Berta Sándor

A legkorszerűbb technológiákat használják a bajor nyomozók

Az információs és kommunikációs technológiák rendkívül gyors fejlődése és a szervezett kiberbűnözés új megoldások alkalmazását teszi indokolttá a bűnüldözésben.

Napjainkban már teljesen elfogadott dolognak számít, hogy egy rendőr számítógépet és mobiltelefont használjon. Hiába azonban a látványos fejlődés, a bűnözők még gyakran így is egy lépéssel a "fakabátok" előtt járnak. A Bajor Tartományi Bűnügyi Hivatal (BLKA) igyekszik mindig a legkorszerűbb eszközöket beszerezni és használni. "A bűnügyi hivatalban dolgozó kollégák együtt dolgoznak a tudósokkal. Így növelhető a kreativitás és a dinamika, amely kihat a technológiák és a nyomozási módszerek területén bekövetkező fejlesztésekre. Csak így tarthatunk lépést a bűnözőkkel" - jelentette ki Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

A rendőrök munkája az elmúlt években különösen az új európai uniós tagállamok csatlakozásával és ezáltal a határok megnyílásával vált nehezebbé. A BLKA számos programot indított a közelmúltban, ezek egyike a Földrajzi Pozíció- és Helyzetelemző Rendszer (GLADIS), amelyben minden fontosabb bűncselekményt és bűncselekmény-sorozatot feltüntetnek. Így nyomon követhető például a sorozatgyilkosok mozgása. Egy másik megoldás a Fast Identitication Einzelfingerabdruck Scanner nevű ujjlenyomat-leolvasó, amelynek a segítségével perceken belül beküldhető a rögzített minta az AFIS német szövetségi ujjlenyomat-adatbázishoz és kideríthető, hogy az illető volt-e már büntetve vagy sem. Ez a folyamat eddig órákig tartott.

A bajor tartományi rendőrség jelenleg körülbelül 700 ilyen fixen rögzített, illetve hordozható ujjlenyomat-olvasó készüléket használ. Csak idén eddig több mint 7000 mintát rögzítettek és ezáltal sikerült kiszűrniük egy kurd terroristát, valamint egy gyilkosság elkövetésével gyanúsított személyt. Mindkettőjük ellen nemzetközi elfogatóparancs volt kiadva. Létrehoztak egy Távközlési Ellenőrzési Központot (TKÜ), amely segíthet például a lehallgatásokban, a mobiltelefonok alapján a tulajdonos pontos tartózkodási helyének meghatározásában.

A Bajor Központi Mobilcella Információs Rendszeradatbázis (FIS) elsősorban az eltűnt emberek felkutatásában és kimentésében nélkülözhetetlen. A FIS segítségével mentettek meg 30 perc alatt idén egy 58 éves bajba jutott kerékpárost, aki eltűnt a hegyekben. "Természetesen kiemelt hangsúlyt kap a kiberbűnözés. A bajor kiberzsaruk főleg pedofil hálózatok után kutatnak. Ez Németország legnagyobb tartományi bűnüldöző hivatala. Az itt dolgozó több mint 1550 rendőr és tudós úttörő munkát végez" - mondta Joachim Herrmann.

Hogy ez nem csak üres bók, azt jól bizonyítja, hogy a Smasher-hadművelet keretében a BLKA végezte egy több mint 1000 pedofil személy elleni nyomozás koordinálását. A nyomozók csak Németországban több mint ezer számítógépet és 44 000 adathordozót foglaltak le, amelyeknek szállítása és vizsgálata már önmagában sem egyszerű feladat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!