Berta Sándor

Videokamera kerülhet minden német távolsági vonatba

A határvédelmi feladatokat is ellátó német szövetségi rendőrség vezetője komoly beruházásokkal javítani a közbiztonságon.

Matthias Seeger hivatalba lépése óta először beszélt terveiről a nyilvánosság előtt. A szakember a Die Weltnek adott interjúban árult el néhány részletet. A Bundespolizei vezetője az átszervezések mellett a legfontosabbnak a biztonsági rendszerek kiépítését tartja.

"Már eddig is nagy hangsúlyt fektettünk az intelligens megfigyelő rendszerek beszerzésére és alkalmazására. Amint Luxemburgban, úgy a cseh és a lengyel határ mellett is vannak az ottani szervekkel közös központjaink. Emellett nem szabad megfeledkezni a varsói Frontex európai határvédelmi hivatalról, amely koordinálja a kontinensen zajló határvédelmi bevetéseket. Ezenkívül komolyan foglalkoznunk kell a vonatok biztonságosabbá tételével. Pont a 2006 júliusában Kölnben időben lefoglalt két bőröndbomba bizonyította, hogy a vasút könnyű célpont lehet. A pályaudvarokon való gyakori járőrözéseket ki kell egészítenünk a megfelelő technikai berendezésekkel. Így például videokamerákat szerelünk minden nagyobb pályaudvarra és később akár minden távolsági vonatba" - mondta Matthias Seeger.

"Tényleg ott tartunk, hogy minden vonaton utazó embert lehetséges elkövetőként kell kezelnünk és órákon át meg kell figyelnünk, miközben az ICE-n ülnek? Ráadásul a felvételeken már most is csak ugyanazt lehet látni: emberek bőröndöket pakolnak vagy visznek" - reagált az elképzelésekre Ulla Jelpke, a Die Linke belpolitikai szóvivője.

A kétkedés érthető, hiszen a német kormány alig egy hete ismerte el a párt levelére adott válaszában, hogy a biometrikus és egyéb biztonsági rendszerek fő célja az állampolgárok ellenőrzése és alig alkalmasak a terrorizmus elleni védelemre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #1
    "Akármelyik bőröndös ember cipelhet valójában bombát magával."

    ezt nem értem. ha valaki robbantani akar, akkor majd álcázza a dolgokat. pl egyik napról a másikra sörhasat ereszt. vagy mittomén. de akkor most jön az az idő, amikor mindenki gyanús, aki nem hordja kívül a beleit is? pl egy valaki elhagyja a táskáját, aztán a biztonsági őr nem utána viszi, hanem utánaszalad és agyonüti szerencsétlent, mert biztos tenorista..