Gyurkity Péter

Hatodik születésnapját ünnepli az isoHunt

A torrentezők körében igencsak népszerű portál a napokban ünnepli hatodik születésnapját - a szórakoztatóipar meg-megújuló támadásai miatt nem biztos, hogy megélnek még 6 évet, ám a siker kétségbevonhatatlan.

Az oldal üzemeltetői külön hírben számoltak be a fontos évfordulóról, amelyhez ezúttal elérési gondok és a hálózat túlterheltsége párosult. Arra sajnos még az alapító sem emlékszik, hogy 2003 januárjában pontosan melyik napon indította útjára szolgáltatását, ám ez nem is lényeges, hiszen a felhasználói tábor mérete és a túlélés az, ami mindenképpen elismerést érdemel.

Érdekes részlet, hogy az isoHunt annak idején IRC-keresőmotorként mutatkozott be, amely a BitTorrent népszerűségének növekedése láttán idővel a platform támogatásával egészült ki. Azóta óriási változáson ment keresztül a portál, illetve maga a fájlcserélő platform is, amit jól példáz az olyan trackeroldalak felbukkanása és terjeszkedése, mint a Pirate Bay. Bár az isoHunt nem tartozik a trackerek közé, az oldal mérete itt is jelentős, októberben például arról számolhattak be az üzemeltetők, hogy a beindexelt torrentek mérete meghaladta az 1,1 petabyte-ot, számuk pedig 1,4 millió felett van.

Emlékezhetünk arra, hogy az MPAA tavaly tavasszal egyszerre indított támadást az isoHunt és a TorrentSpy ellen. Utóbbi kénytelen volt bezárni a kapuit, hiszen a 111 millió dolláros pénzbüntetés kiszabását sikertelenül próbálták meg kivédeni, az isoHunt viszont (köszönhetően annak, hogy az oldal maga Kanadában található), megúszta a komolyabb felelősségre vonást. Még a bírósági per előtt okozott meglepetést az AMD azzal, hogy vadonatúj négymagos Opteron chipjeit a portál rendelkezésére bocsátotta, hogy élesben próbálják ki azokat - ezzel némi legitimitást kölcsönözve az oldalnak.

Júniusban az üzemeltetők bejelentették, hogy legális tartalmakkal egészítik ki a kínálatot, ez nyilván szintén az újabb támadást hivatott megelőzni. Azóta komolyabb összeütközésről nem érkezett hír, ám nem lenne túl meglepő, ha a szórakoztatóipar újabb offenzívát készítene elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BB7 #12
    Az őrületbe kergetsz!

    HBD isoHunt
  • dara #11
    Kanada nem hiszem, hogy védelmet nyújtana, a Demonoid-ot pont a kanadai jogvédők miatt kellett egy időre bezárni.
  • vajon kiki #10
    nem kötelező használni, majd rajtad kívül használja itt mindenki más.
  • VoneOut #9
    Miazzatorrent?? :D
  • DjDano #8
    Ez a program kb annyira értelmes mint te :D
  • JL666 #7
    én is ezt kasználom höjjöj kanada höjjöj
  • RecoPhile #6
    Még a bírósági per előtt okozott meglepetést az AMD azzal, hogy vadonatúj négymagos Opteron chipjeit a portál rendelkezésére bocsátotta, hogy élesben próbálják ki azokat - ezzel némi legitimitást kölcsönözve az oldalnak.

    Ez széép xP
    Most már AMD nyakába is tehetnek pert a RIAA, mert "támogatja" íllegális megosztást
  • RecoPhile #5
    Boldog születésnapot ^^
  • vajon kiki #4

    Én pedig további jó kalózkodást kívánok minden kedves kalóz warezolónak !
  • torcipepe #3
    a speckly is keres rajta, nemhiába.
    további jogvédőmentes éveket kívánok. :D