Gyurkity Péter

Önszabályozást hoz az uTorrent újítása

A BitTorrent cég illetékesei reagáltak a napokban megjelent hírekre, amelyek az uTorrent kliens újításai kapcsán jósoltak internetes katasztrófát. Szerintük erről szó sincs, éppen ellenkezőleg, a változás önszabályozást jelent.

A héten mi is hírt adtunk a világhálón felbukkant félelmekről, amelyek az egyik legnépszerűbb torrentkliens újítása kapcsán merültek fel. Az uTorrent fejlesztői ugyanis egy saját protokollt dolgoztak ki, amely az UDP alapjaira építve lehetővé tenné az internetszolgáltatók által életbe léptetett forgalomkorlátozások megkerülését. Kiderült azonban, hogy a BitTorrent cég célja nem a szolgáltatók földbe döngölése, a korlátozások miatti bosszú kiagyalása és végrehajtása, hanem a forgalom ésszerű manipulálása a hálózat egészségének megőrzése érdekében.

A sajtó érdeklődésére Simon Morris, a BiTorrent termékmenedzselésért felelős alelnöke elárulta, hogy abszolút képtelenségnek tartják az interneten felbukkant írásokat, amelyek sokakban aggodalmat váltottak ki. Ezek ugyanis egy ördögi tervet mutatnak be, amelyben a szolgáltatók korlátozásainak kijátszása, valamint az internetes adatforgalom teljes uralása, az egyéb alkalmazások és platformok háttérbe szorítása szerepel célkitűzésként. Valójában erről szó sincs, az uTP névre keresztelt protokoll egészen más szempontok alapján született meg. A fejlesztők ugyanis egy olyan módszeren dolgoznak, amely a hálózat túlterheltségét, az adatforgalom elakadását előre jelzi, vagyis még annak bekövetkezte előtt reagál, nem úgy mint a hagyományos TCP-alapú megoldások.

Az uTorrent 1.9-ben bemutatkozó fejlesztés az alábbi elképzelésen alapul: a kliens a kommunikáció során mindvégig figyeli, hogy egy-egy adatcsomag milyen gyorsan jut el az adott célállomásra. Amennyiben az út megtételéhez szükséges idő növekedni kezd, a program hálózati túlterheltségre számítva automatikusan visszavesz az iramból, így kevésbé foglalja le a szóban forgó gép felé vezető útvonalat. Az ugyanazon tartalmakat egymástól letöltő peer-ek ily módon megőrzik a hálózat egészségét, az esetleges elakadásokra pedig (a késleltetés, a latency figyelésével) még azok bekövetkezte előtt reagálni tudnak, megelőzve a nagyobb bajt. A TCP esetében mindez problémás lenne, hiszen ez utóbbi protokoll az eldobott/célt tévesztett csomagok aránya alapján reagál, vagyis ekkor már túl késő.

A fő cél tehát nem a szolgáltatók kijátszása, hanem éppen ellenkezőleg, a hálózat megfelelő állapotának megőrzése - ez már egészen más színben tünteti fel a készítőket és magát a klienst.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • traktor0007 #71
    sziasztok nekem lenne egy kerdesem vaiszatolt az utorrentem csak nagyon de nagyon lassanmit tegyek? kerlek segicsetek ja es amugy a netem nagyon jo eloreis koszonom bocsi akit zavartam
  • somdav95 #70
    Elnézést a temérdek hozzászólásért, de most találtam. UPC-sek elleni petíció!!! Itt írható alá...
  • somdav95 #69
    Hoppá, beállítottam a protokoltitkosítást "erőltetettre" és elkezdett szépen jönni lefele. De felfele még most se akar nagyon menni :/ Az 1.9-es verzió az milyen?? Valakinek tapasztalat?
  • somdav95 #68
    Nekem is teljesen megállt a le-fel töltés UPC-s, 10mb-os le/ 2mb-os fel nettel... Egyszerűen max 40kb/s le, 15kb/s fel. Valami ötletetek nincs hogy mit lehetne vele csinálni?? Mert eddig tudtam letölteni 1mb/s-el meg többel is és felfele is ment 250kb/s-el vagy többel...
  • roliika #67
    Nézd..most tettem fel az 1.9-et. Gyors a le és feltöltés...de ha sok letöltésed van akkor párat megállít, ogy optimalizálja a sávszélességhez a letöltést..ha lejött a cumó akkor indítja a leállított torrentet. Szerintem érdemes kipróbálni..ja és mellette rendesen megy a net, nem lassulnak be a weboldal letöltések.
  • Tsaba86 #66
    Sziasztok. A kérdésem az lenne, hogy felraktam az új 1.9-est és akárhányszor elindítom létrehoz 2 fájlt az asztalon utp.log és socket.log névvel és egyfolytában írogat bele...Nagyon idegesítő.
    Hol tudom kikapcsolni,hogy ne hozza létre? Törlés nem segít, mert újra létrehozza...
    Köszönöm élőre is!
  • smaszi #65
    Most akkor mi legyen...? Váltsak, vagy ne váltsak 1.9 re?? :-O

    Nekem pölö az elmúlt hét csütörtöke óta reggel 5-9 óra között a feltöltés lassul be a felére kb.
    Valami ötlet, tapasztalat???
  • WoodrowWilson #64
    #56-ban felvázolt esetre nincs vmi 72-es betűmérettel, vastagon leírható megoldásod?:P
  • valaé valaé ná #63
    Vagy két hete dugult be errefelé is a upc-s torrentezés (megyeszékhely), de brutálisan.
    Az upload 1 KB/s körül van peerenként. Van egy-két kivétel, de azok érdekes módon mind 1.9-es utorrentel nyomulnak.
  • vajon kiki #62
    igenám, csakhogy minden netes stream packetekből, csomagokból tevődik össze, semmi nem jön le egy 8 gigás packetként , ráadásul a lazy bitfields pont arről gondoskodik, hogy ne látszódjon folyamatos streamnek a brutálnagy adat letöltése, hanem mondjuk titkosított banki tranzakció packetjeinek látszódjon...

    ezek után már kitárgyaltuk hogy itt csak bukó lehet , aki szembeszáll a torrentezőkkel

    olyan szolgáltató pedig nem lesz aki bevállalja az összes titkosított adat globális, forsz szabotálását , lassítását, mert

    ad1 lehúzhatja a rolót,
    ad2 jön vagy 300ezer jogvédő , hőzöngeni fognak - és joggal - hogy mire fel lassítanak szándékosan minden adat, jogellenes, alkotmányellenes stb... stb..