Berta Sándor

Hibáktól hemzseg a francia rendőrségi adatbázis

Kimagaslóan sok hibás bejegyzést tartalmaz a Systeme de traitement des infractions constatées (STIC) francia rendőrségi nyilvántartás. Ezt állapította meg a François Fillon miniszterelnökhöz eljuttatott jelentésében a Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL) nevű francia adatvédelmi felügyelet.

A szervezet úgy véli, hogy az 1995 óta létező, de hivatalosan csak 2001 óta működő adatbázis hibái és pontatlanságai oda vezettek, hogy eddig becslések szerint egymillió embert bocsájtottak el a munkahelyéről vagy nem vettek fel dolgozni. Az indok az volt, hogy benne vannak az STIC rendszerében. Az STIC minden személyes adatot megőriz a gyanúsítottakról, az elítélt bűnözőkről és az áldozataikról. A nyilvántartásban napjainkban információk találhatók a fél francia nemzetről (!) és az adatokat a rendőrség évente körülbelül 20 millió alkalommal ki is kéri vagy fel is használja.

A CNIL vizsgálói bebizonyították, hogy a bejegyzések 83 százaléka részben vagy teljes egészében hibás vagy rossz. Vannak elírási hibák, de előfordult, hogy személyeket is összecserélték, így az áldozatból egyik pillanatról a másikra elkövető lett. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a rendszert nem frissítik kellő rendszerességgel, így az esetleg felmentett vádlottaknak szinte semmi esélyük sincs a történtek elfelejtésére és a társadalomba való visszailleszkedésre.

A francia adatvédelmi felügyelet rendszeresen készít jelentéseket. A szervezet legutóbb, tavaly júliusban például a DCRI francia titkosszolgálat által létrehozandó új Exploitation documentaire et valorisation de l'information générale (Edvige) nevű nyilvántartása kapcsán fejtette ki aggályait. A francia belügyminisztérium pont a CNIL nyomására volt kénytelen utóbb magyarázkodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #7
  TOR!!!! (csak nehogy terroristák kezébe kerüljön)
 • bakagaijin #6
  hmm... lekérdezik? Ez engem leginkább a Little Britain - the computer says no scatch-re emlékeztet.
 • Kagemusha #5
  Nem hinnem, hogy cegek barmennyire hozzafernenek, de gondolom, naluk is van erkolcsi bizonyitvany nevezetu valami, amit a zsaruk allitanak ki, tehat...
 • gettoharcos2 #4
  "Hibáktól hemzseg a francia rendőrségi adatbázis"

  Oda ne parkírozzak !
 • galocza #3
  hibáktól hemzseg? és francia? hogy-hogy? 8)
 • NEXUS6 #2
  Azért amíg a M$ termékein alapul a számítástechnika, és a rendőrség is annyira ért hozzá amennyire, addig nem félek, hogy elérkezik a bigbrader kor:)))
 • Lame #1
  Ehhez csak gratulalni lehet, de ettol fuggetlenul cegek, hogy fernek hozza ehhez az adatbazishoz?