Gyurkity Péter

20 százalék felett a Firefox 3 böngésző

A nyílt forráskódú böngésző a friss mérések szerint immár 20 százalék felett tanyázik, míg az Internet Explorer ismét vesztett súlyából. A privát böngészés bekerült a szoftver legújabb előzetesébe.

A Firefox részesedését folyamatosan nyomon követő NetApplications a napokban tette közzé legfrissebb adatait, amelyekből kiderül, hogy az október 5-én kezdődő héten immár 20 százalék felett teljesített a böngésző, ezt követően pedig folyamatosan a fenti határérték felett tanyázott, amely jól jelzi erejét, a felhasználók körében kivívott népszerűségét. Ennél azonban nagyobb visszhangot váltott ki a privát böngészés, amely hosszú ideje megoldatlan kérdés volt a platformon.

A sokak által viccesen csak "pr0n mode" néven emlegetett üzemmód a bizalmas adatok elmentésének mellőzését, valamint a gyorsítótár kikapcsolását jelenti, amelyet akár menet közben is alkalmazhatunk. Ezt eredetileg még a Firefox 3 fejlesztése során szerették volna hozzáadni a programhoz (jellemző, hogy az első ilyen jellegű észrevételt már 2004-ben feljegyezték), ám végül nem jutott rá elegendő idő, így a funkció a 3.1-es verzióba csúszott át. A legfrissebb előzetesek, a MineField néven kiadott napi verziók azonban már tartalmazzák az opciót, így a tesztelők élesben is kipróbálhatják azt.

Menet közben, bármely megnyitott oldal esetében alkalmazhatjuk a megoldást, ebben az esetben ugyanis a böngésző automatikusan bezárja az oldalt és egy új fülön (oldalban) jeleníti meg azt, immár a biztonsági funkció alkalmazásával. A munkamenet közben megadott adatokat ily módon nem menti el a böngésző, a gyorsítótár nem lép életbe az adott oldal esetében, a lap bezárását követően pedig visszakapjuk az eredetileg megnyitott oldalt. Külön opcióval engedélyezhetjük a privát mód alapértelmezett alkalmazását, ez pedig különösen a sokak által használt termináloknál jöhet jól.

Nem feledkezhetünk meg a tényről, hogy a privát mód eddig is elérhető volt a felhasználók számára, ám ezt korábban külső kiegészítők alkalmazásával oldhatták csak meg. A Firefox 3.1 végre saját megoldást kínál a problémára, ami tovább növelheti a szoftver értékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cobra64 #28
    Már egy ideje a 3.1 prebeta2-t használom, mindig a legfrisebb verzióját különösebb probléma nélkül.
    Igaz időnként összeomlik, de mit vár az ember egy beta progitól. Eddig mindent tökéletesen megjelenit és a napi 1-2 alkalmat pedig vígan kíbírja az ember, persze ha előfordul, mivel volt olyan hét amikor semmi gond sem volt vele. Ráadásol sokkal gyorsabb is, mint a sima 3-as verzió, nekem bejött akkor minek is használjak mást.
  • birdo #27
    Nekem a hibakonzol tetszik a legjobban.....fogalmam sincs mit akarhat tőlem )
  • torcipepe #26
    DjDano: igen, én is megnéztem az oldalt és tényleg.

    Gerygrey: és te ie6-ot használsz?? mert én azokra értettem, akiknek csak az van fent és rendszeresen azzal neteznek, nem használnak firefoxot, operát vagy valamilyen más böngészőt. tudatos felhasználók szerintem alapból kerülik az ie-t, főleg a 7 előttieket.
    adblock-ot én is használom :)
    flash-t és java-t ha úgy telepíted ie7-el, hogy a firefox be van zárva, akkor a következő indításánál általában már jól működnek. nekem is ez volt a problémám egy ideig, hogy folyton kérte a flash playert, pedig fel volt téve.
  • Turdus #25
    A fejlesztőknek nemsok beleszólásuk van ebbe, lévén a flash az adobe zárt cucca (látszik is, amilyen sz*r). Ha nem tetszik, akkor az adobenál kell reklamálni plugin ügyileg (lehetőleg minnél többen tegyük, mert eléggé kriminális a helyzet valóban).

    Privát mód eddig is volt, nem értem miért olyan nagy szám, hogy kiemelték külön menüpontba...

    A statisztikákról meg csak annyit, hogy egyáltalán nem mérvadóak, akinél van fent adblocker, azt alapból nem számolja... és mivel az FF használók főleg tudatos netezők, ezért valószínűleg sokaknál van. A googlestat pl nálam is le van tiltva, egész egyszerűen azért, mert RETTENTŐ lassú, és untam várni rá.
  • Cat 02 #24
    Flash-be nézd :P Egyébként nekem lejátsza :)
  • M0RN1NGST4R #23
    ja, meg paint passziáns és miegymás... :D
  • Gerygrey #22
    az ie6 ezért olyan "népszerű", mert a buta felhasználók képtelenek windowst frissíteni.

    Vagy épp a tudatos felhasználó olyan SP3-as XP-t tölt le, amelyikben az IE7 és a WMP11 nincs benne :)

  • 5c0rp330n #21
    az a pr0n mode jó dolog :)
  • Ari18 #20
    köszi szépen,már jó ideje gondom volt vele.
  • lck #19
    Ezt rakd fel hozzá aztán megy.