Gyurkity Péter

Kanadában is lassítják a fájlcserélőket

Az amerikai Comcast után most a nagyobb kanadai internetszolgáltatók voltak kénytelenek beismerni, hogy korlátozzák a fájlcserélő felhasználók elérését - a kisebb cégek tiltakoznak.

A beismerésre azt követően került sor, hogy a Kanadai Rádió-Televízió és Telekommunikációs Bizottság (CRTC) megkereste a nagyobb szolgáltatókat, ebben pedig eljárásaik részletes ismertetésre kérte őket. A testülethez beérkezett válaszok alapján kijelenthetjük, hogy a nagyobb cégek kivétel nélkül a fájlcserélés korlátozása mellett döntöttek, a lassítást pedig már jó ideje bevezették saját hálózataikon.

A Bell, a Rogers, az Eastlink, valamint a Cogeco egyaránt elismerte, hogy kifejezetten a p2p-forgalmat korlátozza, annak érdekében, hogy a többi felhasználó is problémamentesen vehesse igénybe a szolgáltatást. A Shaw szintén bevallotta, hogy manipulálja az elérések sebességét, ez azonban esetükben nem korlátozódik a fájlcserélésre, attól némileg függetlenül döntöttek a módszer mellett. Nagy kérdés, hogy a CRTC ezt követően mely úton halad majd tovább, milyen lépésekkel készülnek a helyzet normalizálására.

Az ügy még tavaly indult, amikor több kisebb, a Bell hálózatának egyes részeit bérlő kisebb szolgáltató (a Kanadai Internetszolgáltatók Szövetsége, a CAIP keretében) panasszal élt a Bell ellen, amely már ezt megelőzően megerősítette, hogy a Deep Packet Inspection (DPI) technológiát alkalmazta a forgalom manipulálása érdekében. Ez természetesen a kisebb partnerek által bérelt hálózatokat is befolyásolta, amit azok nem vettek jó néven. Utóbbiak táborát tovább erősítette a Google, amely azt hozta fel érvként, hogy a forgalom manipulálása sérti a kanadai törvényeket, különösen az internet semlegességéről szóló passzusokat.

Azt jól tudjuk, hogy az amerikai Comcast kénytelen volt felhagyni az ügyfelek eléréseinek lassításával - az még kérdés, hogy a kanadai szolgáltatók esetében milyen további lépések várhatók a bizottság részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FefeeX #34
    Ahelyett hogy mindenki ezzel a sz@r TOR-ral szórakozna, ami lassít inkább mint gyorsít, és még egy csomó hátránya van, használhatnátok az utorrent 1.9 alfát, amit NEM TUDNAK KORLÁTOZNI az UDP átvitel miatt, mert ha korlátoznák, aki Skype-ol mind elkezdene hőbörögni, nem menne át a videojel Skypeon stb... Szóval abból tényleg balhé lenne... (az 1.8.1 utorr nem oldja meg a gondot, letölteni nem lehet vele UDP-n csak fel...)
  • szlovákiai hun #33
    Felvidéki magyar vagy szlovákiai magyar, csak a szlovákiai magyart nem engedte reggelni mert több volt 15 karakternél, nem értem miért szabják meg a karakter számot...
  • WorldTorrent #32
    Nekem szerzodesbe is irja hogy korlatozzak a netet 10 gb letoltes utan, olyankor a torrent-et korlatozzak vagy az egesz netet?:D van erre is ilyen alcazo trukk?
  • vasziszdasz #31
    Milyen az a szlovákiai hun? Felvidéki, nem?
  • eto demerzel #30
    csak arrol van szo hogy te meg tobbiek 1 olyan tehnologia "promovaltok" ami a kutyanak sem kell. nem jutt el az agyatokig (valoszinuleg azert mert torr titkositast hasznaltok) hogy elegunk van ebbol a szemetbol 1x eleg elmondani hogy nezd van 1 szoft amit lehet hasznalni erre. talan jo is valamire. talan. de minden ilyen hirben mar 1 kicsit sok(k). legyetek boldogok hogy ti hasznaljatok. nem kell raeroszakolni valakire valamit.
  • aKIRAkechi #29
    Na kapásból lemondanám a netet ha nem menne az ftp és a torrent. Akkor már inkább pannon-netet rendelnék a laptophoz. Dunaweb anélkül is szívás.
  • WoodrowWilson #28
    Thor, az azgardi flotta főparancsnoka:P
  • gettoharcos2 #27
    ki ez a mutantoid?
  • gettoharcos2 #26
    a bírósági pert általában az szokta megelőzni, hogy kimennek hozzád és elviszik a winyódat, nem? csak mert akkor baszhatod a titkosítást, ott lesz rajta minden.

    [b]ott lesz rajta minden. titkosítva.
  • gettoharcos2 #25
    http://truecrypt.org