Berta Sándor

Kamerákkal ellenőrzik a velencei Canal Grandét

Napjainkban már a csúcstechnológiára is szükség van a Canal Grande zavartalan idilljének biztosítására.

Az Ecotema nevű olasz cég, melynek székhelye a Reggio Emilia melletti Fabbricóban van, egy olyan biztonsági megoldást fejlesztett ki, amely segíthet a velencei lagúnahálózat közlekedésének ellenőrzésében. Az Automatic & Remote GranCanal Observation System (Argos) nevű rendszer képes felismerni, hogy ha egy csónak vagy más hajó túllépi a megengedett sebességet, az eseményt rögzíti és egyúttal valós időben értesíti a városi vízi rendőrséget a történtekről. Eddig a nagy hullámok elkerülése és a városi épületek állagmegóvása érdekében előírt 7 kilométer/órás sebességet a hajósok többsége alig vagy egyáltalán nem tartotta be, ezért a település vezetői kénytelenek voltak lépni.

"Az Argos 14 megfigyelőállomásból áll. Ezek mindegyikét három fixen rögzített és egy elforgatható kamerával szerelték fel. Az állomásokat úgy helyezték el, hogy azokkal gyakorlatilag a csatorna teljes hosszát ellenőrizhetjük. Az általunk alkalmazott készülékek a jelenlegi legkorszerűbbek, a felbontásuk egy megapixel és másodpercenként tíz felvétel készítésére képesek. Az elforgatható berendezéske segítségével nyomon követhetjük a vétkeseket, megállapíthatjuk hajójuk típusát és a bejegyzési számát" - jelentette ki Luigi Tambolini, az Ecotema vezetője.


A rendszer által rögzített minden fotót azonnal továbbítanak a központi számítógépnek. A képekre automatikusan felkerül a rögzítés időpontja és a mért sebesség. A sebesség túllépése esetén az eset közelében tartózkodó mobillal ellátott közlekedésfelügyelők azonnal megkapják a készülékükre a felvételt és így villámgyorsan nyakon csíphetik a vízi traffipax által lebuktatott gyorshajtót. A büntetés 50-100 euró fizetésétől akár a csónak elkobzásáig terjedhet. "A leginkább azonban az rémiszti meg az embereket, hogy forró nyomon buktattuk le őket és hogy piros pontot kapva felkerülnek az Argos honlapjára" - nyilatkozta Michele Vianello, a város alpolgármestere.

Az Argos kifejlesztésében az Ecotemának segítettek a római La Sapienza Egyetem munkatársai, Luca Iocchi vezetésével. "Ugyanazokat az optikai műszereket és mesterséges intelligencia megoldásokat használtuk fel, mint az általunk korábban megalkotott futballrobotnál. Ez egy további bizonyítéka annak, hogy a látszólag céltalannak, haszontalannak vagy furának minősített találmányok is praktikusan alkalmazhatók az életben" - közölte az egyetemi kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #1
    és amint lekanyarodik a tettes a csatornáról egy mellékágba, baszhatják is, 14 kamera édeskevés.