MTI

Dúl a harc a digitális televíziózással felszabaduló frekvenciákért

Javaslatot tesz hamarosan az európai uniós frekvenciaszabályozó hatóságok csoportja (RSPG) arra, milyen elvek szerint osszák el az Európai Unió tagországaiban a digitális televíziózás térnyerésével felszabaduló frekvenciákat - mondta a csoport elnöke, Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke a testület brüsszeli ülésén született döntésekről beszámolva.

Mint kifejtette, az év egyik fő politikai és spektrumszabályozási kérdése az úgynevezett digitális hozadék. A legtöbb európai országban, köztük Magyarországon ugyanis folyamatosan beindul a digitális televíziózás, és 2012-re megszűnnek az analóg adások. Ezáltal frekvencia szabadul fel, hiszen a digitális televíziózás hatékonyabban használja a hullámsávokat. Európában már évekkel ezelőtt megkezdődött a vita arról, hogy a felszabaduló frekvenciát mire használják - emlékeztetett Pataki Dániel. A műsorszórók, akiké a frekvencia eddig volt, szeretnék megtartani, a mobilszolgáltatók és távközlési szolgáltatók viszont úgy gondolják, hogy a mobil széles sáv elterjesztésére ők is hasznosan tudnák alkalmazni.

A magyar szakember beszámolt arról is, hogy a csoport - amely az Európai Bizottság tanácsadója e témában - "kéz a kézben" dolgozik a brüsszeli uniós "kormánnyal". A bizottság nyáron teszi közzé saját javaslatát, amelyre mások mellett az RSPG is reagálhat, mielőtt - várhatóan ősszel - a végrehajtó testület a végső döntést is meghozza.

Téma volt a brüsszeli találkozón a szélessávú internet-hozzáférés növelésének kérdése is. Ez egyfelől lehetséges vezetékes úton vagy versenyélénkítéssel, uniós programokon keresztül, de - például Magyarországon is - egyre inkább előtérbe kerülnek a vezeték nélküli technológiák. A spektrumszabályozókra vár az a feladat, hogy eldöntsék, melyek azok a technológiák és frekvenciasávok, amelyek legjobban használhatók e célra - szögezte le Pataki Dániel, hozzátéve, hogy májusi ülésén a csoport erre is javaslatot tesz.

Az elmúlt években előretört a mobiltelefonálás és a mobilinternet, így a frekvenciák használata is egyre fontosabb, immár politikai kérdés lett - emelte ki az NHH elnöke. Európának ezért ügyelnie kell arra, hogy érdekeit a világ többi régiójával szemben is érvényesítse. A frekvenciák általános elosztásáról világkonferenciák döntenek, és az EU-nak már most készülnie kell arra. hogy a következő konferencián, 2011-ben - véletlenül éppen a magyar EU-elnökség idején - hogyan érhet el jó pozíciókat.

Pataki Dániel elmondta, segíteni kíván a szabályozócsoport a tagállamoknak az elosztást követő gyakorlati munkában is. Ennek érdekében a tagországokban összegyűjtött, úgynevezett jó gyakorlatokat terjesztik az unióban, és iránymutatást nyújtanak olyan feladatokhoz, hogyan kell pályáztatni, árverésre bocsátani vagy éppen árazni egy adott frekvenciát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dilofekete #3
    Mi lesz a gyogyiban tv nélkül? :( Az benne a legmualtságosabb ahogy tévéznek. :)
    Most legalább lesz net is! :)
  • Sanyix #2
    képláda
  • Alvarez999 #1
    Televízió? Mi az?