MTI

NBH-alkalmazott telepíthette fel a kémprogramot

A Magyar Televízió (MTV) Híradójának információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal informatikai rendszerére egy volt NBH-alkalmazott telepíthetett kémprogramot, ezt szakértők is megerősítették - hangzott el az MTV kedd esti hírműsorában.

A Híradóban azt közölték: "olyan speciális az NBH rendszere, hogy csak házon belül lehetett kémprogrammal betörni az informatikai hálózatba, ráadásul annak, aki ezt tette, nagyon ismernie kellett a hivatal operációs rendszerét". "Az az életszerű, hogy valaki bement és ott bent betette ezt a kémprogramot és aztán kijött" - nyilatkozta a műsornak Kürti Sándor, az adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. elnöke.

A Népszabadság mai számában azt írta: kémprogramot telepítettek nyolc hónapja az NBH számítógépére, ennek felfedezését követően kezdődött el az a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett. A lap értesülése szerint a szakértői vizsgálatok hónapokig is elhúzódhatnak, mert az UD a titkosszolgálattól különböző okok miatt kilépett legjobb számítógépes szakembereket alkalmazta. Így tartani lehet például attól is, hogy a gépek olyan szoftvereket is tartalmaznak, amelyek, ha óvatlanul nyúlnak hozzájuk, megsemmisítik a lemezeken tárolt adatokat - olvasható a cikkben.

Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítja a lap szakértőkre hivatkozva -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban ugyanis biztosak voltak, hogy figyelik őket. Arról senki nem nyilatkozott, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből.

"Az esetek hetven százalékában emberi mulasztás vezet oda, hogy illetéktelennek hozzáférhetnek kiemelt biztonságú rendszerekhez, kémprogramokat telepíthetnek rá, titkos információkat szerezhetnek onnan" - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének vezető mérnöke. A szakértő hangsúlyozta, az említett esetről konkrét információval nem tud szolgálni, de általánosságban elmondta, hogy az informatikai rendszerek biztonságának kérdésében - azon túl, hogy a titoktartást törvényi úton is szabályozzák - az egyik legnagyobb nehézséget az alapszivárgások megelőzése, vagyis az alkalmazottak hozzáférésének ellenőrzése jelenti.

Különböző megoldások születtek a témában - mondta. Az egyik ilyen a hozzáférési jogkörök korlátozása, ami azt jelenti, hogy minden alkalmazott csak azokhoz az információkhoz fér hozzá, amelyek a munkájához elengedhetetlenek. Hasonló célt szolgál az úgynevezett adatbesorolás is, ami azt jelent, hogy az információt nyomon követik, így a rendszergazda láthatja, milyen adatokat töltenek le a számítógépekről vagy töltenek fel rájuk. Az adatszivárgás problémájának nagyságát jól érzékelteti, hogy 2004-ben a londoni taxitársaság jelentése szerint százezer mobiltelefont és tízezer hordozható számítógépet felejtettek az emberek a taxikban - fűzte hozzá Gombás László.

Az adatlopás egy másik eszköze az úgynevezett kémprogramok bejuttatása a kiszemelt rendszerbe. A kémprogramok működési mechanizmusa attól függ, mire programozzák be őket. Van például olyan, amely egy adott pillanatban lemásolja a képernyő tartalmát vagy észrevétlenül rögzíti a billentyűleütéseket. Másokat pedig úgy készítenek, hogy egy bizonyos kulcsszóra vagy számsorra keressenek rá - mutatott rá a szakértő. A kémprogram legfőbb tulajdonsága a rejtőzködés: a megszerzett adatokat gyakran tömörítve, részletekben küldi tovább az interneten, így nem generál jelentős adatforgalmat.

A vírusok harmada az elavult, nem frissített operációs rendszer sérülékenységét használja ki, de nagyon sok az elektronikus levélszemét, a spam is - Magyarországon száz e-mailből 82 spam -, és ezek nagy része vírussal fertőzött - tette hozzá a Symantec magyarországi képviseletének vezető mérnöke. Az NBH gépére telepített kémprogram felfedezése után kezdődött el az a vizsgálat, amely nyomán a hivatal feljelentést tett, majd a rendőrség a múlt héten házkutatást tartott az UD Vagyonvédelmi Zrt. helyiségeiben. .

Arról senki nem nyilatkozott, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből. Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn újságírók előtt ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a rendőrség az úgynevezett adatlopási ügyben "számítógépes rendszerek elleni bűncselekmény" gyanújával nyomoz ismeretlen tettesek ellen. A feljelentéshez mellékelt "iratokat és elektronikus adathordókat" szakértők vizsgálják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #32
    A mögötte álló vállalkói körök ijedtek meg attól, hogy nyilvánosságra kerül a nevük.
  • uniu #31
    Arra azert kivancsi lennek, hogy "Kornelka" mitol ijedt meg ennyire ???
  • Cat #30
    Azért azt a csányis hangfelvételt nem gyártották, ugyanis csányi elismerte, hogy az ő hangja hallható a felvételen. Szóval inkább az lehetett, hogy bizonyos fidesz közeli (Stumpf stb.) vállalkozói körök VALÓBAN 2 milliárd forintot ajánlottak az MDF-nek abban az esetben, ha Ibolykát hanyagolják, és Kornél jön a helyébe. A buktatás össze is jött volna, azonban mivel az MSZP-nek nem áll érdekében Ibolyka leváltása, ezért az NBH megmutatta neki a hangfelvételeket, amiket ő pedig bemutatott Kornélkának, illetve részben a sajtó elé vitt. Befenyítette, hogy nyilvánosságra hozza a mögötte álló támogatókat, ha nem mondd le, és nem vonul vissza a politikától, így Kornélka az alku részeként azonnal le is mondott. Az NBH pedig mossa kezeit, mondván "egy kémprogram kilopta a felvételeket tőlünk".

    Nem olyan bonyolult ez.
  • vajon kiki #29
    gratulálok, hogy neked legalább sikerült leirtanod ...

    egyik vírus se olyan durva mint a vírusirtók.. minimum kapásból felére leterhelik a gép teljesítményét akkor is ha éppen semmit sem csinálnak, a legtöbb virusirtót nem lehet kikapcsolni maximum inaktívvá tenni, de akkor is idegesít , pont akkor mikor a legkevésbé számítassz rá.. mellette vígan fut 5-6 vírus amiket észre se vesz, és ha egyet mégiscsak kiszúr és nekiáll vele csatázni , akkor szegény júzernek már tényleg nem marad csak maximum pár % taskidő amivel, ha szerencséje van 20 perc alatt újra is tudja indítani a gépét.

    ezenkívül elfoglalnak vagy jópárszáz megát és a felhasználó drága idejét is rabolják hülye kérdésekkel és olyan dolgokkal amiket ha meg kéne tanulnia , akkor annyi erővel már kézzel is megtanulhatná kiszedni a vírusokat a pancserja
  • Komolytalan #28
    1. Az NBH-t elég sokan otthagyták, pl az az illető is, aki jelenleg az UD vezetője, előtte az NBH-ban komoly pozíciót töltött be. Gondolom nem azért ment el, mert kevés volt a zseton, vagy a kihívás, hanem el kellett mennie. Szóval ha 1 cégtől sokan lépnek, és a cégnél van értékes info, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy nem fogja mindenki otthagyni a cuccost. Nem kell itt NBH-ra gondolni, de szerintem ha valaki egy cégnél bármi, máshol is hasznosítható bithalmazzal foglalkozik, akkor mikor lelép, azt viszi.
    2. Nem tudom elkerülte-e az olvasóközönség figyelmét, de most volt vagy lesz MDF elnökválasztás, ahol az ibolykának lett volna kihívója, a kornél gyerek. Aztán mikor kipattant ez a botrány, hirtelen a kihívó viszakozott, mivel meggyanúsították hogy az ő érdekében történtek itt illegális megfigyelések, meg adatlopások, stb. Most az NBH-t alapul véve esélyes, hogy az egész történet kamu, csak megmutatták neki, hogy milyen frankó hamis, a bíróság által 100%-ban elfogadott bizonyítékokat is tud gyártani az NBH kornélkáról, neki meg tele lett a liberó. Hiába na, lehet hogy első ránézésre egy hülye pics. az ibolyka, meg másodikra is, de szerintem ez a sztori is mutatja milyen aljas kígyó, mert pl helikopter jános se tudta 3 nap alatt elintézni a Fodort, meg a csótány se a Szilit mikor szerették volna, de ibolykának ez sikerült.
  • item #27
    Milyen speciális oprendszert használhatnak az NBH ban ?? Nem sok maradt, Linux alapu, UNIX alapu, vagy még a picipuha win.
  • gybfefe #26
    Persze, Ibolkát meg diller kisfiával zsarolták, szóval mi lenne elvtársak ha előbb elszívnánk egy spanglit mielőtt megkezdjük a pártértekezletet?
  • bandee1 #25
    Persze én meg rögtön beveszem ezt a hírt. Ennek a hírnek 1%-a sem igaz. Arra szolgál, hogy mentse magát Szilvásy és csapata, holott ők adtak ki szándékosan titkos információkat az MDF elnökének, Dávid Ibolyának. Ez van a háttérben. Ennyi és nem több. Nem most jöttem le a falvédőről.
  • MadBence #24
    Nem duplamagos, csak kétszikű!
  • Glutamin #23
    Szerntem meg csak szokás szerinte csináltakegy műbalhét, hogy megint indolkolt legyen valamelyk haver cégének egy jó zsíros megrendelés.