megnézem újra, akkoriban botrányosan rossz böngésző volt, gyakorlatilag bármitől, de különösen a java-tól képes volt lefagyni. Gondolom azóta javult kicsit, bár ha azt nézem, hogy a Firefox-nak sem vált előnyére a sok verziószám növekedés...:).
  • Ironka #40
    Azt nézem, hogy végülis a flashgot is tud mindent. Jobb alul klikk a lemez ikonra és kiválasztani a streamet. Felesleges ide extra addon. :)
  • Ironka #39
    Na látom, azóta szétcseszték a fast video downloadot, h utoljára használtam.
    Próbáld ezt:
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3006
  • Ironka #38
    Milyen linkmásolásról beszélsz? Talán próbáld ezt:
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3590
    jobb alul klikk a lemez ikonra, kiválasztod a streamet és ennyi.
    A realplayert felejtsd már el.

    És lejátszásra miért nem használod a KMPlayert? Nem kell neki semmiféle külső kodekcsomag (csodálkozom, hogy valaki használ még ilyet), mindent lejátszik, a VLC-t kenterbe veri és még baromi jól is néz ki.
    http://www.kmplayer.com/forums/showthread.php?t=12142

    Amúgy én kizárólag flashblockot használok reklámszűrésre. Sztem jóval egyszerűbb, mint az adblock plusszal bajlódni. Amúgy nekem most, hogy 20 fület megnyitottam is csak 160 mega ramot használ, nem értem a problémátokat.
  • gothmog #37
    A saját sztorim: annak idején azért álltam át -egy pillanat alatt- a firefoxra, (akkor még firebird 0.7-nek hívták) mert egy weboldal ie6 alatt közölte hogy sajnos nekem akkor most száz felugró ablakot kell majd bezárnom, és legyek megértő, de ők a hirdetőkből élnek, éshát, szóval legyek szíves kattogtatni.
    Ekkor nyomtam egy ctrl-alt-del-t, kilőttem a taskot, aztán még egyszer elindítottam, hogy rákeressek "anti popup" megoldásra, és találtam az fb 0.7-et. És azóta nekem ez a "böngésző". Ez amellett, hogy mást csak elvétve használok, azt is jelenti, hogy aki kezdő netesként engem kérdez, annak is a firefox lesz a "böngésző". És mindez azért, mert annak idején az ie egy rakás szar volt, az ff meg egy kényelmes eszköz. Az opera meg akkor még nem volt ingyenes.
    Nem tudom, rajtam kívül hány ff júzer tesz még ugyanígy és hogy ez mennyiben számít, de ez itt elég beszédes.

    Az ie7-nek adtam egy esélyt, semmi nem ott volt, ahol kerestem, semmi nem úgy működött ahogy megszoktam. Persze lehet hogy jó de én konkrétan rosszul voltam tőle.
    Az operát próbáltam, fontos apróságok hiányoztak, amikre már ráállt a kezem, azért a pár tizedmásodpercért nem fogok átszokni.
    A krómnak a google-alkalmazások futtatásánál lehet létjogosultsága, de ha az új java motor tényleg olyan gyors lesz a ff 3.1-ben (ha majd egyszer végre megjelenik ), akkor megint csak nincs miért két szoftvert használni egy helyett.
    Hát, azt hiszem ennyi.
  • slickboy #36
    Én sem használom másra RealPlayert csak videóletöltésre a pluginjét. Amúgy Vista Codec Pack-om van, mindössze custom installt kell választani, kitörölni jelölést Real komponensek elöl, ha már van fent RealPlayer, és akkor nem akad össze vele. BS-sel nem tudom hogyan lehet ezt elkerülni.
  • B0nFire #35
    És persze vannak oldalak, ahol a hanganyag ram-fájlban van kirakva. Még véletlenül sem mp3-ban, amit minden fapados gép le tud játszani külön kodek nélkül, hanem ram-ban, amihez külön fel kell rakni egy RealPlayert. Ami még önmagában nem lenne akkora baj, ha éppen nem akadna össze a BSPlayerrel, meg a Vista CodecPack-kal, amelyek kölcsönösen kizárják a RealPlayer létjogosultságát.

    Semmivel nem kompatibilis fájlok, amelyek egyedül arra hajaznak, hogy szedd le az összes kodekedet meg egyéb konkurens playeredet, még akkor is, ha a BS fényévekkel többet tud (ram fájl lejátszását kivéve), és úgy egyébként a Real-t nem tudod semmi másra használni konkrétan. Ez köcsög üzletpolitika. Például az mkv-t lejátszhatom BS-sel is, meg VMPlayerrel is, nem kapnak hajba. De ez a Real igazán dermesztő.

    Bocs az offért!
  • snowkid16 #34
    Én Mind a hármat kipróbáltam. (FF 3.0, IE 7,8, Google Chrome)
    FF-nél maradok, nekem kicsit fura a Chrome, de ez saját probléma. IE-ről ne beszéljünk, mikor feljön 600 ablak :S mindenféle segítséggel.
    Minenki azt használja, amit ő akar.
    Operát még nem használtam, el fog jönni az az idő mikor kipróbálom :)